Uzmanları ikiye böldü: ‘Kızıl Gezegen’ için maliyet tartışması
ABD Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Mars planının artan maliyetler sebebiyle diğer uzay projelerini tehlikeye atacağı düşünülüyor.
Plana göre, insansız sondalardan ve robot gezicilerden oluşan bir filo, kaya örnekleri toplamak için “Kızıl Gezegen” Mars’a uçacak ve toplanan örnekler yaşam belirtilerinin araştırılması için Dünya’ya gönderilecek. “Guardian” gazetesine göre, bu iddialı görev, maliyet yüksekliği nedeniyle bilim insanlarını ikiye böldü. NASA’nın kurduğu bir inceleme kurulu, görevin 4.4 milyar dolar olarak öngörülen maliyetinin enflasyonun da etkisiyle 8 - 11 milyar dolara yükseleceği konusunda uyarıda bulundu. Bu maliyetin, NASA’nın diğer görevlerinin bir kısmının iptal edilmesine yol açacağı bildirildi.
Ancak Westminster Üniversitesi’nden Prof. Lewis Dartnell, projenin iptaline karşı çıkarak “Mars Örnek Dönüşü adlı proje, gerçekten de dönüştürücü bir potansiyele sahip. Mars’ta geçmiş yaşamın kanıtlarını aramamız gerekiyor” dedi. University College London’dan Prof. Andrew Coates ise “Mars’ta geçmişte canlıların evrimleşip evrimleşmediğini öğrenmek önemli. Tıpkı güneş sisteminin başka bir yerinde hayat olup olmadığını keşfetmek gibi…” diye konuştu. Bilim insanları, Mars’ın 4 milyar yıl önce sıcak, sulu bir dünya olduğuna ve yaşamın ortaya çıkması için ideal koşullara sahip olduğuna inanıyor. Ancak gezegen daha sonra manyetik alanını, suyunu ve atmosferini kaybetti ve yoğun ultraviyole radyasyonuna maruz kaldı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Doha'da üçlü görüşme... Lavrov, ABD'li gazetecinin sorularını yanıtladı: Suriye'deki durumun istikrara kavuşmasına yardımcı olacak
ABD'yi şoke eden CEO suikastında yeni gelişme: Mermi kovanlarında 'şifreli' mesaj bulundu...
Suriye'de müzakere masası kurulacak mı? Kilit isimden açıklama
Muhaliflerin kontrolü ele geçirdiği Hama'nın önemi ne?
Rusya'ya AB şoku: Lavrov'a izin çıktı, Maria Zaharova’nın ise Malta vizesi iptal edildi!