hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    OPEC+ kararında Rus parmağı: Ukrayna'daki savaş Rus petrolünden besleniyor

    OPEC+ kararında Rus parmağı: Ukraynadaki savaş Rus petrolünden besleniyor
    expand

    OPEC+, hafta içindeki toplantısında 1982’den bu yana alınan en düşük üretim artışı kararına imza attı. ABD’nin tüm baskılarına rağmen blokun kararının arkasında Rusya parmağı olduğu değerlendiriliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Petrol İhraç eden ülkeler örgütü (OPEC) ve Rusya’nın da dahil olduğu OPEC+, Çarşamba günü önümüzdeki ay başlamak üzere günde sadece 100 bin varillik üretim artışı kararını duyurdu. Örgütün en son geçen ayki toplantısında 648 bin varil üretim artışı kararının ardından gelen karar petrol alıcıları ve piyasa üzerinde şoke etkisi yarattı.

    OPEC+, ABD Başkanı Joe Biden'ın üretimi artırmaya yönelik baskılarına rağmen aldığı karardan  kapasite kısıtlamalarını sorumlu tuttu. Ancak uzmanlar kararda başka bir nedeni öne sürüyorlar; Rusya.

    Japonya merkezli Nikkei’de yer alan habere göre, OPEC, fiyatları tamamen kontrol edemese de, fiyatların çok hızlı düşmemesini sağlamak için elinden geleni yapmak istiyor.

    MOSKOVA FİYATLARI DAHA FAZLA DÜŞÜRMEK İSTEMİYOR

    Rusya, kısıtlamalar nedeniyle petrolünü Hindistan, Çin ve başka yerlerdeki alıcılara çok düşük fiyatlarda sattı. Rus ham petrolü, Şubat işgalinden bu yana referans Brent'e kıyasla önemli oranda indirimle işlem görüyor. Bu nedenle Moskova, fiyatlarını daha fazla düşürmek zorunda kalmamak için küresel fiyatları olabildiğince yüksek tutmaya kararlı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Vanda Insights'ın kurucusu ve CEO'su Vandana Hari, Nikkei'ye verdiği demeçte Moskova'nın savaşını finanse etmek için petrol gelirine ihtiyacı olduğunu ve yüksek petrol fiyatlarının ihracat hacimlerindeki herhangi bir düşüşü telafi edebileceğini söyledi.

    Hari, "Batı yaptırımları tarafından sıkıştırılan ham ve rafine ürün ihracatı ve işgalden önce getireceklerine kıyasla zaten büyük indirimler yapan Rusya'nın, referans petrol fiyatlarının daha düşük yerine daha yüksek olmasını istemek için iyi bir nedeni var." diye konuştu.

    ‘RUSYA’NIN PETROL GELİRİ, UKRAYNA KRİZİNDE KALDIRAÇ

    ABD Deniz Kuvvetleri Yüksek Lisans Okulu'nda enerji uzmanı olan Brenda Shaffer de benzer bir görüşü paylaşıyor.

    Shaffer, Nikkei'ye verdiği demeçte, "Yüksek petrol fiyatı sadece Rusya'ya yüksek gelir sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda Batı'ya daha fazla yaptırımdan ve ihracatındaki sınırlamalardan geri adım atması için ekonomik baskı uygulayarak mevcut Ukrayna krizinde kaldıraç sağlıyor" dedi.

    YEDEK KAPASİTENİN KULLANIMINDA İSTEKSİZLİK VAR

    RBC Capital Markets baş stratejisti Helima Croft, kalan resmi yedek kapasitenin Suudi Arabistan, BAE, Irak ve Kuveyt'te konsolide edildiğini belirterek "Avrupa'nın Rus yaptırım paketinin küresel arzı nasıl etkileyeceği konusundaki belirsizlik nedeniyle yedek kapasiteyi çok erken kullanma konusunda isteksizlik olabilir." dedi.

    Avrupa Birliği, Mayıs ayında, bu yılın sonuna kadar Rusya'nın petrol ithalatının çoğunu engelleme kararı almıştı.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow