Bakan Fidan, ABD'li mevkidaşı Blinken ile Ankara'da görüştü
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Ankara'da bir araya geldi. Ankara'daki 'Gazze' görüşmesi yaklaşık 2 buçuk saat sürdü.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmek üzere dün gece saatlerinde Ankara'ya geldi.
Dün ABD'li bakanı Esenboğa Havalimanı'nda, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, Dışişleri Bakanlığı Amerika'dan Sorumlu İkili Siyasi İşler Genel Müdürü Büyükelçi Yaprak Balkan, Ankara Vali Yardımcısı Namık Kemal Nazlı ile diğer yetkililer karşıladı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, sabah saatlerinde ABD'li mevkidaşını baş başa ve heyetler arası görüşmelerde bulunmak üzere Dışişleri Bakanlığı'nda karşıladı. Kapıda tokalaşarak görüntü veren Fidan ile Blinken, daha sonra baş başa görüşmeye geçti. Görüşme yaklaşık 2 saat 40 dakika sürdü.
Görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenlenmesi planlanan program dahilinde yer almıyor. Ancak yazılı bir açıklama yapılması üzerinde duruluyor.
Dışişleri Bakanlığı tarafından Blinken'ın Ankara ziyaretine ilişkin yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 5-6 Kasım 2023 tarihlerinde ülkemizi ziyaret edecektir.
Pazartesi günü yapılacak olan görüşmede, Gazze’deki durum, bölgesel meseleler ve ikili ilişkiler hakkında fikir alışverişinde bulunulması öngörülmektedir."
CNN TÜRK Muhabiri Paşa Alyurt konuyu şu ifadelerle aktardı;
Dün ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken özel bir uçakla Esenboğa Havalimanı gidiş yapmıştı.
ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ı karşılayanlar arasında ABD Ankara Büyükelçisi Jeffry L. Flake, nöbetçi Vali Yardımcısı ve Dışişleri Bakanlığı Amerika'dan Sorumlu İkili Siyasi İşler Genel Müdürü Büyükelçi Yaprak Balkan ile diğer yetkililer karşıladı.
Özellikle bu rutin protokol kurallarına uygun olarak yapılmasına rağmen Hakan Fidan’ın havaalanında bulunmaması dikkat çekmişti.
Antony Blinken, saat 10:30 sularında Dışişleri Bakanlığına geldi ve görüşme başladı. O kritik görüşmede tabii birçok önemli gündem başlığı var.
Özellikle Ankara’nın yapılacak olan görüşmelerdeki genel tavrı pozitif bir yapı. Bu anlamda çözüm odaklı bir görüşme olacağını ve sorunların çözülmesi noktasında ne gibi adımlar atacağı konuşulacak.
Ana gündem başlığı Gazze’de yaşananlar. Bu noktada özellikle Gazze’de yaşanan durumlar sonucunda acilen ateşkesin ilan edilmesi için ne gibi adımlar atılabilir? Özellikle İsrail'in saldırıları sonucunda Gazze'de çoğu çocuk ve kadın olmak üzere birçok sivilin can kaybı yaşanıyor. Bu noktada can kayıpların durdurulması için ne gibi adımlar atılabilir? Bunlar ele alınacak.
Bir diğer noktada özellikle yaşanan o şiddetin bölgeye sıçramaması, diğer bölgedeki ülkelere sıçramaması ve sivil kayıpların artmaması bundan endişe ediliyor. Diğer önemli husus Hakan Fidan açıklamalarıyla dile getirmişti. Mısır'daki katılmış olduğu zirvede dile getirmişti. Garantörlük...
Garantörlük formülü üzerinden yapılacak çalışmayla bölgedeki kalıcı ateşkesin sağlanması için ne gibi adımlar atılabilir? Uluslararası bir konferansın toplanması için neler yapılabilir? burada yapılacak olan görüşmede ele alınacak.
İNSANİ YARDIM
Gazze’de iletişim, elektrik ve su yok. Bu durumun sağlanması için insani yardımların bölgeye ulaştırılması için neler yapılabilir? Gazze üzerinden değil, iki ülke arasındaki, ikili ilişkiler üzerinden masada birçok önemli gündem başlığı var.
Yapılacak olan görüşmedeki tutumu pozitif ve sorunların çözülmesini odaklı olarak yapılacak"
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Avrupa Birliği'nin motoru tekliyor mu? Brüksel'de endişe ile takip ediliyor...
Doha'da üçlü görüşme... Lavrov, ABD'li gazetecinin sorularını yanıtladı: Suriye'deki durumun istikrara kavuşmasına yardımcı olacak
ABD'yi şoke eden CEO suikastında yeni gelişme: Mermi kovanlarında 'şifreli' mesaj bulundu...
Suriye'de müzakere masası kurulacak mı? Kilit isimden açıklama
Muhaliflerin kontrolü ele geçirdiği Hama'nın önemi ne?