"Türk hükümeti üzerindeki baskı arttı"

Türk hükümeti üzerindeki baskı arttı
expand

PKK'nın dün Hakkari'de düzenlediği ve 12 askerin şehit olduğu saldırı dış basında da yankı buldu. İngiliz, Amerikan ve Arap basını son saldırıyla Türk hükümeti üzerindeki baskıyla birlikte, sınır ötesi operasyon olasılığının arttığına dikkat çekti.

AMERİKAN BASINI
 
The Washington Post:
Gazetenin birinci sayfasından yayımlanan haberde, en üst düzey sivil ve askeri yetkililerin, terörist saldırının ardından alınacak önlemleri görüşmek üzere Ankara'da bir araya geldiği hatırlatıldı.
 
Haberde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Türkiye'nin Irak topraklarında gözü olmadığı, ancak teröristlerin Irak'ta yuvalanmayı sürdürmesi durumunda Türkiye'nin bunu ortadan kaldırmaya hakkı bulunduğu yönündeki sözlerine işaret edildi.
 
Yazıda, ABD Başkanı George Bush yönetiminin saldırıyı kınadığı belirtilirken, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ve bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani'nin olası Türk operasyonuna karşı çıkan sözlerine yer verildi.
 
"Böylesi bir operasyonun Amerikan yönetimi için utanç verici olacağı" yorumunu yapan gazete, PKK saldırılarının iki ülke arasındaki ilişkileri son yılların en kötü haline getirdiğine işaret etti.
 
New York Times:
New York Times gazetesi haberinde, Iraklı Kürt liderlerin açıklamalarını öne çıkardı.
 
Gazete, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin PKK liderlerinin ele geçirilmesinin gerçekleşmeyecek bir hayal olduğu yönündeki açıklamasına yer verdi.
 
CNN televizyonu:
CNN, "Çatışmaların Irak'ın Kürt bölgesine sıçramasına dair korkular var" ifadesini kullandığı haberinde, ABD'nin büyük ölçekli bir sınır ötesi harekatın Irak'ın istikrarını bozmasından ve malzeme tedarik hatlarının tehdit altına girmesinden korktuğunu belirtti.
 
İNGİLİZ BASINI

The Times:
İngiltere'de yayımlanan The Times gazetesi, "dost ve müttefik Türkiye'nin tehlikeli şekilde Batı'ya yabancılaşmaya başladığı" yorumunda bulundu.
 
Gazetenin, terör örgütünün saldırıları ve Türkiye'nin olası sınır ötesi operasyonuna ilişkin başyazısında, Türkiye'nin uzun yıllardan beri Batı için oldukça istikrarsız sayılabilecek bir bölgede güvenilebilir bir ortak özelliği taşıdığı belirtildi.
 
"Türkiye'de sivil demokrasi ve Batı'ya yönelik sempatinin güçlenmesinin Avrupalılar ve Amerikalılar için bir el ele gidiş beklentisi oluşturduğu" belirtilen yazıda, "Ancak içeride ve dışarıda yaşanan gelişmeler, ilişkileri, artık Ankara'nın yönünün Batı'ya dönük olduğuna garanti gözüyle bakılamayacağı bir noktaya taşıdı" görüşüne yer verildi.

Financial Times:
Financial Times gazetesi, "referandumu gölgeleyen saldırının sınır ötesi harekat seslerini yükselttiği"ni yazdı.
 
Independent:
Başyazısını Türkiye'ye ayıran Independent gazetesi, "Türkiye tek başına harekete geçmek durumunda bırakılmamalı" başlığını kullandı.
 
Gazete, PKK'yı durdurma konusunda sorumluluğun ABD'de olduğunu ancak ABD yönetiminin Türk ve Iraklı Kürt dostları arasında seçim yapamadığını yazdı.
 
The Guardian:
"Türkiye pusunun ardından Kuzey Irak'ı bombalıyor" manşetli haberinde saldırının ardından farklı kentlerde düzenlenen protesto gösterileri öne çıkarıldı. Haberde, milliyetçi çevrelerin sınır ötesi operasyon için bastırdığı vurgulandı.
 
Gazete sınırın Irak tarafındaki PKK'lıların kamplarını boşalttıklarını ve Türkiye'nini saldırısı halinde "kendilerini savunmak" için dağlarda mevzi aldıklarını da belirtti.
 
ALMAN BASINI
 
Berliner Morgenpost:
Gazete, Türkiye'nin bölgedeki stratejik öneminin gittikçe arttığını yazdı. Gazetenin konuya ilişkin yorumunda, Türkiye'nin stratejik öneminin, Rusya'nın yeniden güçlenmesi ve İran'ın kalkınmasıyla daha da arttığı belirtildi.
 
Berliner Morgenpost, haberinde,  "Türkiye, Avrupa'yı Rus enerji sevkiyatından daha bağımsız kılacak petrol ve doğal gaz boru hattı için transit ülke olarak gittikçe daha fazla önem kazanıyor. Türkiye, İran'ın Ortadoğu'daki istikrarsızlık yaratıcı etkisine karşı da bir denge unsuru olarak vazgeçilmez bir ülke. Bu nedenle Irak'ın kuzeyindeki Kürt yönetiminin teröristlere karşı etkili şekilde mücadele etmesi akıllıca olur. Çünkü Amerikalıların Kürtlere desteği, Türk hükümetinin sabrı kadar sınırlı olabilir" ifadesine yer verdi.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, tezkereyi Meclis'ten geçirerek Irak'ın kuzeyindeki Kürt yönetimine güçlü bir sinyal vermek istediği belirtilen yorumda, ancak bölücü terör örgütünün Türk askerlerine yönelik saldırılarından sonra "Erdoğan'ın hareket yeteneğinin de azaldığı" savunuldu.
 
Irak'ın kuzeyindeki Kürtlerin, bölgede sürekli yerleşik bir yönetim oluşturma çabası içinde olduklarına işaret edilen yorumda, "Kürtler kendilerini kandırmamalı. Mevcut özerklikleri değişmeyecek gibi değil, Amerikalıların desteği de sonsuz değil. Amerikan Kongresi'nde gündeme gelen Ermeni tasarısıyla ilgili gelişmeler de Türkiye'nin Washington için hala nasıl stratejik bir öneme sahip olduğunu gösterdi. Sadece ABD Başkanı George Bush tasarıya karşı olduğunu söylemedi, gittikçe daha fazla milletvekili de tasarıya verdiği desteği çekiyor" denildi.

RUS BASINI
 
Kommersant:
Gazete, Türkiye'nin Kuzey Irak'a yönelik olası bir sınır ötesi operasyon planlamasının, bir varil petrolün 100 dolara ulaşma senaryolarını gerçeğe dönüştürebileceğini duyurdu.
 
Haberde, Türkiye'nin Kuzey Irak'tan gelen saldırılardan yaşadığı rahatsızlığın asıl kaynağının ABD ve İngiltere olduğu belirtilerek, "Bölgedeki bu huzursuzluğu aslında tırmandıranlar İngiltere ve ABD. Ancak şimdi de barışseverler gibi davranıyorlar. Nitekim ABD Başkanı George Bush, Türk parlamentosunun sınır ötesi operasyona izin veren kararıyla ilgili 'Irak'a daha fazla asker göndermelerinin (Türklerin) onların çıkarına olacağını düşünmüyorum' ifadelerini kullanmıştı. Ancak, Amerikan işgalinden tek kazançlı çıkan tarafın Saddam'ın kimyasalsilahlarla katlettiği, çocuklarını öldürdüğü ve ABD'ye tek sadık gücün Kürtler olduğunu göz önünde bulundurursak, Bush'un bu yaldızlı barışçılığının bir kazık atmaya döndüğü görülür. Türkiye, NATO'daki bu eski partnerinin tavsiyelerini dinlemekte artık pek aceleci değil. Görünen, Türkiye için toprak bütünlüğü, belirsiz olan günün birindeki AB üyeliğinden daha değerli" denildi.

ARAP BASINI
 
El Cezire televizyonu:
Katar'dan yayın yapan El Cezire televizyonu da, "Türkiye, Irak sınırı yakınlarında 12 askerinin pusuya düşürülerek öldürülmesinin ardından PKK'ya karşı güçlü bir tepki için ant içti" ifadesini kullandı ve Silopi muhabirinin "Burada durum her zaman olduğundan çok daha gergin" sözlerine yer verdi.
 
HAKKARİ'DE ÇİFTE PUSU: 12 ŞEHİT
 
Hakkari'nin Yüksekova ilçesi Dağlıca beldesinde 21 Ekim saat 00.20'de bir askeri bölük terör örgütü PKK tarafından pusuya düşürüldü. Ağır silahlarla düzenlenen saldırıda 12 asker şehit oldu, 16 asker yaralandı. Çıkan çatışmada, 32 terörist de öldürüldü.
 
Öğle saatlerinde de, aynı bölgede bir düğün konvoyundaki sivil minibüse mayınlı saldırı düzenlendi. Mayının patlaması sonucu 2'si ağır 17 kişi yaralandı.
Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow