SON DAKİKA HABERİ: ABD seçim sonuçları 2024 - Trump mı, Harris mi kazandı? İşte ABD başkanlık seçimleri oy sonuçları son durum
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), 47'nci başkanını belirlemek üzere sandığa gitti. Demokratların adayı Kamala Harris ve Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump arasındaki seçim yarışının kazananını en çok oyu alan değil, 270 delege sayısına ulaşan belirledi. Beyaz Saray'a giden yolda 7 salıncak eyaletten gelecek sonuçlar etkili oldu. Trump, 270 eşiğini aşarak ABD'nin 47'nci başkanı oldu. ABD seçim sonuçlarında son durum ne? Hangi eyalette kim kazandı? İşte ABD'deki seçimlerle ilgili bilmeniz gerekenler ve son dakika gelişmeler…
ABD’de başkanlık seçiminde sonuçların netleşmesinin ardından Demokrat Parti Başkan Adayı Kamala Harris ilk kez konuştu. Harris şu ifadeleri kullandı:
Ben de sizi seviyorum. Kalbim bugün çok dolu. Amerikan rüyasının ışığı her zaman parlak yanmaya devam edecek. Biz pes etmediğimiz sürece olacak. Biden'a bana olan inancından dolayı teşekkür ediyorum. Ben içinde bulunduğumuz seçim sürecinden gurur duyuyorum. 100 gün içinde bilinçli olarak bir koalisyon yaratmaya özen gösterdik. Birlikte bir arada olduk.
TRUMP'I TEBRİK ETTİM
Bunu şu bilinçle yaptık hepimizi bizi ayırandan çok bir araya getiren sebepler var. Bu seçimin sonuçlarını kabul etmek zorundayız. Bugün seçilen başkan Trump ile konuşup tebrik ettim. Aynı zaman da şunu da söyledim: Geçiş sürecinde ekibim ile birlikte yardım da sağlayarak barışçıl bir şekilde iktidarı devredeceğiz.
ABD Başkanı Joe Biden, seçilmiş Başkan Donald Trump ve Demokrat Parti Başkan Adayı Kamala Harris’i telefonla aradı. Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, Biden’ın Trump’ı seçim zaferinden dolayı tebrik ettiği belirtilerek, geçiş sürecini görüşmek üzere Beyaz Saray'a davet ettiği aktarıldı. Beyaz Saray, davetin tarihinin henüz net olmadığını belirterek, Biden’ın yarın ulusa seslenmeyi planladığını aktardı.
Biden’ın ayrıca Demokrat Parti Başkan Adayı ve Başkan Yardımcısı Harris ile de görüşerek kendisini seçim kampanyasından dolayı tebrik ettiği ifade edildi.
ABD'de başkanlık yarışını kaybeden Demokrat aday Kamala Harris'in, seçimleri kazanan Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump'ı telefonla arayarak tebrik ettiği ve mağlubiyetini kabul ettiği bildirildi.
Amerikan CNN kanalına açıklama yapan Harris'in yardımcılarından biri, Başkan Yardımcısı'nın Trump'la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini belirtti.
Harris'in yardımcısı, "Harris, seçilmiş başkan Trump'ı arayarak 2024 başkanlık seçimini kazanması dolayısıyla tebrik etti. Kendisi, görüşmede, barışçıl bir yetki devir sürecinin ve tüm Amerikalıların başkanı olmasının önemini dile getirdi." ifadelerini kullandı.
Böylece seçim mağlubiyetini resmen kabul eden Harris'in bugün yerel saatle 16.00'da (TSİ 24.00) seçim sonuçlarını değerlendireceği bir konuşma yapması bekleniyor.
ABD'de 5 Kasım'da yapılan başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Trump 270 delegeyi geçerek ülkenin 47. başkanı olmaya hak kazanmıştı.
Trump, 20 Ocak 2025 günü yemin ederek resmen görevine başlayacak.
Associated Press (AP) ajansının yayımladığı resmi olmayan sonuçlara göre, ABD'nin İsrail politikasına tepkili Amerikalı Müslümanların ve Arapların en fazla yaşadığı Michigan'da seçim sonuçları belli oldu.
Joe Biden-Kamala Harris yönetiminin Gazze soykırımına verdiği desteğe tepkili Amerikalı Müslümanların ve Arapların en yoğun yaşadığı "salıncak eyaletlerden" Michigan'da, başkanlık seçimini Cumhuriyetçi aday Trump kazandı.
Trump, Michigan'ın 15 delegesini hanesine yazdırdı.
Michigan'da açık kaynaklara göre 250 bine yakın Arap Amerikalı ve Müslüman yaşıyor.
2020 seçimlerinde Demokrat parti adayı Biden, Cumhuriyetçi rakibi Trump'tan 154 bin 188 daha fazla oy alarak seçimi kazanmıştı.
ABD başkanlık seçiminde, seçmenler, esas olarak destekledikleri partinin delegelerine oy veriyor.
"Seçiciler Kurulu" adı verilen bu sistemde her eyalete farklı ağırlıklarla dağıtılmış toplam 538 delege belirleniyor.
Bu sayının yarıdan 1 fazlasına yani 270 delegeye ulaşan aday, başkan olmaya hak kazanıyor.
Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Netanyahu ile Trump'ın telefonda görüştüğü belirtildi.
"Samimi ve sıcak" geçtiği söylenen görüşmede, Netanyahu'nun Trump'ı seçim başarısından dolayı tebrik ettiği kaydedildi.
Açıklamada, "İkili (Netanyahu-Trump), İsrail'in güvenliği için birlikte çalışmayı kabul etti ve ayrıca İran tehdidini de görüştü." ifadesine yer verildi.
NATO lideri Mark Rutte, Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın kendisini ABD'nin 47’nci Başkanı olarak ilan etmesinin ardından Trump'ı tebrik etti. Rutte tebrik açıklamasında, “Az önce Donald Trump'ı ABD Başkanı seçilmesi nedeniyle kutladım. Onun liderliği İttifakımızın güçlü kalmasında yine kilit rol oynayacaktır. NATO aracılığıyla kendisiyle tekrar çalışmayı dört gözle bekliyorum” dedi.
TÜRKİYE
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklaması şu şekilde
Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan başkanlık seçimini büyük bir mücadelenin ardından kazanarak yeniden ABD Başkanı seçilen dostum Donald Trump’ı tebrik ediyorum. Amerikan halkının seçimiyle başlayacak olan bu yeni dönemde, Türkiye-ABD ilişkilerinin güçlenmesini, Filistin meselesi ve Rusya-Ukrayna savaşı başta olmak üzere bölgesel ve küresel çapta yaşanan krizlerin, savaşların son bulmasını temenni ediyor; daha adil bir dünya için daha fazla çaba sarf edileceğine inanıyorum. Seçimlerin dost ve müttefik ABD halkı ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum.
AVRUPA BİRLİĞİ
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Trump'ı tebrik etti. Von der Leyen, "Donald Trump'ı candan kutluyorum. Güçlü bir transatlantik gündem üzerinde birlikte çalışalım. Avrupa Birliği ve ABD, müttefikten daha fazlası" ifadelerini kullandı.
İNGİLTERE
İngiltere Başbakanı Keir Starmer ise açıklamasında, “Tarihi seçim zaferiniz dolayısıyla seçilmiş Başkan Trump'ı tebrik ederim. Önümüzdeki yıllarda sizinle birlikte çalışmayı dört gözle bekliyorum. En yakın müttefikler olarak özgürlük, demokrasi ve girişimcilik gibi ortak değerlerimizi savunmak üzere omuz omuza duruyoruz” değerlendirmesini yaptı.
FRANSA
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Tebrikler Başkan Donald Trump. 4 yıl boyunca yaptığımız gibi birlikte çalışmaya hazırız. Daha fazla barış ve refah için” dedi.
ALMANYA
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, sosyal medya hesabından, Donald Trump’ı tebrik ederek, “Almanya ve ABD, Atlantik’in iki tarafında refah ve özgürlüğü teşvik etmek için uzun zamandan beri başarılı bir şekilde birlikte çalışıyor. Bunu, vatandaşlarımızın yararı için yapmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.
İTALYA
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni de Trump'ı tebrik etti. Meloni, “Trump'a en içten tebriklerimizi sunuyoruz. ABD ile stratejik bir bağımız var ve şimdi bunu daha da güçlendireceğimizden eminim” ifadelerini kullandı.
AVUSTURYA
Avusturya Başbakanı Karl Nehammer ise “ABD, Avusturya'nın önemli stratejik müttefiki. Küresel sınamalara karşı durabilmek için transatlantik ilişkilerimizi birlikte güçlendirmek ve ileriye taşıyacak olmaktan mutluluk duyuyoruz” değerlendirmesini yaptı.
HOLLANDA
Hollanda Başbakanı Dick Schoof da Trump'ı kutladı. Schoof, ABD'nin Hollanda için her konuda önemli bir müttefik olduğunu kaydederek, “Donald Trump'ı seçim zaferi nedeniyle tebrik ediyorum. ABD ile Hollanda arasındaki ortak çıkarlar konusunda yakın iş birliğimizi sabırsızlıkla bekliyorum” dedi.
UKRAYNA
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, “Başkan Trump'ın küresel ilişkilerde 'güç yoluyla barış' yaklaşımına olan bağlılığını takdir ediyorum” ifadesini kullandı.
YUNANİSTAN
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ise “Seçim zaferiniz için tebrikler. Yunanistan, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın daha da derinleştirilmesi, önemli bölgesel ve küresel meselelerde birlikte çalışmak için dört gözle bekliyor” değerlendirmesini yaptı.
MACARİSTAN
Macaristan Başbakanı Viktor Orban, “ABD siyasi tarihinin en büyük geri dönüşü. Başkan Trump’ı muazzam zaferi nedeniyle kutluyorum. Dünya için çok ihtiyaç duyulan bir zafer” dedi.
İSRAİL
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Trump'ın dönüşünün ABD için yeni bir başlangıç ve İsrail ile ittifaka güçlü bir yeniden bağlılık sunduğunu belirtti.
Açılışta Dow Jones endeksi, 1000 puanın üzerinde değer kazandı ve yüzde 3,07 artışla 43.519,92 puana ulaştı. S&P 500 endeksi, yüzde 2,06 kazançla 5.901,83 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 2,26 artarak 18.856,08 puana çıktı. Üç endeks de tüm zamanların en yüksek seviyelerini gördü.
Trump'ın ABD'de başkanlık seçimlerini kazanması, dolar ve hisse senetlerini desteklerken, pay piyasaları güne yükselişle başladı.
Analistler, seçim sonuçlarının küresel piyasaları etkilediğini belirterek, yatırımcıların yeni yönetim altında köklü politika ve ekonomik değişimlere hazırlandığını kaydetti.
Cumhuriyetçi partinin Senato'daki kontrolü ele geçirdiğini aktaran analistler, yatırımcıların Trump'ın ikinci başkanlık döneminde vergi indirimleri ve tarifelerle şirketleri destekleyeceği, bunun da ekonomik büyüme ile şirket karlarını artıracağı konusunda iyimser olduğunu ifade etti.
Seçim sonuçları piyasa hareketlerine de yansıdı. ABD'de 10 yıl vadeli hazine tahvili faizi 18 baz puan artışla yüzde 4,47'e yükselerek son 4 ayın en yüksek seviyesini gördü. 2 yıl vadeli hazine tahvili faizi de yüzde 4,29'a ulaştı.
Dolar endeksi de yüzde 1,75 artarak 105,24 değerine çıktı.
Coinmarketcap verilerine göre, kripto para birimi Bitcoin'in fiyatı 75 bin 361 dolarla rekor tazelerken, Türkiye saati ile 17.30 itibarıyla 74 bin 282 dolardan işlem gördü.
Analistler, ABD Merkez Bankasının (Fed) yarın vereceği faiz kararının da beklendiğine işaret etti.
Para piyasalarında, Fed'in yarın 25 baz puanlık faiz indirimine gitme olasılığı yüzde 99 olarak fiyatlandı.
Öte yandan, ABD'de Trump'ın seçim zaferi eski başkanın medya şirketiyle, destekçisi Elon Musk'ın şirketinin hisselerine kazanç getirdi.
Trump Media & Technology'nin hisseleri yüzde 24 kazançla güne başlarken, yüzde 14 artış kaydeden Tesla'nın hisse fiyatı yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
Finans sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin hisselerindeki artış da dikkati çekerken, ABD'li bankalardan JPMorgan Chase'in hisseleri yüzde 9, Bank of America'nın hisseleri yüzde 8 ve Wells Fargo'nun hisseleri yüzde 14 yükseldi.
Sybiha, X hesabından yaptığı paylaşımında, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin, ABD'nin 47. Başkanı seçilen Donald Trump'ı bugün tebrik ettiğini hatırlattı.
Zelenskiy ve Trump arasında uzun süreli, yapıcı ve sonuç odaklı bir diyaloğun mevcut olduğunu kaydeden Sybiha, şu ifadeleri kullandı:
"Ukrayna-ABD stratejik ortaklığını güçlendirmek ve kapsamlı, adil ve kalıcı bir barışı daha da yakınlaştırmak için birlikte çalışacağız. Amerika'nın kararlı liderliğine güveniyoruz."
Seçim süreci hayli zorlu ve olaylıydı. Onu tekrar oval ofise, Başkanlık koltuğuna taşıyan nedenlerin başındaysa, siyasal uzmanlara göre 3 ana neden vardı.
Bunlardan birincisi, Daha önce seçim kampanyalarındaki adayların yaşamadığı bir olaydı. Trump, 13 Temmuz'da Pensilvanya'da düzenlediği mitingde suikast girişimine maruz kaldı. Suikast girişimine damgasını vuransa bu ikonik fotoğraf oldu.
Donald Trump, tek yumruğu havada işte böyle görüntülendi. Vurulmasına rağmen, seçmenlerine "savaşın" mesajı verdi.
Trump'ı zafere götüren bir diğer güçlü an ise, 20 Ekim'de Philadelphia kayda geçti. Fast food sevgisiyle bilinen Trump mutfağa girdi. Elleriyle müşterilere patates kızarttı.
Araçla gelenlere hamburger servisi yaptı. Trump o sırada rakibine de eleştiride bulunmayı ihmal etmedi; ''Kamala'dan 15 dakika daha fazla çalıştım. Burada çalıştığını söylemişti, çok zor bir iş olduğunu söylemişti. Başka bir deyişle o yalancı Kamala.'' dedi.
Trump'ı seçmene yaklaştıran bir diğer noktaysa, ABD Başkanı Joe Biden'ın cumhuriyetçi seçmenler için kullandığı "çöp" ifadesiydi. Donald Trump bu ifadeye karşılık mitingine çöp kamyonuyla giderek yanıt verdi; ''Çöp kamyonumu nasıl buldunuz? Bu Kamala ve Biden anısına.''
İran Hükümet Sözcüsü Fatma Muhacerani, ABD başkanlık seçimlerine ilişkin açıklama yaptı. Sözcü Muhacerani, Kamala Harris ve Donald Trump arasında bir farklılık görmediklerini belirterek, "Trump'ın yeniden seçimleri kazanmasından endişe duymuyoruz. Bizim için ABD’de kimin başkan olacağı fark etmiyor, tüm program ve planlarımızı önceden yaptık. Ülkemize yıllardır uygulanan yaptırımlardan sonra İran artık olgunlaştı. Yaptırımlar, İran’ın iç gücünü artırdı ve yeni yaptırımlar ile başa çıkabilecek güçteyiz" ifadelerini kullandı.
Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump, 270 eşiğini geçerek ABD'nin 47. başkanı oldu.
ABD seçimlerinin resmi olmayan sonuçları açıklanmaya devam ederken, başkanlık için gereken delege sayısını aştığı duyurulan Trump, Florida'da bulunan yerleşkesine yakın kongre merkezinde zafer konuşması yaptı.
Konuşmasına destekçilerine teşekkür ederek başlayan Trump, "Bu, ülkemizde daha önce hiç görmediğimiz bir siyasi zaferdir. 47. başkan seçilmem dolayısıyla Amerikan halkına teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.
Trump, "Ülkemizin iyileşmesine yardımcı olacağız. Sınırlarımızı güçlendireceğiz. Ülkemizle ilgili her şeyi düzelteceğiz. Bu gece bir nedenden ötürü tarih yazdık. Bu neden, kimsenin mümkün olduğunu düşünmediği engelleri aşmış olmamız oldu." diye konuştu.
Donald Trump, her bir Amerikan vatandaşı için çalışacağını belirterek, yeni döneminin ABD'nin altın çağı olacağını söyledi.
Amerikan Fox kanalı : ABD başkanlık seçimlerini Cumhuriyetçi aday Donald Trump kazandı
Salıncak eyaletler arasında yer alan Georgia’da seçimi Donald Trump önde tamamladı.
Donald Trump'ın birazdan seçim karargahında konuşma yapması bekleniyor. Öte yandan Kamala Harris'in bu gece bir konuşma yapmayacağı bilgisi geldi, destekçilerinin ise kampanya merkezinden ayrıldığı aktarıldı.
ABD'de 5 Kasım'da yapılan başkanlık seçiminde salıncak eyaletlerden North Carolina'da Cumhuriyetçi aday Donald Trump kazandı.
Associated Press'in (AP) yayımladığı resmi olmayan verilere göre, ülkede "salıncak eyalet" olarak bilinen eyaletlerden North Carolina'da seçim sonuçları belli oldu.
Cumhuriyetçi Trump, 16 delegesi bulunan North Carolina'daki yarışı kazandı.
Latin Amerika kökenli ile siyahi seçmenlerin oy verme eğilimlerinde dikkat çekici bir değişim gözlemlendi. AP VoteCast verilerine göre, Kamala Harris'e destek, dört yıl önce Joe Biden'a olan destekten daha düşük seviyede kaldı. AP VoteCast verilerine göre, siyahi seçmenlerin yaklaşık 10'da 8'i Harris'i desteklerken; bu oran 2020'de Biden'da yaklaşık 10'da 9'du. Hispanik seçmenlerin yarısından fazlası Harris'i destekledi; ancak bu oran Biden'a oy veren yaklaşık 10'da 6'dan geride kaldı. Trump’ın bu seçmen grupları arasındaki desteği 2020'ye göre bir miktar artmış görünüyor.
Resmi olmayan sonuçlara göre Donald Trump’ın kazandığı delege sayısı 210’a, Kamala Harris’inki ise 112’ye ulaştı.
Cumhuriyetçilerin kazandıkları (22) : Indiana, Kentucky, West Virginia, Florida, Tennessee, South Carolina, Oklahoma, Mississippi, Alabama, Arkansas, North Dakota, South Dakota, Wyoming, Nebraska, Louisiana, Ohio, Texas, Missouri, Utah, Montana, Kansas, Iowa.
Demokratların kazandıkları (10+1) : Vermont, Connecticut, Massachusetts, Maryland, Rhode Island, New Jersey, Delaware, Illinois, New York, Colorado eyaletleri ve Washington D.C. bölgesi.
Resmi olmayan sonuçlara göre Donald Trump’ın kazandığı delege sayısı 177’ye, Kamala Harris’inki ise 99’a ulaştı.
Cumhuriyetçilerin kazandıkları : Indiana, Kentucky, West Virginia, Florida, Tennessee, South Carolina, Oklahoma, Mississippi, Alabama, Arkansas, North Dakota, South Dakota, Wyoming, Nebraska, Louisiana, Ohio, Texas.
Demokratların kazandıkları : Vermont, Connecticut, Massachusetts, Maryland, Rhode Island, New Jersey, Delaware, Illinois, New York
CNN International canlı yayınında güncel duruma ilişkin yapılan değerlendirmede, “Daha kimse havluyu atmadı, buradaki her kırmızı eyaleti 2020’de de kazanmış ancak Beyaz Saray’ı kaybetmişti. Connecticut, New Jersey, Illinois henüz yok. Uzun süredir mavi olan eyaletler. Sayımlar ilerledikçe Harris’in delege sayısı artacak, bu harita değişecektir. Şu ana kadar beklenilen sonuçlar var. Beklenmedik bir sonuç yok." ifadeleri yer aldı.
ABD'de Demokrat Kamala Harris ile Cumhuriyetçi Donald Trump'ın başkan olmak için yarıştığı seçimler için Amerikan halkı sandık başına giderken, toplam 16 eyalet ile Washington DC'deki sandıklar kapandı.
ABD'de bugün gerçekleştirilen 60. başkanlık seçimlerinde doğu yakasındaki oy kullanma işlemleri tamamlanmaya başladı.
Birçok eyalette sabah 06.00'da başlayan oy kullanma işlemlerinde sona gelinirken, iki bölgesi dışında Pensilvanya'nın da aralarında bulunduğu toplam 16 eyalet ile başkent Washington DC'deki oy kullanma işlemleri tamamlandı.
Bu arada, yaşanan teknik sorunların ardından Pensilvanya'daki iki bölgede mahkeme kararıyla oy kullanma işlemleri 2 saat uzatılmıştı.
Sonucu merakla beklenen başkanlık yarışında Demokrat Harris ile Cumhuriyetçi Trump karşı karşıya gelirken, sandıkların kapanmasıyla oy sayım işlemlerine geçiliyor.
Öte yandan, ABD'nin yeni başkanının yanı sıra Kongrenin iki kanadı olan 435 sandalyeli Temsilciler Meclisinin tamamı ile Senatodaki 34 sandalye için de seçmenler oy kullanıyor.
Üç farklı saat dilimi olan ülkede, oy verme işlemlerinin başlaması ve bitişi eyaletlere göre değişiyor.
Başkanlık seçimini kazanan aday, 20 Ocak 2025'te yemin ederek dört yıl süreyle ABD'nin 47. başkanı olacak.
ABD'de başkanlık seçiminde, en kritik eyaletlerin başında gelen Pensilvanya'da oy kullanma işlemlerinin 2 saat uzatıldığı bildirildi.
Pensilvanya'da yerel saatle 20.00'de tamamlanması öngörülen oy kullanma işlemleri mahkeme kararıyla 22.00'ye kadar uzatıldı.
Kararın teknik arızadan kaynaklandığı belirtildi.
Seçimde küçük oy farkıyla partiler arasında el değiştirebildikleri için "salıncak" olarak adlandırılan 7 kritik eyaletten biri olan Pensilvanya, başkanlık seçimlerinin aritmetiğini belirleme özelliğine sahip.
Pensilvanya, Georgia, Arizona, Nevada, Michigan, North Carolina ve Wisconsin salıncak eyaletlerden gösteriliyor.
ABD'de başkanlık seçimlerinde 538 delegenin yarıdan bir fazlası olan 270 delegeye ulaşan aday başkanlık seçimini kazanırken, söz konusu 7 salıncak eyalette toplam 93 delege bulunuyor.
ABD başkanlık seçimlerinde, resmi olmayan sonuçlara göre, 50 eyaletin 14’ünde 95 delege kazanan Cumhuriyetçi aday Trump yarışı önde götürürken rakibi Harris ise 35 delege elde etti.
Cumhuriyetçilerin kazandıkları : Indiana, Kentucky, West Virginia, Florida, Tennessee, South Carolina, Oklahoma, Mississippi, Alabama
Demokratların kazandıkları : Vermont, Connecticut, Massachusetts, Maryland, Rhode Island
Resmi olmayan sonuçlara göre delege sayıları:
Donald Trump: 23
Kamala Harris: 3
Oy sayımı tamamlanan eyaletler: 4/50
Cumhuriyetçilerin kazandıkları : Indiana, Kentucky, West Virginia
Demokratların kazandıkları : Vermont
5 eyalette sandıkların kapanmasıyla başlayan oy sayımlarına göre Donald Trump 19 delege Kamala Harris ise 3 delege kazandı.
DELEGE SİSTEMİ NASIL İŞLİYOR?
50 eyalet ile başkent Washington DC'yi temsilen toplam 538 delegeden oluşan "Seçiciler Kurulu" adı verilen sistemde, her bir eyaletteki delege sayısı, o eyaletin Senato ve Temsilciler Meclisindeki üyelerinin toplamına eşit oluyor.
Bu sistemde bir adayın, başkanlık için 538 sayısının yarıdan bir fazlası olan 270 delegeye ulaşması gerekiyor.
Kamala Harris Vermont, Trump ise Kentucky eyaletini kazandı.
Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump, ABD’de devam eden başkanlık seçimini Florida eyaletinde yer alan Palm Beach’ten takip ediyor.
ABD’de başkanlık seçiminde oy verme işlemi devam ederken, Indiana ve Kentucky eyaletlerinin doğu bölgelerinde ilk sandıklar kapandı. Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump, Florida eyaletinde yer alan Palm Beach’teki Kongre Merkezi'nde seçimi takip ediyor. Oy sayımının başladığı 11 delege sayısına sahip Indiana ve 8 delege sayısına sahip Kentucky’te ilk sonuçlara göre Trump, seçim yarışını önde götürüyor.
Kongre merkezinin çevresi ve giriş noktalarında sıkı güvenlik önlemleri alınırken, etkinliğe katılım yalnızca davetli olan özel misafirlerle sınırlı tutuluyor. Etkinlikte bulunanların büyük bir kısmı, Trump’ın yakın dostları, aile üyeleri ve bazı önde gelen Cumhuriyetçi isimlerden oluşuyor. Bu seçkin davetli listesi dışında, ABD medyasından yalnızca az sayıda gazeteciye akreditasyon verilmiş durumda.
İlerleyen saatlerde, Trump'ın sahneye çıkarak seçim sonuçlarını değerlendirmesi ve destekçilerine hitap etmesi bekleniyor.
ABD'de Demokrat Kamala Harris ile Cumhuriyetçi Donald Trump'ın başkan olmak için yarıştığı seçimler için Amerikan halkı sandık başına giderken, Kentucky ve Indiana'dan başlayarak doğu eyaletlerinde ilk sandıklar kapanmaya başladı.
ABD'de bugün gerçekleştirilen 60. başkanlık seçimlerinde bazı doğu eyaletlerindeki oy kullanma işlemleri tamamlanmaya başladı.
Birçok eyalette sabah 06.00'da başlayan oy verme işlemlerinde sona gelinirken, Kentucky ve Indiana eyaletlerinin bazı bölgelerinde yerel saatle 18.00'de oy kullanma işlemleri tamamlandı.
Böylece seçim gününün ilk sandıkları kapanırken, doğu yakasındaki birçok eyaletin genelinde ise sandıklar yerel saatle 19.00'da kapanmaya başlayacak.
Sonucu merakla beklenen başkanlık yarışında Demokrat Harris ile Cumhuriyetçi Trump karşı karşıya gelirken, sandıkların kapanmasıyla oy sayım işlemlerine geçiliyor.
Öte yandan, ABD'nin yeni başkanının yanı sıra Kongre'nin iki kanadı olan 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nin tamamı ile Senato'daki 34 sandalye için de seçmenler oylarını kullanıyor.
Üç farklı saat dilimi olan ülkede, oy verme işlemlerinin başlaması ve bitişi eyaletlere göre değişiyor.
Doğu yakasındaki saat dilimi esas alındığında oy verme işlemi, New York ve Virginia'da saat 06.00'da (TSİ 14.00), Florida ve Pensilvanya ile başkent Washington DC'de saat 07.00'de (TSİ 15.00) başladı.
Sandıklar, Virginia ve Florida'da 19.00'da (TSİ Çarşamba 03.00), Washington DC ve Pensilvanya'da 20.00'de (TSİ Çarşamba 04.00), New York'ta ise 21.00'de (TSİ 05.00) kapanıyor.
Doğu yakası ile 3 saat fark bulunan ABD'nin batı yakasındaki birçok eyalette, California dahil, sandıklar yerel saatle 20.00'de (TSİ 07.00) kapanacak.
Başkanlık seçimini kazanan aday, 20 Ocak 2025'te yemin ederek dört yıl süreyle ABD'nin 47. başkanı olacak.
ABD başkanlık seçimlerinde oy kullanma işlemlerinin sonuna yaklaşılırken, kritik eyaletlerden Wisconsin'in Milwaukee kentinde 30 bin oyun, makinelerde yaşanan sorundan dolayı "tedbiren" yeniden sayılacağı bildirildi.
Milwaukee şehir sözcüsü Jeff Fleming, yaptığı açıklamada, posta yoluyla kullanılan oylardan bir bölümünün yeniden sayılacağını duyurdu.
Fleming, açıklamasında, yaklaşık 30 bin oyun, oyları sayan makinelerde yaşanan sorundan dolayı "tedbiren" yeniden sayılacağını belirtti.
Söz konusu makinelerin kapaklarının tam olarak kapanmadığının fark edilmesi üzerine bu kararı aldıklarını kaydeden Fleming, seçim güvenliği konusunda herhangi bir şüpheye mahal bırakmamak adına ilgili oyları yeniden sayacaklarını söyledi.
Sandıkların kapandığı Kentucky'de ilk sonuçlara göre Trump yüzde 60.9 ile yüzde 37,8 oy alan Harris'in önünde görünüyor. Sandıkların kapandığı bir diğer eyalet olan Indiana'da ise Trump ilk sandık sonuçlara göre yüzde 71.8 oy oranına sahipken Harris ise yüzde 26.8 oy oranına sahip.
Indiana ve Kentucky eyaletlerinde oy verme işlemi sona erdi.
ABD'de Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump ile Demokratların adayı Kamala Harris'in yarıştığı başkanlık ve Kongre seçimleri için vatandaşlar sandığa giderken, New York borsası günü yükselişle tamamladı.
Kapanışta Dow Jones endeksi 400 puanın üzerinde değer kazandı ve yüzde 1,02 artarak 42.221,88 puana çıktı.
S&P 500 endeksi yüzde 1,23 artışla 5.782,76 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 1,43 kazançla 18.439,17 puana ulaştı.
ABD'de Harris ile Trump arasındaki 60. başkanlık seçimleri için oy verme işlemi sürerken, pay piyasalarında pozitif seyir izlendi.
Analistler, kafa kafaya seyreden yarışın galibinin belli olacağı kritik başkanlık seçimleri sonucunun harcamalarda veya vergi politikalarında değişikliğe yol açabileceğini ifade etti.
Bu nedenle Temsilciler Meclisi ile Senato'nun hangi partinin kontrolünde olacağının da yatırımcılar tarafından merak edildiğini belirten analistler, ABD Merkez Bankasının (Fed) perşembe günkü faiz kararının da beklendiğine işaret etti.
Analistler, seçim sonuçlarının gecikmesi veya tartışmalı olması durumunda piyasalarda oynaklığın artabileceğini belirtti.
Seçim sonucu beklentileri fiyatlamalarda da etkili olurken, ülkede 10 yıl vadeli hazine tahvili faizi 2 baz puan azalışla yüzde 4,29'a indi. Dolar endeksi de yüzde 0,4 azalışla 103,4'e geriledi.
Kripto paraların fiyatlarındaki yükseliş de dikkati çekti. Türkiye saatiyle 00.00 itibarıyla Bitcoin'in fiyatındaki günlük artış yüzde 3,3 ve Ethereum'un fiyatındaki günlük artış yüzde 0,3 oldu.
Para piyasalarında, Fed'in 25 baz puanlık faiz indirimine gitme olasılığı yüzde 99 olarak fiyatlandı.
Makroekonomik veri tarafında, ABD'nin dış ticaret açığı, eylülde aylık bazda yüzde 19,2 artışla 84,4 milyar dolara çıkarak Nisan 2022'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.
Analistler, bu dönemde dış ticaret açığında yaşanan sert artışta, işletmelerin güçlü iç talebi karşılamak ve ABD'de başkanlık seçimlerinin sonucunda daha yüksek gümrük vergilerinin uygulanması beklentisiyle ithalatı artırmasının etkili olduğunu belirtti.
ABD'de Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) hizmet sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), ekimde aylık bazda 1,1 puan artışla 56'ya çıkarak piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. S&P Global'in ekim ayına ilişkin hizmet sektörü PMI verisi ise aşağı yönlü revize edilerek 55 oldu.
Kurumsal tarafta, Trump Media & Technology hisselerindeki artış gün içinde yüzde 15'i bulmasına karşın ilerleyen saatlerde ivme kaybetti. Sert oynaklığın görüldüğü hisseler, gün içinde birkaç kez işleme durdurulurken, günü yüzde 1,2 azalışla tamamladı.
Analistler, Trump Media & Technology hisselerindeki oynaklığın Cumhuriyetçilerin adayı Trump'ın yeniden başkanlık koltuğuna oturma ihtimalinin bir göstergesi olarak görüldüğünü ifade etti.
Trump'ı destekleyen Elon Musk'ın elektrikli otomobil şirketi Tesla'nın hisselerindeki yüzde 3,5 yükseliş de dikkati çekti.
ABD'li teknoloji devlerinden Nvidia'nın hisseleri yüzde 3'e yakın, Meta'nın hisseleri yüzde 2'nin üzerinde, Amazon'un hisseleri de yaklaşık yüzde 2 değer kazandı. Microsoft, Apple ve Alphabet'in hisselerinde de artışlar görüldü.
North Carolina eyaletinde bulunan Burke County ve Wilson County olmak üzere iki ayrı bölgede oy verme süresi uzatıldı.
North Carolina Seçim Kurulu, teknik sorunlar nedeniyle geçici olarak oy kullanılamayan iki bölgedeki oylama süresini yarım saat uzatma kararı aldı.
Eyalet seçim kurulu sözcüsü Patrick Gannon, Wilson County'deki bir oy verme alanında, 'yazıcı sorunları' nedeniyle seçmenlerin yaklaşık bir saat kadar oy kullanamadığını belirtti.
ABD'nin Cumhuriyetçi başkan adayı eski başkan Donald Trump, devam eden oy verme süreciyle ilgili açıklama yaptı. Trump, Pensilvanya'nın Philadelphia kentiyle ilgili olarak "Pensilvanya'da büyük bir sahtekarlıktan bahsediliyor. Kolluk kuvvetleri yolda" dedi.
ABD'nin Michigan eyaletinin Northville kentinde bulunan bir oy verme noktasının gaz kaçağı nedeniyle kapatıldığı ifade edildi. Açıklamada, oy verme noktasının çevrede bulunan bir ortaokula taşındığı belirtildi.
ABD’de başkanlık seçimleri için oy kullanma işlemleri devam ederken bazı eyaletlerden şiddet içerikli haber geliyor. Michigan eyaletinde 25 yaşındaki Isaac Sissel, Cumhuriyetçi Parti Başkan Adayı Donald Trump’ın seçimi kazanması halinde şiddet içeren bir saldırı gerçekleştireceği yönünde tehditte bulunması üzerine tutuklandı.
"KARŞI BİR SALDIRI GERÇEKLEŞTİRECEĞİM"
Savcıların açıklamasına göre, Isaac Sissel, Batı Virginia'daki FBI Ulusal Tehdit Operasyonları Merkezi'ne gönderdiği kağıda, “Trump'ın seçimleri kazanması halinde muhafazakar Hristiyan pisliğine karşı bir saldırı gerçekleştireceğim” yazdı.
"FBI'IN YAPABİLECEĞİ HİÇBİR ŞEY YOK"
Elinde çalıntı bir AR-15 tarzı tüfek olduğunu belirten Sissel, “Adını vermeyi reddettiğim bir hedef var, böylece planlarımdan kurtulmaya devam edebilirim. Belirli bir kurban ya da silahı sakladığım yeri bulma becerisi olmadan, ben saldırıyı tamamlayana kadar FBI'ın yapabileceği hiçbir şey yok” ifadelerini kullandı.
Sissel, bugün federal mahkemeye çıkarılacak.
Georgia Eyalet Sekreteri Brad Raffensperger, eyalete bağlı Fulton County’de yapılan asılsız bomba ihbarlarına ilişkin yaptığı açıklamada, “Rus kaynaklı bazı tehditler duyduk. Kamu güvenliği açısından bunları her zaman kontrol ediyoruz ve bu tür şeyler duyduğumuzda sorumlu davranmaya devam edeceğiz” dedi.
Georgia eyaletine bağlı Fulton County’de yapılan asılsız bomba ihbarlarına ilişkin açıklama geldi. Eyalet Sekreteri Brad Raffensperger, “Rus kaynaklı bazı tehditler duyduk. Kamu güvenliği açısından bunları her zaman kontrol ediyoruz ve bu tür şeyler duyduğumuzda sorumlu davranmaya devam edeceğiz” dedi.
Raffensperger Rusya için, “Görünüşe göre fesatlık peşindeler ve sorunsuz, adil ve doğru bir seçim yapmamızı istemiyorlar. Bizi kendi aramızda kavga ettirebilecek her şeyi zafer olarak sayabilirler” ifadelerini kullandı.
Raffensperger, devlet yetkililerinin bomba tehditlerinin Rusya'dan geldiğini tam olarak nasıl tespit ettikleri konusunda ayrıntılı bilgi vermedi.
"Toplumumuzun korunması en yüksek önceliğimizdir"
FBI'dan yapılan açıklamada ise, tehdidin kaynağına değinilmedi. Açıklamada, “FBI, Georgia eyaleti çevresinde yapılan birkaç bomba ihbarından haberdardır. Seçim bütünlüğü ve toplumumuzun korunması en yüksek önceliğimizdir. FBI, seçim tehditlerine yanıt vermek ve Amerikalılar oy kullanma haklarını kullanırken toplumlarımızı korumak için eyalet ve yerel kolluk kuvvetleri ortaklarıyla yakın bir şekilde çalışmaktadır” denildi.
Pensilvanya'da mahkeme, Cambria seçim yetkililerinin, bir yazılım arızasının oy pusulası taramasını aksatmasının ardından oy verme saatlerinin akşam 22.00'ye kadar uzatılması talebini kabul etti.
Mahkeme kararında ABD saatine göre 20:00'den sonra kullanılan oyların geçici oy olacağı belirtildi. İlçe Komisyon Üyeleri Ofisi tarafından yapılan açıklamada, "Cambria İlçe Seçim Kurulu bu sabah erken saatlerde ilçenin Elektronik Oylama Sistemi'nde meydana gelen bir yazılım arızasının seçmenlerin oy pusulalarını taramasını engellediğini öğrenmiştir. Bu durum, seçmenleri oy kullanma merkezlerinde oy kullanmaktan caydırmamalıdır" denildi. Pensilvanya eyalet yetkilileri, Cambria İlçesi yetkilileriyle birlikte sorunu çözmek için çalıştıklarını ifade etti.
ABD'de oy verme işlemi, ülkenin en kuzeybatısında bulunan Alaska ve Hawaii eyaletlerinde yerel saatle 20.00'de (TSİ 6 Kasım 12.00) oyların kullanılmasıyla sona erecek. En erken sandıklar TSİ 03.00'te kapanacak.
ABD'de 2020 seçimlerinde sonuçların açıklanmasının yaklaşık 4 gün sürdüğüne işaret edilerek, anket sonuçlarında Cumhuriyetçi aday Donald Trump ile Demokrat aday Kamala Harris'in birbirine çok yakın olması sebebiyle bu sene de sonuçların seçim gecesi netleşmeyebileceği ifade ediliyor.
Pensilvanya ve Wisconsin gibi salıncak eyaletlerde posta yoluyla kullanılan oyların sayımının süreci yavaşlatabileceğine, oy sayımında yaşanabilecek aksaklıklar, yasal itirazlar ya da oy pusulalarıyla ilgili sorunların da oy sayımının uzun sürmesine neden olabileceği belirtiliyor.
ABD'nin New York eyaletinin kuzeyinde oy kullanma merkezini ateşe verme tehdidinde bulunan kişinin gözaltına alındığı belirtildi.
New York Eyalet Polisi, konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Sabah saatlerinde Fowler kasabasında oy verme merkezine gelen bir erkeğin tehditlerde bulunduğu ifade edilen açıklamada, söz konusu kişinin daha önce hüküm giymiş biri olduğunun tespit edildiği bilgisi verildi.
Kişinin oy verme merkezini "yakma" ve buraya "silahla" dönme tehditlerinin ardından kaçtığı belirtilen açıklamada, polisin zanlıyı yakalayarak gözaltına aldığı ifade edildi.
ABD'de başkanlık seçiminin kaderini belirleyecek en kritik eyaletlerden biri olarak gösterilen Michigan'da halk, ülkenin yeni başkanını ve Kongre'nin yeni üyelerini belirlemek için sabahın erken saatlerinden itibaren sandıklara akın etmeye başladı.
Michigan'da yerel saatle 20.00'ye kadar sürecek oylama sonucunda seçmenler, başkan adaylarından Demokrat Kamala Harris'i veya Cumhuriyetçi Donald Trump'ı ülkenin 47. başkanı olarak Beyaz Saray'a göndermek için tercih yapacak.
Birçok açıdan tarihi bir seçim olarak nitelenen 2024 ABD Başkanlık Seçimlerinde, eyaletteki Müslüman toplum, Gazze soykırımına verilen desteğe tepkisini sandığa yansıtacak.
Arap Amerikan nüfusun en yoğun yaşadığı eyaletin Dearborn kasabasında oy kullanan Filistin kökenli Jacklin Zeidan, AA muhabirine, Gazze'de devam eden soykırıma işaret ederek "Bana göre yıl boyunca çok şey oldu. Hükümetimizin suç ortağı olduğunu düşünüyorum, insanlığa ve barışa dayalı kararlar almadı." dedi.
Zeidan, ABD'nin yaptığı askeri yardımlara eleştiride bulunarak, "Tanıdığım, sofralarına yemek bile koyamayan, arabalarına benzin bile alamayan aileler ve insanlar var ama biz yine de her yere milyarlarca dolar gönderiyoruz." ifadesini kullandı.
Seçimlere Müslüman toplumunun katılımının büyük olmasını umduğunu belirten Zeidan, "Bir ulus olarak, Amerikan vatandaşları olarak, bu politikacılara artık kenarda durmadığımızı ve hangi partiden olursa olsun hepsini sorumlu tuttuğumuzu bildirmeliyiz." diye konuştu
"Arap Amerikalıların sesinin daha fazla duyulmasını umuyorum"
Bu seçimde ilk defa oy kullanan Dearborn sakini Reajb, Gazze'de yaşananlardan daha korkunç bir şey olmadığını söyleyerek, soykırıma tepki olarak 3. parti adayına oy kullandığını kaydetti.
Reajb, "Geçen bir yıldır yaşanan her şey için Demokrat Partiyi cezalandırabileceğimizi, onlara koşulsuz destek vermeyeceğimizi ve onlara oy vermeme konusunda bize Cumhuriyetçi Parti üzerinden yeterince korku salamayacaklarını göstermeyi umuyorum." dedi.
Diğer bir Dearborn sakini Has Chero da "Ben Arap Amerikalıyım, dolayısıyla Arap Amerikalıların sesinin daha fazla duyulmasını umuyorum, özellikle de Orta Doğu'da, Gazze'de ve Lübnan'da yaşananları göz önüne alırsak." ifadesini kullandı.
Dearborn toplumunun sandıkta bir araya geldiğini gördüğünü söyleyen Henry Ray, oyunu Harris'ten yana kullandığını ancak Gazze'deki durumun birçok seçmen için sorunlara yol açtığını dile getirdi.
Ray, seçimin kaderini belirleyecek "salıncak eyaletlerden" birinde yaşıyor olmasına ilişkin de "Beni yordu. Yani, adaylar sürekli burada, büyük seçim reklamı baskısı. Bence günün sonunda, gerçekten heyecanlandığım şey, tüm bunların en azından biraz sakinleşmesi." diye konuştu.
ABD'deki başkanlık seçimlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, ABD’nin en büyük sorununun seçim sonuçlarının tüm toplum tarafından kabul edilmesi olduğunu belirtti. Zakharova, "Geçmiş seçimlerden bildiğimiz kadarıyla, ABD halkı seçim sonuçlarını tanımadı” dedi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova 60'ıncı ABD başkanlık seçimleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Zakharova, 2020 seçimlerinİ hatırlatarak, sonuçları kabul etmeyenlerin 'terörist' olarak nitelendirildiğini ve geniş çaplı gözaltılar yaşandığını hatırlattı. ABD toplumundaki mevcut kutuplaşmayı değerlendiren Zakharova, bu durumun siyasi partiler ya da ideolojik görüşlerden çok, derin bir toplumsal bölünme olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, ABD'de artık geleneksel demokrasinin ve karşıt görüşlere saygının zayıfladığına işaret eden Zakharova, Amerikan toplumunun, birlikte yaşamayı nasıl sürdüreceğini sorguladığını ifade ederek, "Artık parti çizgileri ya da farklı bakış açılarına karşılıklı saygının olduğu bir sistem yok" açıklamasını yaptı.
ABD’de Demokrat Parti Başkan Adayı Kamala Harris, radyo programına yaptığı açıklamada, “Önümdeki göreve o kadar odaklandım ki, politikalar çerçevesinde sadece insanların ihtiyaçlarına cevap verdiğimden emin olacağım” dedi.
ABD’de Demokrat Parti Başkan Adayı Kamala Harris, seçimlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Georgia eyaletinde bağlı Atalanta şehrinde yayın yapan bir radyo programına telefonla bağlanan Harris, "Bugün oy verme günü ve insanların dışarı çıkıp aktif olmaları gerekiyor” dedi.
Georgia'da sandıkların yerel saatle 19.00'da kapanacağını belirten Harris, “Önümdeki göreve o kadar odaklandım ki, politikalar çerçevesinde sadece insanların ihtiyaçlarına cevap verdiğimden emin olacağım” ifadelerini kullandı.
Harris, ABD’lileri sandık başına gitmeye çağıran Harris, "Herkesi demokrasimizde halkın karar vereceğini ve oyunuzun sizin gücünüz olduğunu hatırlamaya çağırıyorum” diye konuştu.
Donald Trump, oyunu kullanırken gazetecilere açıklamalarda bulundu. Trump 'Cumhuriyetçiler sandığa güçlü bir şekilde geldiler. Yarışa önde girdik. Sandıklardan güçlü çıkıyoruz. Özgüvenim çok iyi kazanacağız. Bazı eyaletlerde çok öndeyim. Harika bir kampanya geçirdik. 3 seçim yarışımın arasındaki en iyi süreçti." şeklinde konuştu.
ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), ismi ve amblemi kullanılarak oy verme merkezlerinde yüksek terör tehdidi nedeniyle uzaktan oy kullanılması yönünde çağrı yapılan videonun sahte olduğunu bildirdi.
FBI'dan konuya ilişkin yazılı açıklama yapıldı.
FBI adına sahte bir videonun dolaşıma sokulduğu aktarılan açıklamada, videoda FBI'ın ABD vatandaşlarına oy verme merkezlerindeki yüksek terör tehdidi nedeniyle oylarını uzaktan kullanmalarını önerdiğinin ileri sürüldüğü bildirildi.
Açıklamada, "Bu video gerçek değildir ve mevcut tehdit durumu veya oy kullanma yerlerindeki güvenliği doğru şekilde yansıtmamaktadır." ifadesi kullanıldı.
Diğer bir videoda ise bazı eyaletlerde hapishane yönetimlerinin mahkum oylarını manipüle ettiği ve bir siyasi parti ile işbirliği yaptığının iddia edildiğine dikkatin çekildiği açıklamada, "Bu video da sahtedir ve içeriği gerçekleri yansıtmamaktadır." uyarısı yapıldı.
Açıklamada, FBI'ın seçime yönelik tehditlere yanıt vermek için eyalet ve yerel kolluk kuvvetleriyle yakın işbirliği içinde çalıştığı kaydedildi.
"FBI tehdit değerlendirmeleri ve faaliyetleri hakkında yanlış içerik yayarak halkı yanıltma girişimlerinin, demokratik sürecimizi baltalamayı ve seçim sistemine olan güveni zayıflatmayı amaçladığı değerlendirilmektedir." ifadesine yer verilen açıklamada, tüm vatandaşlara güvenilir kaynaklardan bilgi edinmeleri çağrısı yapıldı.
"UUSAL DÜZEYDE SEÇİM GÜVENLİĞİNİ ETKİLEYECEK OLAY YOK"
Öte yandan, ABD Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı (CISA) Kıdemli Danışmanı Cait Conley de gazetecilere, hava durumu ve başka nedenlerle "geçici altyapı aksamaları" olduğunu bildirdi.
Conley, "Ulusal düzeyde seçim altyapısının güvenliğini etkileyecek bir olay gerçekleşmedi." bilgisini verdi.
GEORGIA EYALETİNDE OY VERME MERKEZLERİNDE 5 BOMBA İHBARI
Fulton bölgesinin seçim direktörü Nadine Williams, düzenlediği basın toplantısında, Georgia eyaletinde yapılan 5 bomba ihbarı nedeniyle iki farklı oy verme merkezinin geçici süreyle tahliye edildiğini kaydetti.
Williams, bu ihbarların sahte olduğunun tespit edildiğini belirtti.
Oy verme merkezlerinin tekrar faaliyete geçtiğini söyleyen Williams, bu merkezlerin biraz daha uzun açık kalması için başvuru yapıldığını aktardı.
ABD'de halk, bugün 60'ıncı başkanlık seçimi için sandık başında. Oy verme işleminin doğu eyaletlerinde TSİ 14.00'te başladığı ülkede, seçmenler Cumhuriyetçi Parti başkan adayı eski Başkan Donald Trump ve Demokrat Parti'nin adayı Başkan Yardımcısı Kamala Harris arasında karar verecek. Trump, oy verme işlemi devam ederken yayınladığı mesajında, " Artık resmi olarak Seçim günü! Bu, Amerikan Tarihinin en önemli günü olacak. Seçmenlerin coşkusu tavan yapmış durumda çünkü insanlar Amerika'yı Yeniden Büyük Yapmak istiyor. Bu da kuyrukların uzun olacağı anlamına geliyor! Ne kadar uzun sürerse sürsün oyunuzu vermenizi istiyorum. Radikal Komünist Demokratlar toparlanıp evinize gitmenizi istiyor. Birlikte muazzam bir zafer kazanacağız ve ABD'yi yeniden en büyük yapacağız" ifadelerini kullandı.
ABD’de Başkanlık seçimleri için oy kullanma işlemleri tüm hızıyla devam ediyor. Pensilvanya eyaletine bağlı Philadelphia'da Seçim Komisyonu Üyesi Seth Bluestein seçimlere ilişkin yaptığı açıklamada, “Bugün sabah 07.00‘de sandıklar açılır açılmaz posta ile gönderilen oy pusulalarımızın ön sayımına başladık ve 2020’de yaptığımızdan çok daha hızlı bir şekilde oy pusulalarını sayacağız” dedi.
Birçok kişinin posta yoluyla oy kullanmak yerine seçim merkezlerinde yüzyüze oylarını kullandığını bunun da süreci daha hızlı ilerleteceğini kaydeden Bluestein, “Belediye zarfların daha hızlı açılmasına yardımcı olmak için ek ekipman satın aldı ve geçmişte sahip olduğumuzdan daha fazla çalışanımız var. İnsanların ne zaman uyanıp Pennsylvania'daki sonucu öğrenebileceklerini tahmin etmek zor, ancak söyleyebileceğim şey, posta ile gönderilen oy pusulalarının büyük kısmını saymamızın seçimden sonraki Cumartesi gününe kadar dört gün sürmeyeceği. Bu çok daha hızlı gerçekleşecek” diye konuştu. Bluestein, her şeyin yolunda gitmeye devam etmesiyle sonucun Çarşamba gün ortasına kadar belli olabileceğini aktardı.
Seçim güvenliğine ve sonuçlarına tam güven duyduğunu ifade eden Bluestein, “Philadelphia'da ve eyalet genelinde seçimler özgür, adil, güvenli ve emniyetli olacak. Seçimleri adil bir şekilde yürütme kabiliyetimize tamamen güveniyorum” diye konuştu.
ABD'de Cumhuriyetçi Parti Başkan Adayı Donald Trump ve Demokrat Parti Başkan Adayı Kamala Harris'in yarıştığı seçimlerde oy kullanma işlemleri sürüyor. Trump'ın Başkan Yardımcısı Adayı James David Vance, yerel saatle 09.00 sıralarında Ohio eyaletine bağlı Cincinnati şehrinde oyunu kullandı. Vance daha sonra seçim merkezi dışında bekleyen gazetecilere açıklama yaparak, “Elbette ben ve eşim Donald Trump'a oy verdik” dedi.
Kendini iyi hissettiğini vurgulayan Vance, "Sonuçları öğrenene kadar asla bilemezsiniz ama bu yarış hakkında iyi hissediyorum. Umarım Başkan Trump ve benim için iyi geçer. Kazanmayı umuyoruz, ancak açıkçası kim kazanırsa kazansın ülkenin yarısı hayal kırıklığına uğrayacak” ifadelerini kullandı.
“Trump ve benim yapmaya çalıştığımız şey, Amerikalı dostlarımızın hayallerini gerçekleştirebilecekleri bir ülke inşa etmektir”
ABD'de var olan “çatlağı” iyileştirmenin en iyi yolunun, ülkeyi iyi yönetmeye çalışmak olduğunu kaydeden Başkan Yardımcısı Adayı Vance, “Amerikan halkı için elimizden geldiğince refah sağlamak ve ABD'li dostlarımıza, nasıl oy vermiş olursak olalım, temelde aynı takımda olduğumuzu hatırlatmaktır. Temelde Başkan Trump ve benim yapmaya çalıştığımız şey, Amerikalı dostlarımızın hayallerini gerçekleştirebilecekleri bir ülke inşa etmektir; bu, kime oy verdiklerinden bağımsız olarak tüm Amerikalı dostlarımız için geçerlidir. Kazanacağımızı düşünüyorum, gerçekten ama nihayetinde bu kararı seçmenler verecek” diye konuştu.
ABD'de, Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump ile Demokratların adayı Kamala Harris'in yarıştığı başkanlık ve Kongre seçimleri için vatandaşlar sandığa giderken, Amerikan Ulusal Başsavcılar Birliğine (NAAG) bağlı 51 başsavcı, şiddete karşı uyararak "barışçıl görev devri" çağrısında bulundu.
NAAG'dan konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "Salı günü yapılacak seçimlerin sonucundan bağımsız olarak, Amerikalıların barışçıl şekilde tepki vereceğini umuyor ve sonuçlarla bağlantılı her türlü şiddet eylemini kınıyoruz. Barışçıl bir görev devri, hukuk devletinin en temel göstergesidir ve ulusumuzun istikrarının kalbinde yer alan bir gelenektir." ifadelerine yer verildi.
Söz konusu 51 başsavcının demokratik ilkelere bağlı kalma taahhüdünü yinelediği açıklamada, "Her Amerikalıyı oy kullanmaya, medeni bir tartışmaya katılmaya ve her şeyden önce demokratik sürecin bütünlüğüne saygı göstermeye davet ediyoruz." çağrısı yapıldı.
Açıklamada, şiddetin demokratik süreçte yeri olmadığının altı çizilerek, "Bu süreci tehdit eden her türlü yasa dışı eyleme karşı yasaları uygulama yetkimizi kullanacağız." vurgusu yapıldı.
ABD'de kıran kırana başkanlık yarışı devam ederken, Kamala Harris'in kökeninin dayandığı Hindistan'daki köyünde Demokratların adayı için dini ritüeller düzenlendi.
Harris'in atalarının Tamil Nadu eyaletindeki Thulasendrapuram'da yer alan Sri Dharmasastha adlı bir köyde yaşadığı biliniyor.
Sri Dharmasastha köyünde Harris'in seçimi kazanmasını isteyen köylüler Hint tanrıçalarını tasvir eden figürlerin önünde özel dualar okudu.
Sri Dharmasastha'daki bir Hindu tapınağının önüne Harris'in fotoğrafının yer aldığı bir pankart asılırken, yere Hindistan'ın geleneksel sanat figürlerinden biri olan "Kolam" sembolü çizildi.
Türkiye saati ile saat 15.00'da 25 eyalette oy verme işlemi başladı.
Üç farklı saat dilimi olan ülkede, oy verme işlemlerinin başlaması ve bitişi eyaletlere göre değişiyor.
Oy verme işlemi, New York ve Virginia'da saat 06.00'da (TSİ 14.00), en kritik eyaletler olan Florida ve Pensilvanya ile başkent Washington DC'de saat 07.00'de (TSİ 15.00) başlıyor.
Sandıklar, Virginia ve Florida'da 19.00'da (TSİ Çarşamba 03.00), Washington DC ve Pensilvanya'da 20.00'da (TSİ Çarşamba 04.00), New York'ta ise 21.00'de (TSİ Çarşamba 05.00) kapanacak.
ABD’de ilk sandık sonuçları Dixville Notch köyünden açıklandı. Köyde kayıtlı 6 seçmenin tamamı oy kullandı. Trump ve Harris üçer oy aldı. 2016 seçimlerinde Clinton, 2020'de ise Biden bu köyde galip gelmişti. Ayrıca, 6 seçmenden 4'ü Trump’ın partisinden, 2'si ise bağımsız olarak kayıtlı.
ABD'de Connecticut, New Jersey, New York, New Hampshire, Virginia, Kentucky, Indiana ve Maine'de oy verme işlemi yerel saatle sabah 6 sularında başladı.
Her iki adayın da 269 Seçiciler Kurulu oyu aldığı ve kazanmak için gerekli 270'i sağlayamadığı bir eşitlik durumunda, Temsilciler Meclisi kazananı belirlemekle görevlendirilir. Her eyalet delegasyonu bir oy hakka sahip olacak ve kazanmak için de çoğunluk oy (26) gerekecek.
*Seçim öncesi yapılan anket sonuçlarına göre kıyasıya geçmesi beklenen başkanlık yarışında Demokrat Parti'nin adayı Kamala Harris, Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Donald Trump.
* ABD'de 538 delegenin yarıdan bir fazlası olan 270 delegeye ulaşan aday, başkanlık koltuğuna oturmaya hak kazanıyor.
*ABD’nin kaderini 7 eyalet belirleyecek. Bu “salıncak eyaletler” şunlar; Arizona, Nevada, Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, North Carolina ve Georgia.
* 60’ıncı başkanlık seçimlerini kazanan aday, 20 Ocak 2025'te yemin ederek ABD'nin 47. başkanı olacak.
*Bu seçimlerde hem ülkeyi 4 yıl yönetecek yeni başkan hem de Senato ile Temsilciler Meclisinin yeni üyeleri belirlenecek.
Trump, ABD'ye düzensiz göçü önlememesi halinde Meksika'yı yüzde 25 gümrük vergisiyle tehdit etti
WASHINGTON (AA) - ABD'de başkanlık seçimleri için geri sayım sürerken, Cumhuriyetçi aday Donald Trump, Meksika'nın düzensiz göçmenlerin ABD'ye girmesini engelleyememesi halinde komşu ülkeye yüzde 25 gümrük vergisi uygulayacağını bildirdi.
Bugün yapılacak seçimlerin arifesinde North Carolina eyaletinde yaptığı kampanya mitinginde konuşan Trump, ABD'nin en büyük ticaret ortaklarından Meksika'ya tehditler yağdırdı.
Trump, Meksika'dan ABD'ye düzensiz göçün önüne geçilmesi gerektiğini belirterek, "Yapacağım ilk çağrılardan biri Meksika'ya olacak; sınırlarımızdan insanların girmesine izin vermeyi bırakın." dedi.
Komşu ülkeye dair sert ithamlarda bulunan Trump, "Meksika tarafından işgal ediliyoruz. Ülkemize gelen bu suçlu ve uyuşturucu saldırısını durdurmazlarsa, ABD'ye gönderdikleri her şeye derhal yüzde 25 gümrük vergisi uygulayacağım." ifadelerini kullandı.
Cumhuriyetçi aday, başkan seçilmesi halinde gümrük vergisi planının "yüzde yüz işe yarama şansı" olduğunu söyleyerek, "Bu işe yaramazsa, 50 yapacağım ve o da olmazsa 75 yapacağım. Sert çocuklar için ise 100 yapacağım." şeklinde konuştu.
Pek çok ekonomist, Trump'ın tehditlerle açıkladığı tarifelerin ters etki yaratacağını düşünüyor.
Trump, 2016'daki başkanlık yarışında, ABD-Meksika sınırına duvar inşa edeceğini ve bunun bedelini Meksika'ya ödeteceğini taahhüt etmişti ancak sözlerini yerine getirmemişti.
Amerikalılar, bugün hem ülkeyi 4 yıl yönetecek yeni başkan için Cumhuriyetçi Donald Trump ile Demokrat Kamala Harris arasında tercih yapacak hem de yasaların çıkarılmasında kilit rol oynayan ABD Kongresinin iki kanadı Senatonun 34 sandalyesi ile 435 sandalyeli Temsilciler Meclisinin yeni üyelerini belirleyecek.
ABD'de seçim süreci, seçim gününden sonra da uzun bir süreyi kapsıyor. Tarihler, eyaletlere göre farklılık gösterse de tüm eyaletlerin 10 Kasım-11 Aralık'ta seçim sonuçlarını resmen onaylaması gerekiyor.
17 Aralık'a kadar her eyaletin Seçiciler Kurulu üyelerinin, başkan adayına oyunu verip, bu oyları Washington'a göndermesi öngörülüyor. Gönderilen oyların en geç 23 Aralık'a kadar ABD Kongresine ulaşması gerekiyor.
Temsilciler Meclisi Genel Kurulu salonunda 6 Ocak'ta bir araya gelecek Kongre üyeleri, eyaletlerden gelen oyları alfabetik sıraya göre okuyup sayacak. Bu süreç tamamlandıktan sonra sonuçlar resmen duyurulacak.
Yeni ABD başkanı, 20 Ocak 2025'te yemin ederek görevine resmen başlayacak.
Kongrenin hangi kanadının hangi parti tarafından kontrol edildiği, ABD başkanının çalışma alanını doğrudan etkilediği için ülke siyasetinde büyük öneme sahip. Başkanın özellikle bütçe yapma, asker gönderme gibi kararları alma ve dış politika gibi başlıklarda Kongre ile çalışması gerekiyor.
435 sandalyeli Temsilciler Meclisi üyeleri 2 yıllığına göreve gelirken, 100 sandalyeli Senato üyeleri 6 yıllığına seçiliyor. Böylece her 2 yılda bir yapılan Kongre seçimlerinde Temsilciler Meclisinin tamamı, Senato'nun ise 3'te 1'i değişmiş oluyor.
Temsilciler Meclisinde hangi eyaletin ne kadar temsilcisi olacağı, eyaletlerdeki seçim bölgelerinin nüfus yoğunluğuna göre belirlenirken, Senato'da ise her eyaletin 2 senatörü bulunuyor.
Temsilciler Meclisi üyesinin en az 25 yaşında ve en az 7 yıldır ABD vatandaşı olması, temsil edeceği eyalette yaşaması şart. Bir senatörün de en az 30 yaşında ve en az 9 yıldır ABD vatandaşı olması gerekiyor.
ABD Başkanlık seçimlerinde gözler Kamala Harris ile Donald Trump arasındaki yarışın başa baş geçmesi beklenen ve seçimin kaderini belirleyebilecek önemdeki salıncak eyaletlerde olacak.
ABD'de 50 eyalet bulunuyor. 2024 seçimlerinde salıncak eyalet olarak nitelendirilen eyaletlerin sayısı ise 7. Bu eyaletlerde her iki tarafın da kazanma şansı ya da kaybetme riski bulunduğu için en gösterişli mitingler, en üst düzey ziyaretler buralara yapılıyor, büyük kaynaklar bu eyaletlerdeki kampanyalara aktarılıyor.
2024 başkanlık seçimlerinde herkesin gözü Pensilvanya, Georgia, Arizona, Nevada, Michigan, North Carolina ve Wisconsin eyaletlerinde. 270 delegeye ulaşan adayın başkanlığı kazandığı ABD'de, salıncak eyaletlerin toplam 93 delegesi bulunuyor.
ABD'de 1789'da başlayan ve bugüne kadar yapılan 59 başkanlık seçiminde, oy birliğiyle başkan seçilen George Washington'dan sonra en farklı oyu 1936'da Franklin D. Roosevelt, en kıl payı galibiyeti de 1876'da Rutherford B. Hayes elde etti.
Her eyalette sandıkların açılış ve kapanış saatleri farklılık gösteriyor.Her eyalette sandıkların açılış ve kapanış saatleri farklılık gösteriyor.
Ülkenin doğusundaki New Hampshire eyaletindeki bir kasabada gece yarısı sandıklar açılırken Vermont'un bazı bölgelerinde seçmenler saat 05.00'te (TSİ 13.00) oy kullanmaya başlayabiliyor.
Ancak sandıklar çoğunlukla sabah 06.00-08.00 arası açılıyor.
Ülke genelinde ilk sandıklar 5 Kasım akşamı doğu saati ile 18.00 (TSİ 6 Kasım 02.00) itibariyle kapanmaya başlayacak. Sandıkların tamamı TSİ 6 Kasım sabahı saat 08.00 civarında kapanacak.
Resmi olmayan seçim sonuçları seçim gecesi geç saatlerde veya ertesi günün erken saatlerinde açıklanabilir ancak oylar baş başa giderse kesin sonuçlar sonraki günlerde de netleşebilir. Resmi sonuçlar ise eyaletler tarafından oy sayımları tamamlanıp onaylandıktan sonra ilan edilecek ve bu haftalar sürebilir.
Trump ile Harris seçim kampanyalarının son gününü yoğun geçirdi.
Demokrat Harris, seçimin en kritik eyaletlerinden Pennsylvania'da 5 ayrı seçim mitingi düzenlerken, Trump ise aynı gün içinde hem Pennsylvania'da, hem North Carolina'da hem de Michigan'daki seçim etkinliklerine katıldı.
Her iki aday için de olmazsa olmaz eyaletlerin başında gelen Pennsylvania'da son günlerde art arda çeşitli bölgelerde mitingler düzenleyen iki rakip, bu eyaletin 19 delegesini mutlak olarak kazanmak istiyor.
538 delegenin bulunduğu seçim sisteminde 270 delegeye ulaşan adayın yarışı kazanacağı ABD başkanlık seçimlerinde 7 çekişmeli eyalet, yarışın kaderini belirleyecek.
Bu seçimlerde salıncak eyaletler durumunda olan Pennsylvania, Georgia, Arizona, Nevada, North Carolina, Michigan ve Wisconsin, ülkenin bir sonraki başkanının kim olacağının belirlenmesinde en büyük rolü oynayacak.
Öte yandan ABD medyasına yansıyan haberlere göre Harris, seçim gecesi sonuçları Washington DC'de bulunan Howard Üniversitesi kampüsünde takip edecek; Trump ise Florida'da West Palm Beach'te seçim gecesini geçirecek.
ABD'de seçim güvenliğinin sağlanması amacıyla oy kullanma ve sayım noktalarında üst düzey güvenlik tedbirleri devreye alındı.
Washington Post Gazetesi'nin haberine göre, ülke çapında yerel yetkililer, başkanlık seçimi öncesinde sıkı önemler aldı. Bu kapsamda, oy kullanma noktaları ve oy sayım merkezlerinin çevresine güvenlik kameraları yerleştirildi, bu merkezlerin çatılarına ise keskin nişancılar konuşlandırıldı.
Ülkede, caddelere ilave polis ekipleri sevk edilirken insansız hava araçlarıyla da denetimler sıkılaştırıldı.
Washington ve Nevada eyaletlerinde ise herhangi bir karışıklık olasılığına karşı ulusal muhafızların hazır bekletildiği açıklandı.
Oy kullanma kabinlerine "panik butonları" yerleştirilerek sandık güvenliği üst seviyeye taşındı.
ABD'de 2024 başkanlık seçiminde en fazla delegeye sahip California eyaletinde de sandıkların kapanmasıyla, ülkenin büyük bölümünde oy verme işlemleri tamamlandı.
Ülkenin en büyük nüfusuna ve delege sayısına sahip California da dahil ABD'nin en batısındaki eyaletlerde de sandıklar kapandı.
Henüz boylam olarak ülkenin daha batısında yer alan Alaska ve Hawaii'de oy verme işlemleri devam ederken, yaklaşık 40 milyon nüfusa sahip California'da sandıkların kapanmasıyla, ülkedeki oy kullanma işlemleri büyük ölçüde tamamlanmış oldu.
Meksika'yla sınır olan California, çok fazla göçmen nüfus barındırması ve Demokrat kimliğiyle tanınıyor.
Nüfusunun yoğunluğu gereği 54 delegeye sahip California'da 22,8 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor.
Henüz oy verme işlemleri devam eden Alaska'daki 3 delegeyi Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın, Hawaii'deki 4 delegeyi ise Demokrat Kamala Harris'in kazanması bekleniyor.
ABD Başkanı Joe Biden, 2020 başkanlık seçiminde California'da yüzde 63,5 oyla galip gelmiş ve 55 delegeyi hanesine yazdırmıştı.
Trump ise California'da yüzde 34,3 oy alabilmişti.
ABD'de başkanlık seçimiyle birlikte yapılan Kongre seçimlerinde Cumhuriyetçiler Senato'da 52 sandalyeye ulaşarak çoğunluğu pekiştirirken, oy sayımı devam eden Temsilciler Meclisinde de yarışı önde götürüyor.
ABD'de 5 Kasım'da yapılan Kongre seçimlerinde Senato'da 52 sandalyeye ulaşan Cumhuriyetçiler, 4 yıllık aradan sonra Kongre'nin üst kanadında kontrolü yeniden ele geçirdi.
Associated Press'in (AP) paylaştığı resmi olmayan sonuçlara göre Cumhuriyetçiler, bu seçimlerde Demokratlarda olan 3 Senato koltuğunu kazanarak Kongre'nin üst kanadında çoğunluğu sağladı.
Cumhuriyetçi Donald Trump'ın seçimleri kazanmasının ardından Senato'da da çoğunluğa ulaşan Cumhuriyetçiler, 2024 seçimlerinden büyük bir başarıyla çıkmış oldu.
West Virginia, Montana ve Ohio'da 3 Senato sandalyesi Cumhuriyetçilere geçti
Seçimlerin en çarpıcı sonuçlarından biri olarak, West Virginia'daki seçimi kazanan Cumhuriyetçi aday Jim Justice, Demokrat rakibinden senatörlüğü alarak partisine yeni bir Senato sandalyesi kazandırdı.
Aynı şekilde Ohio'da Cumhuriyetçi aday Bernie Moreno ve Montana'da Cumhuriyetçi aday Tim Sheehy de Demokrat rakiplerindeki sandalyeleri kazandı.
Böylece önceki dönemde 49 olan Cumhuriyetçi senatör sayısı şu an itibarıyla 52'ye yükselmiş oldu.
Halen oy sayım işlemleri devam eden Temsilciler Meclisinde ise Cumhuriyetçiler 201 sandalyeye ulaşırken, Demokratlar ise 183 sandalye kazandı.
Temsilciler Meclisinde çoğunluğu kazanabilmek için bir partinin 218 sandalyeyi geçmesi gerekiyor.
Temsilciler Meclisi
Toplam 435 temsilcinin bulunduğu Temsilciler Meclisinde, her eyalet nüfusuna oranla temsil ediliyor. Kalabalık nüfusa sahip eyaletler daha fazla temsilciye, düşük nüfuslu eyaletler en az 1 olmak üzere daha az temsilciye sahip oluyor.
Senato
Seçilenlerin 6 yıllığına görev başına geldiği Senato'da toplam 100 kişi görev yaparken, 50 eyaletin her birinin 2 senatörü bulunuyor. Bu seçimde, Senato'daki 34 sandalyede kimlerin oturacağı belirlenecek.
ABD başkanlık seçimlerinde, toplamda daha fazla oy alan değil, daha fazla delegeye ulaşan kişinin başkan olması, eyaletler arasındaki dengenin gözetildiği Amerikan siyasal sisteminin dikkat çekici özelliklerinden biri olarak biliniyor.
Seçimlerde en fazla oyu alan aday değil, en fazla delegeyi kazanan aday, başkanlık koltuğuna oturuyor.
ABD'de "Seçiciler Kurulu" (Electoral College) adı verilen sistemde, her eyalete farklı ağırlıklarla dağıtılmış toplam 538 delege bulunuyor, bu sayının yarıdan 1 fazlasına, yani 270 delegeye ulaşan aday, başkan olmaya hak kazanıyor.
Seçmen, doğrudan başkan adayına oy vermiyor
Başkanlık seçimlerinde esasen seçmenler, doğrudan başkan adayına değil, eyaletin Seçiciler Kurul üyelerine oy veriyor. Bu üyelerin görevi, ABD'nin başkanı ve başkan yardımcısını seçmek oluyor.
Kurul, her 4 yılda bir, seçimlerden birkaç hafta sonra toplanarak bu görevini yerine getiriyor.
ABD'de her eyaletin Seçiciler Kurulu'nda kaç delegenin olacağı, eyaletin nüfusuna göre belirleniyor.
Canlı Anlatım Özeti
- HARRIS'TEN İLK AÇIKLAMA
- BIDEN'DAN TRUMP'A TEBRİK
- HARRIS TRUMP'I ARAYARAK TEBRİK ETTİ
- Harris, İsrail siyasetine tepkili salıncak eyalet Michigan'da da Trump'a yenildi
- TRUMP DİPLOMASİ TRAFİĞİNE ERKEN BAŞLADI
- Dünya liderlerden Trump'a tebrik mesajları
- New York borsasında Trump etkisi!
- UKRAYNA'DAN İLK MESAJ
- 3 ÖNEMLİ OLAY TRUMP'A ZAFERİ GETİRDİ
- İRAN'DAN İLK MESAJ
- Resmi sonuçlar belli oldu! ABD’nin 47. Başkanı: Donald Trump
- TRUMP BAŞKANLIĞINI İLAN ETTİ
- SEÇİM SONUÇLARINDAKİ SON DURUMUN HARİTAYA YANSIMASI
- FOX: ABD'NİN YENİ BAŞKANI DONALD TRUMP
- TRUMP'IN BAŞKANLIĞINA 4 DELEGE KALDI
- Bir salıncak eyalet daha 'Trump' dedi
- Trump seçim karargahına gidiyor: Birazdan zafer mi ilan edecek?
- Kritik salıncak eyaletlerden biri ‘Trump’ dedi
- 2020 ve 2024 seçimleri arasında dikkat çeken demografik değişiklik
- RESMİ OLMAYAN SONUÇLARA GÖRE SON DURUM
- HANGİ EYALETTE KİM ÖNDE?
- ŞU ANA KADARKİ VERİLER NE ANLATIYOR?
- KIRMIZI MI, MAVİ Mİ? HARİTA İLE GÜNCEL DURUM
- ABD'de 16 eyalet ve Washington DC'de sandıklar kapandı
- Pensilvanya'da oy verme işlemleri 2 saat uzatıldı
- 16 EYALETTE SANDIKLAR KAPANDI
- ABD başkanlık seçimi sonuçları belli oluyor
- Trump delege sayısında önde
- İLK SONUÇLAR BELLİ OLDU
- Trump, Palm Beach’te seçimi takip ediyor
- Doğu eyaletlerinde ilk sandıklar kapanmaya başladı
- 30 BİN OY "TEDBİREN" YENİDEN SAYILACAK
- İKİ EYALETTE TRUMP ÖNDE
- 2 EYALETTE OY VERME İŞLEMİ TAMAMLANDI
- New York borsası seçim gününde yükselişle kapandı
- North Carolina'da da oy verme süresi uzatıldı
- TRUMP: PENSİLVANYA'DA BÜYÜK SAHTEKARLIK YAPILIYOR
- OY VERME NOKTASINDA GAZ KAÇAĞI KRİZİ!
- "TRUMP KAZANIRSA..." DEYİP TEHDİT ETMİŞTİ: TUTUKLANDI
- "RUS KAYNAKLI BAZI TEHDİTLER DUYDUK"
- Mahkeme Pensilvanya'da oy verme saatini uzattı
- SEÇİMDE FARKIN AZ OLMASI HALİNDE POSTAYLA GELEN OYLAR SONUCU GECİKTİREBİLİR
- OY KULLANMA MERKEZİNİ ATEŞE VERME TEHDİDİNDE BULUNAN KİŞİ YAKALANDI
- KRİTİK EYALET MICHIGAN'DA SEÇMENLER 'GAZZE'Yİ SANDIĞA TAŞIYOR
- RUSYA'DAN ABD SEÇİMLERİ İÇİN AÇIKLAMA
- HARRIS: ÖNÜMDEKİ GÖREVLERE ODAKLANDIM
- TRUMP OYUNU KULLANDI
- FBI'DAN YAZILI AÇIKLAMA
- TRUMP: BİRLİKTE MUAZZAM BİR ZAFER KAZANACAĞIZ
- "2020'den ÇOK DAHA HIZLI BİR ŞEKİLDE OY PUSULALARINI SAYACAĞIZ"
- TRUMP'IN BAŞKAN YARDIMCISI ADAYI VANCE: UMARIM TRUMP İÇİN İYİ GEÇER
- 51 BAŞSAVCIDAN BARIŞÇIL GÖREV DEVRİ ÇAĞRISI
- 13 bin km ötede Kamala Haris duası
- ABD'DE KİM, NE VADEDİYOR?
- OY VERME İŞLEMİ SAATLERİ
- İLK SANDIK SONUÇLARI GELDİ
- 8 EYALETTE OY VERME İŞLEMİ BAŞLADI
- Hiçbir aday çoğunluğu kazanamazsa ne olur?
- SEÇİMLERE DAİR ÖNEMLİ BAŞLIKLAR
- TRUMP'TAN MEKSİKA'YA YÜZDE 25 GÜMRÜK VERGİSİ TEHDİDİ
- SEÇİMDEN SONRAKİ SÜREÇ
- Kongre seçimleri
- ABD'NİN KADERİ 7 EYALETİN ELLERİNDE
- ABD'de dünden bugüne başkanlık seçimleri ve sonuçları
- SEÇİM SONUÇLARI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA BELLİ OLUR?
- Trump ile Harris, seçim kampanyalarının son gününü salıncak eyaletlerde geçirdi
- ABD'de seçim güvenliği için üst düzey tedbirler devrede
- ABD'nin büyük bölümünde sandıklar kapandı
- ABD'de Kongre seçimlerinde Cumhuriyetçiler Senato'da 52 sandalyeye ulaştı
- Beyaz Saray'ın anahtarı Seçiciler Kurulu'nda
Canlı Anlatım Özeti
- HARRIS'TEN İLK AÇIKLAMA
- BIDEN'DAN TRUMP'A TEBRİK
- HARRIS TRUMP'I ARAYARAK TEBRİK ETTİ
- Harris, İsrail siyasetine tepkili salıncak eyalet Michigan'da da Trump'a yenildi
- TRUMP DİPLOMASİ TRAFİĞİNE ERKEN BAŞLADI
- Dünya liderlerden Trump'a tebrik mesajları
- New York borsasında Trump etkisi!
- UKRAYNA'DAN İLK MESAJ
- 3 ÖNEMLİ OLAY TRUMP'A ZAFERİ GETİRDİ
- İRAN'DAN İLK MESAJ
- Resmi sonuçlar belli oldu! ABD’nin 47. Başkanı: Donald Trump
- TRUMP BAŞKANLIĞINI İLAN ETTİ
- SEÇİM SONUÇLARINDAKİ SON DURUMUN HARİTAYA YANSIMASI
- FOX: ABD'NİN YENİ BAŞKANI DONALD TRUMP
- TRUMP'IN BAŞKANLIĞINA 4 DELEGE KALDI
- Bir salıncak eyalet daha 'Trump' dedi
- Trump seçim karargahına gidiyor: Birazdan zafer mi ilan edecek?
- Kritik salıncak eyaletlerden biri ‘Trump’ dedi
- 2020 ve 2024 seçimleri arasında dikkat çeken demografik değişiklik
- RESMİ OLMAYAN SONUÇLARA GÖRE SON DURUM
- HANGİ EYALETTE KİM ÖNDE?
- ŞU ANA KADARKİ VERİLER NE ANLATIYOR?
- KIRMIZI MI, MAVİ Mİ? HARİTA İLE GÜNCEL DURUM
- ABD'de 16 eyalet ve Washington DC'de sandıklar kapandı
- Pensilvanya'da oy verme işlemleri 2 saat uzatıldı
- 16 EYALETTE SANDIKLAR KAPANDI
- ABD başkanlık seçimi sonuçları belli oluyor
- Trump delege sayısında önde
- İLK SONUÇLAR BELLİ OLDU
- Trump, Palm Beach’te seçimi takip ediyor
- Doğu eyaletlerinde ilk sandıklar kapanmaya başladı
- 30 BİN OY "TEDBİREN" YENİDEN SAYILACAK
- İKİ EYALETTE TRUMP ÖNDE
- 2 EYALETTE OY VERME İŞLEMİ TAMAMLANDI
- New York borsası seçim gününde yükselişle kapandı
- North Carolina'da da oy verme süresi uzatıldı
- TRUMP: PENSİLVANYA'DA BÜYÜK SAHTEKARLIK YAPILIYOR
- OY VERME NOKTASINDA GAZ KAÇAĞI KRİZİ!
- "TRUMP KAZANIRSA..." DEYİP TEHDİT ETMİŞTİ: TUTUKLANDI
- "RUS KAYNAKLI BAZI TEHDİTLER DUYDUK"
- Mahkeme Pensilvanya'da oy verme saatini uzattı
- SEÇİMDE FARKIN AZ OLMASI HALİNDE POSTAYLA GELEN OYLAR SONUCU GECİKTİREBİLİR
- OY KULLANMA MERKEZİNİ ATEŞE VERME TEHDİDİNDE BULUNAN KİŞİ YAKALANDI
- KRİTİK EYALET MICHIGAN'DA SEÇMENLER 'GAZZE'Yİ SANDIĞA TAŞIYOR
- RUSYA'DAN ABD SEÇİMLERİ İÇİN AÇIKLAMA
- HARRIS: ÖNÜMDEKİ GÖREVLERE ODAKLANDIM
- TRUMP OYUNU KULLANDI
- FBI'DAN YAZILI AÇIKLAMA
- TRUMP: BİRLİKTE MUAZZAM BİR ZAFER KAZANACAĞIZ
- "2020'den ÇOK DAHA HIZLI BİR ŞEKİLDE OY PUSULALARINI SAYACAĞIZ"
- TRUMP'IN BAŞKAN YARDIMCISI ADAYI VANCE: UMARIM TRUMP İÇİN İYİ GEÇER
- 51 BAŞSAVCIDAN BARIŞÇIL GÖREV DEVRİ ÇAĞRISI
- 13 bin km ötede Kamala Haris duası
- ABD'DE KİM, NE VADEDİYOR?
- OY VERME İŞLEMİ SAATLERİ
- İLK SANDIK SONUÇLARI GELDİ
- 8 EYALETTE OY VERME İŞLEMİ BAŞLADI
- Hiçbir aday çoğunluğu kazanamazsa ne olur?
- SEÇİMLERE DAİR ÖNEMLİ BAŞLIKLAR
- TRUMP'TAN MEKSİKA'YA YÜZDE 25 GÜMRÜK VERGİSİ TEHDİDİ
- SEÇİMDEN SONRAKİ SÜREÇ
- Kongre seçimleri
- ABD'NİN KADERİ 7 EYALETİN ELLERİNDE
- ABD'de dünden bugüne başkanlık seçimleri ve sonuçları
- SEÇİM SONUÇLARI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA BELLİ OLUR?
- Trump ile Harris, seçim kampanyalarının son gününü salıncak eyaletlerde geçirdi
- ABD'de seçim güvenliği için üst düzey tedbirler devrede
- ABD'nin büyük bölümünde sandıklar kapandı
- ABD'de Kongre seçimlerinde Cumhuriyetçiler Senato'da 52 sandalyeye ulaştı
- Beyaz Saray'ın anahtarı Seçiciler Kurulu'nda
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Papa, Türkiye’ye geliyor! İşte ziyaret edeceği şehir…
HALEP NERESİ, NEREDE? Halep'in nüfusu ne kadar, coğrafi özellikleri neler?
Güney Kore’de kar fırtınası: Can kaybı 4’e yükseldi
SON DAKİKA HABERİ: Ateşkes sonrası yeni gelişme: 10 bin asker harekete geçti
Lübnan'da yerinden edilen siviller güneye dönmeye başladı