"Zerkavi tedavi için Irak'tan kaçtı"

Zerkavi tedavi için Iraktan kaçtı
expand

İngiltere'de yayımlanan The Sunday Times gazetesi, El Kaide örgütünün Irak'taki lideri Ebu Musab Zerkavi'nin ABD saldırısı sırasında aldığı yara nedeniyle tedavi görmek için Irak'tan kaçtığını yazdı.

İddiayı, Zerkavi'nin grubundaki bir komutana dayandıran gazete, başına 25 milyon dolar ödül konan Zerkavi'nin hala İran'da olabileceğine inanıldığını öne sürdü.

Bulunduğu konvoya ABD güçleri tarafından saldırılması ve yaralanmasından bu yana üç hafta geçtiğini, ancak Zerkavi'nin giderek artan yüksek ateş problemi yaşadığını yazan Times, Zerkavi'nin durumunun geçtiğimiz hafta iyiye gitmeye başladığını ve 'istikrarlı' bir döneme girdiğini iddia etti.
 
Zerkavi'nin kısa sürede İran'dan Arap ülkesi olmayan bir başka ülkeye nakledilmesinin söz konusu olduğuna dikkat çeken Sunday Times, bu ülkede yapılacak ameliyatla Zerkavi'nin göğsündeki şarapnel parçasının çıkartılmasının planlandığını duyurdu.
 
Times'ın haberine göre, Zerkavi'nin grubundaki bir komutan, operasyonun risk taşıyıp taşımadığını ise henüz bilmediklerini ifade etti.

Zerkavi'nin başına 25 milyon dolar ödül
 
Zerkavi'nin geçtiğimiz yıl aralık ayında El Kaide lideri Usame bin Ladin tarafından, örgütün Irak'taki liderliğine getirildiği iddia edilmişti. Iraklı sivillere ve güvenlik güçlerinin yanı sıra yabancıların hedef alındığı birçok kaçırma ve kafa kesme eyleminin de sorumluluğunu üstlenen Zerkavi, Irak'ta en çok aranan teröristlerin başında geliyor.
 
El Kaide'nin lideri Usame Bin Ladin'in, Zerkavi'yi geçtiğimiz aralık ayında Irak'taki El Kaide örgütünün başına getirdiği öne sürülmüştü. ABD, Zerkavi'nin başına 25 milyon dolar ödül koymuştu.
 
Zerkavi kimdir?
 
Ebu Musab El Zerkavi'nin ismi Irak savaşının ardından sıkça duyuldu. Irak'ta ABD askerlerine ve yabancılara yönelik pek çok saldırıdan O'nun sorumlu olduğuna dair haberler gündeme gelmeye başladı.
 
Bu haberlerin ardından 37 yaşındaki Ürdünlü Ebu Musab El Zerkavi, El Kaide örgütünün Irak sorumlusu olarak tanındı.
 
Bin Ladin'in dostu mu düşmanı mı?
 
El Zerkavi'nin Usame Bin Ladin'in sağ kolu olduğunu savunanlar olduğu gibi rakibi olduğunu düşünenler de var. Gençliğinde Ürdün'de bazı çetelere katılan Zerkavi'nin, Afganistan'da Sovyetlere karşı mücadele ettiği biliniyor.

 
Afganistan'daki savaştan sonra Ürdün'e dönen Zerkavi, burada İslam temelli bir devlet kurmaya teşebbüsten yedi yıl hapis yattı. Serbest kalmasının ardından da Ürdün'den kaçtı.
 
İstihbarat bilgilerine göre Zerkavi bir süre Avrupa ülkelerine sığınmaya çalıştı. Almanya'da Zerkavi'nin lideri olduğu sanılan bir hücre evi bulundu.

 
Bu evde kalanlar, Alman savcılara örgütlerinin El Kaide'ye katılmak istemeyen Ürdünlülere yönelik olduğunu söyledi. Alman istihbaratına göre bu iddia, Zerkavi'nin gerçekten Bin Ladin'in rakibi olduğunun işaretiydi.
 
Avrupa'da kendine yer bulamayan Zerkavi, daha sonra yeniden Afganistan'a gitti. İran sınırındaki Herat'ta bir eğitim kampı kurduğu sanılan Zerkavi'nin Bin Ladin'le sıcak bağlar kurmasının bu döneme denk geldiği sanılıyor.
 
ABD'nin 2001'de Afganistan'a düzenlediği operasyonda bir bacağını kaybettiği söylenen Zerkavi'nin, Bin Ladin'in emriyle Irak'a gönderildiği belirtiliyor. Zerkavi'nin İstanbul'da ve Madrid'de düzenlenen saldırıların arkasındaki isim olduğu da sanılıyor.
Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow