hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Reisi sonrası İran'ı ne bekliyor?

    KAYNAKCNN TÜRK

    İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin hayatını kaybetmesiyle gözler bundan sonraki süreçte ne olacağına çevrilmiş durumda. Reisi'nin yerine kimin geleceği merak konusu. Yalnız tartışmalar bununla sınırlı değil. Ülkenin gündeminde, İran siyasetinin rotasını belirleyen Hamaney'in ölümü durumunda halefinin kim olacağı da önemli yer tutuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İran Uzmanlar Meclisi, Cumhurbaşkanı Reisi olmadan ilk defa toplandı. Anma töreninin ardından oturum açıldı.

    Salonda hayatını kaybeden Reisi ve Dışişleri Bakanı Abdullahiyan'ın portreleri yer aldı. Ayrıca Reisi'nin sandalyesi de boş bırakıldı.

    Reisi sonrası İranı ne bekliyor

    Uzmanlar Meclisi, İran liderini belirleme, azletme ve denetleme sorumluluğuna sahip. Seçimden sonra yapılan ilk oturumda, üyeler belirlendi.

    Reisi'nin ölümü sonrasında İran gündeminin en önemli konusu ülkede bundan sonraki süreçte ne olacağı. İran, öncelikle, 28 Haziran Cuma günü yeni cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gidecek. Reisi'nin ölümü sonrası ise görevi geçici olarak yardımcısı Muhammed Muhbir yürütecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Reisi sonrası İranı ne bekliyor

    Yeni cumhurbaşkanının ise kim olacağı belirsizliğini koruyor. Reisi'nin saflarında belirgin bir halef yok gibi görünüyor. Öte yandan, İran'da nihai karar alma yetkisi dini lider Hamaneye' ait. Yani, Reisi'nin koltuğuna kim oturursa otursun, İran'ın izlediği siyasi çizgide bir değişime yol açması beklenmiyor.

    Ülkede başka bir tartışma konusu da Hamaney'in ölümü durumunda yerine kimin geleceği. Reisi, Hamaney sonrası başkanlık görevine yakın isimlerden biri olarak gösteriliyordu. Ölümü de bu tartışmaları da beraberinde getirdi.

    Reisi sonrası İranı ne bekliyor

    Hamaney, 1979 İslami Devrimi’ni gerçekleştiren Humeyni'den sonra göreve gelen ilk dini lider ve 1989'dan bu yana ülkenin kaderini belirliyor. 85 yaşındaki Hamaney'in halefini belirleyecek kurum ise 88 üyeli Uzmanlar Meclisi.

    Son olarak 1 Mart'ta yapılan Uzmanlar Meclisi seçimlerine, ülkede 8 yıl cumhurbaşkanlığı yapan ılımlı isimlerden Hasan Ruhani'nin katılmasına izin verilmemişti. Ruhani'nin reddedilme gerekçesiyle ilgili sorular Koruyucular Konseyi tarafından yanıtsız bırakılmıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow