Tarık Aziz ve Kimyasal Ali'ye yeni dava

Irak'ta, aralarında Saddam Hüseyin döneminin Başbakan Yardımcısı Tarık Aziz ile Saddam'ın "Kimyasal Ali" lakaplı kuzeni Ali Hasan El-Mecid'in de bulunduğu 16 eski yönetici hakkında açılan yeni bir dava bugün başladı.
Saddam dönemi üst düzey yöneticilerine karşı açılan 7. olan bu davada, eski yönetimin İran-Irak sınırındaki dağlık bölgede yaşayan ve Feyli Kürtleri olarak bilinen Şii Kürtlere karşı yürüttüğü baskı nedeniyle suçlamalar yer alıyor.
Saddam döneminde yönetim binlerce Feyli Kürdünü, aslında İranlı oldukları gerekçesiyle ülkeden attığı ve zorla İran'a gönderdiği, binlerce Feyli Kürdünün ise hapsedildiği ve işkence gördüğü belirtiliyor.
Mahkemeye, Saddam'a idam cezası veren yargıç Rauf Raşid Abdülrahman başkanlık ediyor.
Kimyasal Ali 1988'de Kürtlere yönelik kimyasal saldırılar ve 1990'da Şiilere yönelik baskı kampanyaları nedeniyle daha önce iki kez idama mahkum olmuştu.
Tarık Aziz hakkında ise BM ambargosu döneminde fiyatları ayarladıkları gerekçesiyle idam edilen onlarca tüccar nedeniyle başka bir dava açılmış durumda.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Pentagon 'hedefimiz değil' dedi, Trump ise soru işareti yarattı: İran'da rejim değişikliği neden olmasın?
İspanya'nın en ilginç sınırları: 6 ayda bir el değiştiren ada, tek kelime ile kaderi belirlenen kasaba...
ABD saldırıları sonrası İranlılar meydana indi: Savaşacağız, öleceğiz, teslim olmayacağız
SON DAKİKA ABD İRAN'I VURDU MU: Amerika İran'ı Vurdu Mu? ABD, İran-İsrail Savaşına Dahil Oldu Mu? Gözler Arakçi ve İran ABD Son Dakika Gelişmelerinde
ABD'nin amacı İran'da rejim değişikliği mi? Tahran'a mesaj gönderildi