"PKK ABD yapımı silah kullanıyor"

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy PKK militanlarının Amerikan yapımı silah kullandığını söyledi. Şensoy, ABD yönetiminin PKK ile mücadelede gerekli adımları atmadığını savundu.
Washington'da savunma yazarlarıyla bir araya gelen Şensoy, ABD yönetimini PKK'ya doğrudan silah sağlamakla suçlamadı.
Şensoy buna karşın Iraklı Kürt liderlerin PKK militanlarının ülkenin kuzeyinde faaliyet göstermesi ve Türkiye'de saldırı düzenlemesine göz yumduğunu savundu.
Nabi Şensoy, PKK'nın elinde olduğu belirlenen Amerikan kökenli silahların da Barzani'nin grubu tarafından terör örgütüne verildiği tahmininde bulundu.
Şensoy, PKK'nın elde ettiği patlayıcıları da daha sonra Türkiye'de düzenlediği terörist saldırılarda kullandığını belirtti.
"Gerekli baskı uygulanmıyor"
Şensoy, başta Mesud Barzani grubu olmak üzere Iraklı Kürtlerin, terör örgütü PKK'ya silah, patlayıcı, sığınak ve lojistik desteği sağladığını belirterek, "PKK teröristlerine yardım eden, onların amaçlarını da destekliyor demektir" dedi.
Büyükelçi, Washington'un bu konuda Iraklı Kürtlere gerekli baskıyı uygulamadığını söyledi.
Türk kamuoyunun PKK ile mücadelede somut adımlar beklediğini vurgulayan Şensoy, peşmergelere gönderilen silahların PKK'ya aktarılmadığı yönünde ABD yönetiminden güvence istediklerini belirtti.
PKK'nın kuzey Irak'taki varlığına karşı önlem alınmamasından Türk halkının ABD'yi sorumlu tuttuğuna dikkati çeken Şensoy, bunun da ABD'nin Türkiye'deki görüntüsüne çok zarar verdiğini anlattı.
"Irak PKK'yı resmen terörist ilan etmeli"
Türkiye'nin, Bağdat'ın PKK'yı terör örgütü olarak tanıması için de ABD'nin baskısını istediğini anlatan Büyükelçi, PKK'nın resmen terörist ilan edilmesinin, Irak'ta PKK'ya karşı alınabilecek önlemlerin yasal altyapısını hazırlayacağına işaret etti.
Şensoy, Türk halkının terör örgütü PKK konusundaki sabrının artık taşmakta olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin gerek gördüğü takdirde kuzey Irak'a müdahale edebileceği yönünde en üst düzeyde Türk yetkililerinden daha önce gelen açıklamaları da yineledi.
Kerkük referandumu
Kerkük'ün Kürt bölgesine bağlanmasını amaçlayan referandum girişimine karşı çıkan Türkiye'nin tutumunu anlatan Şensoy, Irak'ın bölünmesi tehlikesinin bulunduğuna ve bunun kabul edilemez olduğuna da işaret etti.
Terör saldırıları arttı
Türkiye, terör örgütü PKK'nın saldırılarını artırması nedeniyle gergin günler yaşıyor.
Kuzey Irak'ta yaklaşık 4 bin PKK'lının barındığını belirten Türkiye, bu konuda yardım talep ettiği müttefiği ABD'den de beklediği karşılığı bulamıyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri son dönemde Irak sınırına binlerce asker gönderdi ve askeri yığınak yaptı. 5 bölge "Geçici Askeri Güvenlik Bölgesi" ilan edildi.
Sınır ötesi operasyona sıcak bakan Genelkurmay Başkanlığı, "Kuzey Irak'ta ne yapacağımıza siyasi otorite karar verir'' yönünde görüş bildiriyor.
Hükümet ise, "Güvenlik güçleri birşey talep ederse onların önünde durmayız. Vakti geldiğinde ne gerekiyorsa o adım atılır" görüşünde.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İran’da Mossad ajanı avı! Vatandaşlara ‘ihbar’ çağrısı: Gece güneş gözlüğü takanlar, kapalı perdeler…
ABD donanmasının göz bebeği: USS Nimitz! Orta Doğu yolundaki yüzen nükleer gücün özellikleri neler?
İran: Önümüzdeki saatlerde Israil'e saldırılar yoğunlaşacak
İran-İsrail geriliminde Moskova'dan yeni öneri: "İran'ın uranyumu Rusya’ya taşınabilir"
G7'den neden erken ayrıldı? Trump, "Macron reklam peşinde" diyerek yalanladı: Sebebi çok daha büyük bir şey!