hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kuzey Kore Güney Kore'ye ait adaya saldırdı

    Kuzey Kore Güney Koreye ait adaya saldırdı
    expand

    Kuzey Kore, Güney Kore'ye ait bir adaya top ateşi açtı. Olayın ardından Güney Kore, F-16 savaş uçaklarını havalandırdı. Ada halkı tahliye ediliyor.

    Kuzey Kore'nin açtığı top ateşi sırasında onlarca top mermisinin Yeonpyeong Adası'na isabet ettiği bildirildi.

    Güney Kore de açılan top ateşine karşılık verdi.

    Bu arada Güney Kore'nin F-16 savaş uçaklarını havalandırdığı belirtiliyor.

    Güney Kore'nin YTN televizyonu, iki ülke arasındaki sınırın yakınında açılan top ateşininin ardından Güney Kore'nin karşılık verdiği ve Savunma Bakanlığı'nın alarma geçtiğini duyurdu.

    YTN televizyonu haberinde, 1200-1300 kişinin yaşadığı Yeonpyeong adasına açılan top ateşinde iki kişinin yaralandığı, çok sayıda evin de ateş aldığı belirtilmişti.

    Yonhap ajansının haberinde ise olayda 4 kişinin yaralandığı bildirildi.

    Ada halkı tahliye ediliyor

    Bir saat süren karşılıklı top ateşi sırasında ada halkının tahliye edilmesine başlandığı, adadaki 60-70 kadar evin alev aldığı belirtildi.

    Güney Kore, 1 askerinin öldüğünü, 3'ü ağır olmak üzere 13 askerinin de yaralandığını duyurdu.

    Kuzey Kore: "Önce Güney'den ateş açıldı"

    Kuzey Kore tarafından yapılan ilk açıklamada, önce Güney Kore'nin ateş açtığı ileri sürüldü.

    Kuzey Kore Yüksek Askeri Komutası tarafından, ülkenin resmi haber ajansı KCNA'ya yapılan açıklamada, "Sürekli uyarılarımıza karşın Güney Kore saat
    13.00'ten itibaren onlarca top mermisi ateşledi ve biz derhal sert bir askeri karşılık verdik" ifadeleri yer aldı.

    Açıklamada, Güney Kore'nin, Kuzey Kore'nin deniz sahasını "0,001 milimetre" bile ihlal etmesi durumunda Güney Kore'ye yönelik "acımasız askeri saldırılar başlatma" tehdidinde bulunuldu.

    KCNA'nın haberinde, karşılıklı ateş sonucu Kuzey Kore'de hasar meydana gelip gelmediği konusuna ise değinilmedi.

    TEPKİLER...

    Rusya:
    Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Kore yarımadasındaki çatışmanın derhal durdurulması çağrısında bulundu.

    "Bütün saldırıların derhal durdurulması gerekiyor" diyen Lavrov, bölgede gerilimin arttığını ve engellenmesi gereken "büyük bir tehlike" bulunduğunu vurguladı.

    AB:
    Avrupa Birliği ise Güney Kore'ye top ateşi açarak 2 askerin ölümüne ve bazı asker ve sivillerin yaralanmasına neden olan Kuzey Kore'yi şiddetle kınadı.

    AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Kore yarımadasındaki gelişmeleri derin endişeyle izlediklerini belirterek, Kuzey Kore'ye durumu daha da gerginleştirecek her türlü eylemden kaçınması çağrısında bulundu.

    NATO:
    NATO da Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye top ateşi açarak 2 askerin ölümüne, bazı asker ve sivillerin yaralanmasına neden olan Kuzey Kore'yi şiddetle kınadı.

    NATO sözcüsü Carmen Romero, Kore yarımadasındaki gelişmelerin NATO tarafından büyük endişeyle izlediğini belirtti.

    Japonya:
    Japonya, Kuzey Kore'nin saldırısını kınadığını açıkladı. Japonya hükümet sözcüsü Yoşito Sengoku, düzenlediği basın toplantısında, Tokyo yönetiminin, Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye düzenlediği saldırıyı kınadığını belirterek, bunun "affedilmez" olduğunu kaydetti.

    İsveç:
    İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt de, Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki gerginliğin "endişe verici bir durum" olduğunu kaydetti.

    Carl Bildt, blogunda iki ülke arasında bu sabah yaşanan gerginlik ile ilgili yaptığı değerlendirmede, "Güney Kore'ye ait bir adaya Kuzey Kore tarafından ateş açılması, bu konuda Kuzey Kore devletinin yapısı ve niyeti hakkında ciddi sorulara yol açmaktadır" ifadesini kullandı.

    İki ülke arasındaki gerginliği gidermek için Çin'in rol alması gerektiğine işaret eden Bildt, bu konuda Kuzey Kore'ye sakin olma çağrısında bulunulmasının gerekli olduğuna dikkati çekti.

    Acil toplantı...

    BM Güvenlik Konseyi'nin bir, iki gün içinde acil toplantı yapmayı planladığı bildirildi. Paris'te bir Fransız diplomatik kaynak, Kore yarımadasındaki gerginlikle ilgili BM Güvenlik Konseyi'nin toplantı yapıp yapmayacağı yönündeki soruya karşılık , "bugün ya da yarın toplanılması için çalışma yapıldığını, toplantının planlanmasıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü" söyledi.

    Piyasalar da tedirgin...

    Bu arada Güney Kore Merkez Bankası acil olarak toplanmaya karar verdi.

    Güney Kore Merkez Bankası'ndan adını açıklamayan bir yetkili, Merkez Bankası üst düzey yetkililerinin acil toplantı yapacaklarını ve olayın piyasaya muhtemel etkilerini değerlendireceğini söyledi.

    Yetkili, toplantıda faiz oranlarının gözden geçirilmeyeceğini de belirtti.

    İki ülke, 1950-53 Kore savaşından sonra barış anlaşması imzalamadığı için teknik olarak savaş halinde bulunuyor.

    GERGİNLİK SÜRECİ

    Bu olayın Kore savaşının sona ermesinden beri iki ülke arasındaki en ciddi olaylardan biri olduğu belirtiliyor. 1950-53 Kore savaşından sonra sadece ateşkes yapan iki ülke, barış anlaşması imzalamadığı için teknik olarak hala savaş halinde bulunuyor. 50 yıldır barış yapılmadığından sınır mayınlarla, ağır silahlarla ve yüzlerce askerle dolu.

    1950'de çıkan savaş, ABD ve müttefiklerinin, daha sonra da Çin Halk Cumhuriyeti'nin müdahalesiyle uluslararası bir boyut kazanmıştı. Kore savaşında, en az 2 milyon sivilin, komünistlerin ordusundan 1,5 milyon askerin, 30 Amerikalı, 400 bin Güney Koreli ve bin İngiliz askerinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

    Kore Yarımadası'nda konuşlu silahlar

    Kuzey Kore'nin aktif görevde 1,19 milyon ve yedek 7,7 milyon askeri bulunuyor. Nüfusu 23,4 milyon olan Kuzey Kore dünyanın en askerileşmiş ülkelerinden biri. Güney Kore'ninse aktif durumda 655 bin, yedekte 3 milyon askeri bulunuyor. Ülkenin güneyinde ise 28 bin Amerikan askeri konuşlanmış durumda.

    Kuzey Kore'nin 4 bin tankı, 2100 kadar zırhlı muharebe aracı bulunurken, Güney 2300 tank ve 2400 zırhlı araca sahip. Yine Kuzey'in hava kuvvetleri gücünün çoğunu Sovyet yapımı MİG'ler oluştururken, G. Kore'nin 490 savaş uçağı bulunuyor.

    Kuzey Kore'nin 800'den fazla balistik füzeye, bin kadar da çeşitli menzilde füzeye sahip olduğu belirtiliyor. Güney Kore de son zamanlarda 1500 kilometre menzilli cruise füzeleri konuşlandırdı.

    Kuzey Kore'nin 6 ila 8 nükleer silah üretmeye yetecek miktarda olduğu belirtilen 50 kilo plütonyum ürettiği tahmin ediliyor. Nükleer güç açısından gelişmiş bir devlet olan Güney Kore'ninse nükleer silah programı bulunmadığı iddia ediliyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow