SON DAKİKA... ABD'de 2 İsrailli diplomat öldürüldü

SON DAKİKA... ABD'de 2 İsrailli diplomat öldürüldü

Son dakika haberine göre; ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenen silahlı saldırıda İsrail'in Washington Büyükelçiliğinde çalışan 2 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Haberin Devamı
Haberin Devamı

Yetkililer, saldırganın tutuklandığı sırada "Filistin'e özgürlük" sloganları attığını ifade etti. İsrail'in Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Danny Danon, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, saldırıyı bir "terör eylemi" olarak niteledi.

SON DAKİKA... ABDde 2 İsrailli diplomat öldürüldü

(Fotoğraf/CNN International: Şüphelinin gözaltına alındığı an)

TRUMP'TAN İLK AÇIKLAMA

Trump, olaya ilişkin bir açıklama yaparak, iki İsrailli diplomatın öldürülmesini kınayarak, olayı "korkunç" diye niteledi. Truth Social platformundan yaptığı açıklamada, "ABD'de nefret ve radikalizmin yeri olmadığının" altını çizen Trump, "Açıkça antisemitizme dayanan bu korkunç DC cinayetleri hemen sona ermeli!" diye yazdı.

Haberin Devamı
Haberin Devamı

SON DAKİKA... ABDde 2 İsrailli diplomat öldürüldü

FBI DİREKTÖRÜ'NDEN PAYLAŞIM

ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem, X hesabından yaptığı açıklamada, 2 elçilik çalışanının Washington'daki Yahudi Müzesi yakınlarında öldürüldüğünü belirtti. Olayın incelendiğini aktaran Noem, "Bu ahlaksız faili adalete teslim edeceğiz." ifadesini kullandı.

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü Kash Patel de X'ten yaptığı açıklamada, silahlı saldırının FBI'ın Washington Saha Ofisi yakınlarında meydana geldiğini bildirdi.

Olaya müdahale etmek için polisle birlikte çalıştıklarını ifade eden Patel, kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceklerini duyurdu. 

KİMLİĞİ BELLİ OLDU

Diğer yandan, İsrail’in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Danny Danon X üzerinden, saldırının "anti-semitik terör eylemi" olduğunu iddia ederek, ABD makamlarının saldırının sorumlularına karşı "güçlü bir şekilde" harekete geçmesini istedi.

Basın toplantısında konuşan Washington Metropolitan Polis Şefi Pamela A. Smith de saldırganın 30 yaşındaki Elias Rodriguez olduğunu açıkladı.

SON DAKİKA... ABDde 2 İsrailli diplomat öldürüldü

Haberin Devamı
Haberin Devamı

Rodriguez'in gözaltına alındığını aktaran Smith, şüphelinin gözaltına alındıktan sonra "Özgür Filistin" diye bağırdığını ifade etti.

Smith, "Geçmişinde onu (Rodriguez'i) radarımıza sokacak herhangi bir şey görmüyoruz." diye konuşarak, terörizmle mücadele görev gücünün FBI ile şüphelinin geçmişini derinlemesine incelemek için çalıştığını belirtti.

FBI Washington Saha Ofisi Direktör Yardımcısı Steve Jensen, saldırıyla ilgili soruşturmada "muhtemel terör bağlantıları" ve saldırının nedeninin "nefret suçu" olup olmadığının inceleneceğini duyurdu.

ÖLEN İSRAİLLİ ELÇİLİK ÇALIŞANLARINININ FOTOĞRAFI PAYLAŞILDI

İsrail'in ABD Büyükelçiliği, ölen diplomatların Yaron Lischinsky ve Sarah Milgrim isimli iki çalışanları olduğunu bildirdi. Diplomatların fotoğraflarını paylaşan Büyükelçilik, hayatını kaybeden isimlerin "arkadaşları ve çalışanları olduğunu" belirterek, genç çiftin "hayatlarının en güzel döneminde olduğunu" vurguladı.

Haberin Devamı
Haberin Devamı

SON DAKİKA... ABDde 2 İsrailli diplomat öldürüldü

Açıklamada, "Büyükelçiliğin bütün çalışanları saldırı nedeniyle perişan oldu ve yürekleri parçalandı" ifadelerine yer verilirken, şunlar kaydedildi:

"Bu yıkıcı kayıp karşısında duyduğumuz derin acıyı ve dehşeti hiçbir kelime ifade edemez. Kalplerimiz aileleriyle birlikte. Büyükelçilik bu korkunç zamanda kurbanların ailelerinin yanında olacak."

GÖRGÜ TANIĞI: POLİSİN GELMESİNİ BEKLEDİ

Silahlı saldırının ardından olay yerinde bulunan görgü tanığı Paige Siegel, CNN International'a yaptığı açıklamada, şüpheliyle konuştuğunu ancak onun saldırgan olduğunu sonradan fark ettiğini söyledi.

Haberin Devamı
Haberin Devamı

Polis ve birden fazla görgü tanığına göre, şüpheli saldırının ardından başkentteki Yahudi Müzesi'ne girdi ve burada polisin gelmesini bekledi.

SON DAKİKA... ABDde 2 İsrailli diplomat öldürüldü

'POLİSİ ARAYIN' DEDİ

Siegel, yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: "Ona yaklaştım ve iyi olup olmadığını sordum. O ise tekrar tekrar 'Polisi arayın' diyerek mırıldanıyordu. İyi olduğunu söyledi. Ardından vurulup vurulmadığını sordum, vurulmadığını söyledi.”

"Onunla konuştuğumda öylesine sarsılmış görünüyordu ki, zararsız biri gibi geldi. Elbette o an bunun farkında değildim" dedi.

İsrail Avrupa ülkelerini suçladı

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, Washington'da gerçekleşen silahlı saldırıyla ilgili Avrupa ülkelerini ve uluslararası kuruluşları suçladı. Saar, son dönemde artan antisemitik söylemlerin bu tür saldırıları tetiklediğini öne sürdü. 7 Ekim'den bu yana devam eden süreçte İsrail aleyhine yapılan açıklamaların "zehirli bir propaganda" haline geldiğini savunan Saar, Gazze'deki saldırılarına yönelik eleştirilerin, Yahudi karşıtlığını körüklediğini ve şiddet eylemlerine zemin hazırladığını iddia etti.

Saar, bazı ülkelerin liderlerinin İsrail'i "soykırım" ve "insanlığa karşı suç" gibi ifadelerle suçladığını belirterek, bunları "modern dönemin kanlı iftiraları" olarak nitelendirdi. Saar, bu tür söylemlerin, Yahudi karşıtı saldırıları meşrulaştırdığını ve şiddeti teşvik ettiğini öne sürdü.

 

Sıradaki Haber
Sıradaki Haber