hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ayastefanos Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı? Ayastefanos Antlaşması Maddeleri ve Özellikleri Nelerdir?

    Ayastefanos Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı Ayastefanos Antlaşması Maddeleri ve Özellikleri Nelerdir
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Ayastefanos Antlaşması diğer bir adıyla Yeşilköy Antlaşması olarak bilinir. Osmanlı'nın dağılma döneminde imzaladığı anlaşmalardan bir tanesidir. Osmanlı Devleti için ağır maddeler içeren Ayastefanos Antlaşması 93 harbinden sonra imzalanmıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Osmanlı Devleti dağılma döneminde birçok toprak kaybı yaşamıştır. Rusya ise bu toprak kayıplarının arkasında dolaylı yoldan yer almaktadır. Rusların sıcak denizlere inme politikası nedeniyle bu tarz hareketler içinde olduğu bilinmektedir. 93 harbi olarak geçen savaşın ardından Osmanlı Devleti pek çok toprak kaybetmiş, Ruslar ise İstanbul sınırına kadar gelmiştir.

    Birçok oba ve köy yakan Rus halkı Osmanlı Devleti'nin bir barış anlaşması imzalanması zorunda bırakmıştır. Bu anlaşma ise Ayastefanos Antlaşması olarak geçer. Ancak Ayastefanos Antlaşması oldukça ağır koşullar taşıdığı için asla hayata geçmemiştir. Bu antlaşma yerine batılı güçler tarafından alternatif başka bir anlaşma önerilmiştir.

    Ayastefanos Antlaşması Ne Zaman İmzalandı?

     ​​​​Osmanlı Devleti 93 Harbi'nde oldukça ağır bir yenilgi almış ve bunun sonucunda barış istemek zorunda kalmıştır. O dönem Rus başkomutanı olan Nikolay barış görüşmelerini ateşkes ile yapılmasını istemiştir. Zor durumda kalan Osmanlı ise şartları kabul etmiş ve 3 Mart 1878 tarihinde Yeşilköy tarafında çok ağır şartlara tabi tutulan Ayastefanos Antlaşması imzalamıştır. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Antlaşmaya birçok tercümanlar ve devlet erkanı katılmıştır. Ancak alınan kararlar Osmanlı adına oldukça ağırdı. Bundan dolayı başka devletlerden de tepki gelmiştir. Kararların Osmanlı Devleti için yıkıcı olması nedeniyle diğer devletler Ayastefanos Antlaşmasını kabul etmemiştir. Aksi takdirde bu antlaşma ile Rusya Devleti Balkanlar üzerinde egemenliğini güçlendirecektir.

    Ayastefanos Antlaşması Maddeleri

    • Osmanlı Devleti adına ağır şartlar taşıyan Ayastefanos Antlaşması'nın maddeleri şu şekilde sıralanabilir;
    • Bosna Hersek hiçbir devlete bağlı kalmayarak, iç işlerinde tamamen bağımsız olacak.
    • Karadağ ve Romanya Sırbistan sınırları genişletilecek, bağımsızlık verilecek.
    • Sınırları Tuna'dan Ege'ye, Trakya'dan Arnavutluk'a kadar uzayan büyük bir Bulgaristan Krallığı kurulacak.
    • Osmanlı Devleti Rusya'ya savaş tazminatı olarak 30.000 ruble 245 milyon değerinde Osmanlı altını ödeyecek.
    • Bulgaristan asilleri tarafından hazırlanacak Bulgaristan Anayasasına onay verilecek.
    • Teselya Yunanistan'a bırakılacak.
    • Boğazlar her daim tüm gemileri açık olacak.
    • Girit ve Ermenistan'a ıslahatlar yapılacak.
    • Artvin, Ardahan, Kars, Doğubeyazıt, Batum ve Eleşkirt Rusya'ya bırakılacak. 

    Ayastefanos Antlaşması Özellikleri 

    Osmanlı için çok ağır şartlar taşıyan Ayastefanos Anlaşması ile Karadağ, Sırbistan ve Romanya bağımsızlıklarını kazanmıştır. Tuna boylarında Akdeniz Bölgesi kadar büyük bir Bulgaristan Prensliği kurulmuştur.

    Ayastefanos Antlaşması Nedenleri

    Diğer bir adı ile 93 harbi olarak da bilinen 1877- 1878 Osmanlı- Rus Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu'nun yenilgisiyle sonuçlanmıştır. Bu nedenle Rus Ordusu, batı tarafında Yeşilköy (Ayastefanos) ve doğu tarafında Erzurum'a kadar ulaşmıştır. Osmanlı Devleti ise bu durumda mecburen barış antlaşması yapmayı teklif etmiştir.

    Rus ordularının başkomutanı olan Nikolay, barış esaslarının ateşkes altında görüşme şartını koyarak bu isteği kabul etmiştir. Bunun üzerine İstanbul Yeşilköy semtinde 3 Mart 1878 tarihinde Osmanlı Devleti tarafından çok ağır maddeler taşıyan Ayastefanos Antlaşması imzalanmıştır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow