hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    PKK'nın Suriye'deki planı ne? Bölücü terör örgütü sözde seçime hazırlanıyor!

    KAYNAKCNN TÜRK

    Terör örgütü PKK, Suriye'nin kuzeyinde meşru olmayan bir yerel seçime hazırlanıyor. Örgütün Suriye kanadı PYD/YPG, Suriye'nin toprak bütünlüğüne aykırı bir şekilde Fırat'ın doğusunda yerel seçim için tarih belirledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    PKK'DAN SURİYE'DE BÖLÜCÜLÜK FAALİYETİ

    Türk Silahlı Kuvvetleri'nin operasyonlarıyla köşeye sıkışan terör örgütü PKK, Suriye'nin kuzeyinde kendini devletleştirmeye çalışıyor. Bunun için sözde "seçim" planı devrede.

    SÖZDE SEÇİM İLE MEŞRULAŞTIRMA PLANI DEVREYE SOKULDU

    PKK'nın Suriye kanadı PYD/YPG, 2011 yılından beri iç savaş yaşanan Suriye'de meşru olmayan şekilde "sandık" kurmaya kalktı. Ancak bu durum, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararına uymuyor. 2015 yılında kabul edilen kararda Suriye'nin toprak bütünlüğünün altı çiziliyor. Suriye'nin geleceğine Suriye halkının karar vereceği vurgulanıyor. Terör örgütünün yerel seçim çağrısı, Suriye'nin toprak bütünlüğüne tamamen tezat oluşturuyor. Bu kararı da tanımayan PKK, Fırat'ın doğusunda "yerel seçim" çalışmalarına başladı. Belirlenen ilk tarih 30 mayıs 2024 olarak açıklandı. Ancak seçimin tarihi 11 Haziran'a ertelendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TERÖR ÖRGÜTÜNÜN "DEVLETLEŞME" PLANI

    Seçimin Cezire, Deyr ez-Zor, Rakka, Tabka, Fırat, Münbiç ve Afrin'in Şehba bölgelerinde yapılması planlanıyor. Böylece PKK, "Suriye'de öncelikle özerk bir statü" oluşturacak. Sonrasında ise "bağımsız bir devlet kurma" planını devreye sokacak.

    SÖZDE SEÇİME SURİYELİ KÜRTLER KARŞI

    Terör örgütünün bu girişimine Suriyeli Kürtler de karşı. Suriye Kürt Ulusal Konseyi, belediye seçimlerini boykot edeceğini duyurdu. Suriye Kürdistan Demokrat Partisi Genel Sekreteri Muhammed İsmail de "Biz bu seçimlere katılmıyoruz. Bize göre bu seçim meşru da değildir" dedi.
    Ayrıca, bölgedeki diğer siyasi yapılar da seçimlerin boykot edilmesi kararını destekliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow