New York Times'tan hükümete eleştiri

New York Timestan hükümete eleştiri
expand

ABD'de yayımlanan The New York Times gazetesi, Türk hükümetinin, AB'den müzakere tarihi aldıktan sonra 'rahatsız edici yorgunluk sinyalleri' gösterdiğini savundu.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Yazıda, 300 binden fazla Kürt'ün evlerine dönebilmesi için hükümetin koruculuğu bitirmesi gerektiği de ifade edildi.
 
Başyazısında Türk hükümetini sert bir dille eleştiren The New York Times (NYT), AB'nin, Türkiye'ye müzakerelere başlama tarihi verdiğinden bu yana, Türk hükümetinin ifade özgürlüğü ve insan hakları konularında verdiği sözleri yerine getirme konusunda 'rahatsız edici yorgunluk sinyalleri' gösterdiğine dikkat çekti.
 
'Türkiye'nin imajı gelişme göstermişken bozuldu'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 2002 yılında seçilmesinin ardından, demokrasi ve insan hakları konularında 'doğru şeyler' söylediği belirtilen yazıya göre, Türkiye, 'berbat' 1980'ler ve 1990'lar sonrasında kendi vatandaşlarının haklarına saygı gösterme yönünde kayda değer bir gelişme gösterdi.
 
Ancak bu gelişim, Erdoğan'ın karikatüristleri mahkemeye vermesi ve 8 Mart Dünya Kadınlar günü gösterilerinde polisin göstericileri dövmesiyle mahvoldu. Bu durum, ortadan kalkmış olması gereken baskının hala devam ettiğini gösterdi.

İDDİALAR
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün, mart ayında yayımladığı bir raporda, 90'lı yıllarda göçe zorlanan Kürtlerin durumuyla ilgili olarak hükümete yönelik eleştirilerde bulunuldu. Hükümetin Avrupa Birliği'ne sunduğu ‘köye dönüş’ projesiyle ilgili istatistiklerin gerçekleri yansıtmadığı, istatistiklerin aksine Kürtlerin 3'te 1'nin değil, çok azının terk ettiği bölgelere geri döndüğü vurgulandı. Köylülerin dönmekte isteksiz olduğu belirtilen raporda, dönenlerin çoğunın ilkel barınaklarda, elektrik, telefon, eğitim ya da sağlık hizmetleri olmaksızın yaşadığına dikkat çekildi. Rapora göre hala silahsızlandırılmayan korucuların köylerine geri dönenlere yönelik saldırılardan sorumlu tutulduğu da vurgulanırken, düzenli kolluk kuvvetlerinin de saldırılara karıştığı ifade edildi. Raporda 58 bin köy korucusunun hala devletten maaş aldığı da vurgulandı.
Kürt - korucu ilişkisi
 
ANKA haber ajansının haberine göre yazıda, hükümetin, on yıldan uzun bir süre önce köylerinden güvenlik güçleri tarafından çıkarılan 300 bin Kürt'e yardım etme vaadinde de başarısızlık sinyalleri gösterdiği ifade edildi.
 
Pek çoğu marjinalleşmiş yoksul varoşlarda yaşayan bu kişilerin çok az bir kısmının evlerine dönebildiği belirtilirken, bunun temel nedenlerinden birinin, devletin silahlandırdığı ve 'dönen mültecilere saldıran ve bazen de öldüren koruculardan kaynaklanan tehdit' olduğu yorumu yapıldı.

Makalede, 'hükümet bu korucuları geri çağırmalı' denilirken, yıkılan köylerin de yeniden inşa edilmesi için hükümetin daha fazla çaba göstermesi gerektiği belirtildi.
 
Tüm bunların para gerektirdiği belirtilen yazıda, "ancak Türkiye uluslararası standartları karşılamayı üstlenirse, yardım mümkün olabilir. İstikrarlı ve demokratik bir Türkiye'ye ihtiyaç duyan AB ve ABD, kontrollerini ve Erdoğan'ın hükümetine desteklerini arttırarak yardım edebilirler" denildi.
 
Erdoğan'ın açtığı davalar
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 24 martta, karikatürlerden sonra son olarak SEKA fabrikasında eylem yapan işçilerin sloganlarını yazan Evrensel gazetesinden 15 bin YTL tazminat istemişti.
 
Erdoğan'ın avukatları, davanın ilk duruşmasında SEKA işçilerinin attığı sloganları haberinde kullanan Evrensel gazetesinin, fevkalade ağır, katlanılması ve tahammülü mümkün olmayan hakaretlere yer verdiğini iddia etmişti.
 
Penguen dergisi davası: Başbakan Erdoğan, 23 martta da kendisini fil, zürafa, maymun, deve, kurbağa, yılan, inek ve ördek şeklinde betimleyen karikatürleri 'Tayyipler Alemi' başlığıyla kapak yapan mizah dergisi Penguen'e 40 bin YTL'lik manevi tazminat davası açmıştı.
 
Erdoğan'ın avukatı Fatih Şahin'in açtığı dava dilekçesinde Penguen'in 24 şubat 2005 tarihli sayısının kapağında "Karikatürist Musa Kart, 'Tayyip Erdoğan Kafalı Kedi' Çizdiği İçin Ceza Aldı" üst başlıklı ve 'Tayyipler Alemi' konulu karikatürlere yer verdiği belirtilmişti. 
 
Karikatürlerin Başbakan Erdoğan'ın kişilik haklarına saldırı içerdiği ifade edilen dilekçede, Penguen dergisinin sahibi Erdil Yaşaroğlu ile Pak yayıncılıktan 40 bin YTL manevi tazminat talep edilmişti.

Kedi davası: Başbakan Erdoğan, dava önce kendisini kedi olarak betimleyen Cumhuriyet gazetesi çizeri Musa Kart'tan 5 bin YTL, başka bir karikatür nedeniyle Evrensel gazetesi aleyhine açtığı davada ise 10 bin YTL manevi tazminat kazanmıştı.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow