hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Reisi'nin öldüğü kaza için Venezuela ne diyor? Dışişleri Bakanı Yvan Gil Pinto CNN TÜRK'e konuştu

    KAYNAKCNN TÜRK

    Türkiye önemli bir ismi ağırladı. Venezuela Dışişleri Bakanı Yvan Gil Pinto Ankara'daydı, CNN TÜRK'ün sorularını yanıtladı. İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümü sonrası "Olumsuz bir gelişme yaşanmayacağına inanıyoruz" diyen Pinto, İsrail Başbakanı Netanyahu hakkında çıkarılan tutuklama kararı için ise "geç kalındı" yorumunu yaptı. Türkiye ile Venezuela arasındaki ticari atılımlara ilişkin de önemli mesajlar verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    REİSİ'NİN ÖLDÜĞÜ KAZA İÇİN VENEZUELLA NE DİYOR?

    İran Cumhurbaşkanı Reisi ve beraberindeki heyetin helikopter kazasında hayatını kaybetmesiyle gözler İran'a çevrildi. Ülkede yeni bir seçim dönemine girilecek. İran ile Venezuela ilişkilerine baktığımızda son dönemde güçlendiğini görüyoruz. Ticari anlaşmalarınız da var. Peki İran'da sürece dair neler bekliyorsunuz? Bölge açısından kaygınız var mı?

    - Yaklaşık son 25 yıldır İran ile gerçekten çok sıkı ilişkilerimiz var. Özellikle son geçtiğimiz yıllarda hatırı sayılır ölçüde bu ilişkiler ilerledi. Örneğin en son 2022 yılında Cumhurbaşkanımız Nicolas Maduro, İran'a bir resmi ziyarette bulundu. Bu ziyaret kapsamında stratejik önem arz eden bazı anlaşmalar imzalandı ve önümüzdeki yaklaşık 20 yılın planı çizildi. Ayrıca vefat eden İran Cumhurbaşkanı Reisi, en son 2023 yılında ülkemizi ziyaret etti. Bu ziyareti kapsamında da pek çok önemli anlaşma imzaladık.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "OLUMSUZ BİR GELİŞME YAŞANMAYACAĞINA İNANIYORUZ"

    - Bu hafta gerçekleşen üzücü kaza sonucu vefat etti cumhurbaşkanı. Gerçekten ülkemiz olarak bu haberi son derece üzücü bulduk ve İran'ın her zaman yanında olduğumuzu da belirttik. Dünyanın önemli bir lideri kaybettiğine inanıyoruz ki bu lider gerçekten kendi ülkesinin tam bağımsızlığına önem veren bir liderdi. İran'da şu anda mevcut olan İslami devrimin kuvvetli olduğunu düşünüyoruz. Bu sebeple de herhangi bir olumsuz gelişme yaşanmayacağına dair inancımız tam.

    Reisinin öldüğü kaza için Venezuela ne diyor Dışişleri Bakanı Yvan Gil Pinto CNN TÜRKe konuştu

    - Ayrıca son yaptığımız yer vesilesiyle dışişleri bakanı aynı zamanda cumhurbaşkanı yardımcısıyla görüşmeler gerçekleştirdik. Bu görüşmeler sırasında en son mutabık kaldığımız ilişkilerimizi aynı şekilde sürdürme niyetimizi karşılıklı belirttik. Özellikle enerji sağlık tarım alanında işbirliklerimizi sürdürme niyetimiz var. İran ile olan ilişkilerimiz gerçekten çok üst seviyede.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Şu anda İran'da mevcut yöneticilerin de İran'ın şu anda gayet güzel ilerleyen dış politikasına devam edeceklerine dair hiç kuşkumuz yok. Bizim de iki ülke arasındaki ilişkilerimiz aynı şekilde kaldığı yerden devam edecek.

    VENEZUELA'NIN FİLİSTİN DESTEĞİ

    Venezuela'nın Gazze'yi güçlü şekilde desteklediğini biliyoruz. Filistin'i devlet olarak tanıyan ülkelerden birisiniz. Türkiye'nin de Filistin'in tanınması konusunda yoğun çabası var. Hem Türkiye'nin çabalarını hem de şu andaki bölgedeki son durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

    "TÜRKİYE İLE ELİMİZDEN GELEN GAYRETİ GÖSTERİYORUZ"

    - Gazze'deki mevcut durum tüm dünya için utanç verici. Tüm dünyanın neredeyse canlı yayın olarak izlediğim bir soykırım yaşanıyor şu anda Filistin topraklarında. Büyük bir trajedi yaşandığını inanıyoruz. Türkiye ile birlikte Filistin'deki vaziyetin tüm dünya tarafından tanınması için eline gayret ediyoruz. Tüm dünyanın buna bir adalet getirmesini diliyoruz. Özellikle Filistin'in bir devlet olarak tanınması çok önemli. Türkiye ile birlikte İsrail devletinin işlemekte olduğu bu suçun tüm dünya tarafından tanınmasını ve aynı zamanda cezalandırılmasını arzuluyoruz. Bütün dünya için başka bir seçenek yok ne yazık ki. Türkiye ile birlikte Filistin'deki durumu düzelmesi için her zaman elimizden geleni yapacağız aynı zamanda İsrail'in işlemekte olduğu insanlık suçunun tanınması için elimizden gelen gayreti sarf edeceğiz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Reisinin öldüğü kaza için Venezuela ne diyor Dışişleri Bakanı Yvan Gil Pinto CNN TÜRKe konuştu

    NETANYAHU TUTUKLAMA KARARI

    "BM'YE ÜYE ÜLKELER CİDDİ BİR TAVIR ALMALI"

    - Uluslararası mahkemenin bu konuda çok yavaş karar aldığını bu konuda yeterince hızlı çözüm üretmekte zayıf kaldığını düşünüyoruz. Şu anda uluslararası mahkeme İsrail başbakanı ve Savunma Bakanı hakkında bir karar açıkladı ancak bu gerçekten çok gecikmiş bir karar. Tabi uluslararası mahkemenin üzerinde olan baskın da farkındayız bunun sonucu olarak bunlar yaşanıyor. Aynı zamanda şuna şahit oluyoruz şu anda Filistin'de sürdürülen soykırım dünya genelindeki bu düzensiz ve adaletsiz sistemi de açığa çıkartan bir olay oldu. Tüm dünya hatlarının birleşmiş milletler mensup tüm ülkelerin bu konuda ciddi bir tavır alması gerektiğini düşünüyoruz. En azından bu tarz nitelikli bir soykırımın önüne geçilmesi gerekiyor. Aynı zamanda uluslararası mahkeme başka ülkeleri izleme onları gözetleme aracı olmaktan çıkmalıdır. Biz de şu an buna maruz kalıyoruz. Çok daha radikal kararların alınabileceğini düşünüyoruz. Hukuktan adaletten yana kararlar alınması gerektiğini düşünüyoruz. Ve politikadan uzak durulması gerekiyor bu kararlar alınırken.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    VENEZUELA'DAN TÜRK YATIRIMLARINA ONAY

    Geçen yıl Türkiye ile Venezuela arasında yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması anlaşması imzalandı. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Venezuela'daki onay sürecinin tamamlandığına ilişkin belgeyi canlı yayında imzaladı. Maduro belgeyi imzalarken, "Buradan dostum Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a selamlarımı iletiyorum" dedi. Peki, siz Türkiye'ye nasıl bir mesaj getirdiniz?

    "VENEZUELA'NIN KAPILARI TÜRK YATIRIMCILARA AÇIK"

    - Dünyada model olarak gösterebileceğimiz bir ilişki kurdu Venezuela ve Türkiye son zamanlarda. Özellikle son 7 senede her alanda projeler geliştirdik. Bu seneyi 2024'ü iki ülke arasındaki ticari hacmin 2 milyar dolara çıkararak kapatmayı bekliyoruz. Aynı zamanda bunları ek ve ticaret anlaşması da imzalandı. Bu anlaşma neticesinde iki ülke arasındaki gümrük işlemlerini de kolaylaştırıldığı maddeler eklendi. Özellikle iki ülke arasındaki ithalat ihracat işlemlerini daha kolaylaştıran nitelikte kararlar var. Geçtiğimiz zamanlarda çifte vergilendirme anlaşması da imzalanmıştı. Bunun yanı sıra yatırımların karşılıklı teşvik edilmesi ve korunması anlaşması da imzalandı. Dolayısıyla iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin daha da gelişmesine araç olacak her türlü imkan mevcut. Hem politik hem sosyal hem ekonomik alanda işbirliklerimiz mevcut. Her iki ülkenin gösterdiği uluslararası tavır da birbirleri ile bütünleşen nitelikte.

    Reisinin öldüğü kaza için Venezuela ne diyor Dışişleri Bakanı Yvan Gil Pinto CNN TÜRKe konuştu

    "MADURO ERDOĞAN'I KARDEŞİ, ARKADAŞI OLARAK GÖRÜYOR"

    Zaten Cumhurbaşkanımız Nicolas Maduro çeşitli vesilelerle dile getirdi. Kendisini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir arkadaşı, bir kardeşi olarak görüyor. Haklarımız aynı zamanda artık kardeş halk. Dolayısıyla şu anda iki ülke arasındaki ilişkiler ve işbirlikleri örnek oluşturacak nitelikte.

    "LATİN AMERİKA'DA EN GÜVENİLİR MÜTTEFİKİNİZ BİZİZ"

    Şu anda Venezuela Türkiye'nin Latin Amerika'da sahip olduğu en güvenilir müttefik. Biz de bu ilişkileri daha da ileri götürmek için elimizden geleni yapacağız.

    VENEZUELA-TÜRKİYE TİCARİ İLİŞKİLERİ

    Et, tropik meyve, kahve gibi ürünlerin Venezuela'da üretilip Türkiye'ye gönderilmesi gündemde. Siz de daha önceki röportajınızda "Buğday üretimi konusunda daha somut adımlar göreceksiniz bir kaç ay içinde" demiştiniz. Somut gelişmeler var mı bu konularda?

    "CANLI HAYVAN TİCARETİ ARTACAK"

    - Bahsetmiş olduğunuz tüm alanlarda gelişmeler mevcut son zamanlarda özellikle gıda üretimi konusunda. Aynı zamanda Türk firmalarda şu anda Venezuela’ya gitmeye başladılar yatırım yapmak için bunun yanı sıra şu anda planlarımız arasında ciddi bir ihracat planı da yer alıyor. Bunun yanı sıra yine gıda üretiminde teknoloji ve bilimsel çalışmaları da göz önüne alarak bir takım çalışmalar sürdürüyoruz. Son imzalanan protokoller çerçevesinde Türkiye-Venezuela arasında örneğin canlı hayvan ticaretinin de gelişeceğini ümit ediyoruz. Bahsettiğimiz milyar dolarlık hedefin daha da artacağını umut ediyoruz.

    PETROLDE İŞBİRLİĞİ OLACAK MI?

    Yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması anlaşması ile Venezuela'da enerji sektöründe Türk şirketlerin çalışma yapma olanağı doğdu. Enerji konusunda büyük bir açılım bekleyebilir miyiz? Petrol konusunda Türkiye ile işbirliği olacak mı?

    "ŞU ANDA ENERJİ KONUSUNDA İLERLEMELER MEVCUT"

    - Şu anda enerji konusunda da bir takım ilerlemeler mevcut zaten Türkiye'nin enerji Bakanı da geçtiğimiz aylarda bir ziyarette bulunmuştu. Özellikle üretilen malların ticarileşmesi hakkında çalışmalar yürüttü. Bu bahsettiğiniz anlaşmalar Türk yatırımcıyı gerçekten koruyan nitelikte oldukları için Venezüella'nın kapılarının sonuna kadar açık olduğunu ifade edebiliriz. Önümüzdeki aylar içinde bunların meyvesini alacağımızı ifade etmek istiyorum. Sadece enerji sektörü değil hizmet sektörü de ulaşım sektörü de işbirliklerimiz içinde. Şu anda Venezuela'nın Latin Amerika ülkeleri arasında gerçekten en hızlı yükselen ülke olduğunu söyleyebilirim. Şu anda dünyadaki bütün ekonomik kurumlar gelişmenin farkında ve onlar da bunu sık sık ifade ediyorlar. Bölgede politik anlamda da bölgemizin en stabil ülke olduğunu söyleyebiliriz.

    - Her türlü yeraltı kaynakları ülkemizde bolca mevcut onların arasında altın elmas aynı zamanda demiri de sayabiliriz. Dolayısıyla Türk yatırımcıların Venezuela'ya gitmesi için her türlü imkanın mevcut olduğunu söyleyebiliriz.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow