Rusya'dan BM'de İsrail tepkisi: İşgalci bir güç olarak meşru müdafaa hakkı yok

Rusyadan BMde İsrail tepkisi: İşgalci bir güç olarak meşru müdafaa hakkı yok
expand
KAYNAKİHA

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Nebenzya, katıldığı oturumda “İsrail'in işgalci bir güç olarak meşru müdafaa hakkı yoktur” diye konuştu.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

7 Ekim'den bu yana İsrail-Hamas arasında gerçekleşen savaş, Gazze'de mazlum sivillerin feci şekilde katledilmeye devam ediyor. BM’nin Filistin konulu özel oturumunda konuşan Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya, İsrail'i sert bir dille eleştirdi. Nebenzya, “İsrail'in işgalci bir güç olarak meşru müdafaa hakkı yoktur” dedi.

"AKAN KANIN DURDURULMASI LAZIM"

Nebenzya, yaptığı konuşmada çatışmaların durması gerektiğini söyleyerek, “Öncelikle akan kanın durdurulması, krizin tüm bölgeye yayılmasının önlenmesi gerekiyor. Aksi takdirde çatışmalar hiçbir zaman durdurulamaz” dedi.
Hamas tarafından tutulan rehinelerin salıverilmesi için arabuluculara ihtiyaç olduğunu belirten Nebenzya, “Arabuluculara rehinelerin serbest bırakılması da dahil olmak üzere diplomatik çözüm arayışları için fırsat verilmelidir” ifadelerini kullandı.

"GAZZE'DE SİVİLLER ACI ÇEKİYOR"

Gazze’deki sivil alanları vuran İsrail’i eleştiren Nebenzya, “Gazze’de büyük hastanelerin, sivil yerleşim yerlerinin vurulduğu, büyük yıkımların olduğu, binlerce çocuğun öldürüldüğü, abluka altındaki sivil halkın acı çektiği bir durum yaşanıyor. ABD ve müttefiklerinin söylediği şey sadece İsrail’in sözde meşru müdafaa hakkını savunduğu” şeklinde konuştu.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Uluslararası mahkemenin 2004 yılındaki kararının tavsiye niteliğinde olduğunu vurgulayan Nebenzya, “Bu karara göre İsrail'in işgalci bir güç olarak böyle bir hakkı yoktur” açıklamasını yaptı.
Uluslararası Adalet Divanı, 2004'teki bir danışma görüşünde İsrail'in Filistin'de işgal ettiği topraklarda inşa ettiği duvarın uluslararası hukuka uygun olmadığını kabul etmişti. Mahkemenin tavsiye niteliğindeki kararı, 15 yargıçtan 14’ü tarafından kabul edilmişti.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow