Vatikan: ''Papa 'sevimli' bir kişiliğe dönüştü''

Vatikan: Papa sevimli bir kişiliğe dönüştü
expand

Vatikan, Papa 16'ncı Benedict'in, Türkiye seyahatini değerlendirdi. Kardinal Walter Kasper, ''Papa, Türk Müslümanlar için 'sevimli' bir kişiliğe dönüştü. Bu, önemli bir gelişme'' dedi.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Kardinal Kasper, Vatikan Radyosu'nda yayınlanan özel demecinde, Papa 16'ncı Benedict'in, Türkiye seyahati sırasında, 'uygarlıkların işbirliği'nden yana olduğunu gösterdiğini söyledi.

Vatikan Radyosu'ndaki söyleşide Kardinal Kasper, "Türkiye'nin, AB üyeliği konusunda, Vatikan'ın 'doğrudan' müdahalesi söz konusu olamaz'' diye konuştu.

Kasper, Papa 16'ncı Benedict ve Fener Rum Patriği Bartholomeos'un Katolikler ve Ortodokslar arasındaki yakınlaşma ve diyalog sürecini artırmak için, İstanbul'da 'önemli' bir mesafe kaydettiklerini de dile getirdi.

Kardinal,  iki kilise arasındaki yakınlaşmadan söz ederken, İstanbul yerine 'Konstantinopolis' demeyi tercih etti.
 
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Papa 16'ncı Benedict, 1 Aralık cuma günü Türkiye'den ayrılırken, ''Kalbimin bir kısmı İstanbul'da kalıyor'' dedi.

Dört gün Türkiye'de kalan 16'ncı Benedict, açıklamasında, Türkiye ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve herkese teşekkür etti.
 
Ziyaretinin dinlerarası diyaloğu güçlendirmesini temenni eden Papa, ''Bu büyük şehrin herşeyini görmedim. Fakat en güzel şeylerini gördüm. Ayasofya Müzesi ve camiye gidebildim. Onlar İstanbul'un iki kıymetli yeridir. Kalbimin bir kısmı İstanbul'da kalıyor'' dedi. 
 
Ziyaretine Ankara'dan başlayan Papa 16'ncı Benedict, 30 Kasım'da İstanbul'da ilk olarak Fener Rum Patrikhanesi'ni, ardından Ayasofya Müzesi ile Sultanahmet Camii'ni ziyaret etti. Papa'nın İstanbul Müftüsü ile Sultanahmet Camii'nde yan yana dua etmesi, ziyaretin en önemli anı olarak hafızalara yerleşti. Bu önemli an, tüm dünyada yankı buldu.
 
Papa, ziyaretinin son gününde ise Saint Esprit Katedrali'ne ayin yönetti.
 
Papa'nın ''İnsanları arıtmak ve kurtarmak için bize merhamet eyle'' sözleriyle başlattığı 1.5 saat süren ayine, Ortodoks, Katolik, Süryani ve Ermeni cemaatlerine mensup yaklaşık 600 kişi katıldı.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow