hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bakteri Ve Arkelerin Ortak Özellikleri Ve Farkları Nelerdir?

    Bakteri Ve Arkelerin Ortak Özellikleri Ve Farkları Nelerdir
    expand

    Tek hücreli canlılar olarak öne çıkan bakteri ve arkeler, gözle görülmeyen mikroskobik canlılardır. Aynı zamanda eşeysiz üreme üzerinden çoğalma gösteriler. Bu durum bölümü ile birlikte aşamalı olarak gerçekleşir ve çoğalırlar. Genel olarak birkaç mikrometre uzunluğuna sahip olan bu iki canlı, doğanın en önemli yapı taşları içerisinde de gelir. Aynı zamanda birbirine benzeyen özellikleri ile birlikte ortak yönlerini yanı sıra, bazı farklılıkları da bulunur. Zaten bu farklılıkları ile beraber doğa içerisinde değişik görevler ele alarak gerçekleştirirler. Özellikle besin zincirinin önemli parçaları içerisinde olduklarını ifade etmek mümkün.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakteri ve Arkelerin Ortak Özellikleri Nelerdir?

    Bakteri ve arkelerin belli başlı bazı ortak özellikleri bulunur. Bu ortak özellikler dahilinde her ne kadar birbirine benzerlik gösterseler bile, önemli farklılıkları da olduklarını ifade etmek gerekir. Bu doğrultuda öne çıkan ortak özellikler şunlardır;

    - Hareketli prokaryot hücreler olarak öne çıkarlar.
    - Her ikisinde de ribozom bulunur.
    - Hareketler bölümü ile birlikte çoğalma gösteriler.
    - Her ikisi de tek hücreli canlılardır.
    - Eşeysiz üreme ile çoğalma eğilimi gösterirler.

    Bu şekilde yukarıdaki örnek ve ortak özellikleri üzerinden birbirine benzerlik gösteren tek hücreli canlılardır.

    Bakteri ve Arkelerin Farkları Nelerdir?

    Ortak özelliklerinin yanı sıra bakteri ve arkeler birbirine farklılık gösteren birtakım unsurlar ön plana çıkarır. Tek hücreli canlılar olarak ortaya çıkan bu farklılıklar sonuç olarak doğada çeşitlilik sağlama imkanı vermektedirler. Bakteri ve arkelerin belli başlı farkları şunlardır;

    - Bakterilerde peptidoglikan, arkelerde ise sahte peptidoglikan bulunmaktadır.
    - Arkelerde metabolik bir süreç yer alırken bakterilerde ise ökaryotik bir süreç öne çıkar.
    - Bakterinin hücre zarlarında ester bağı yer alır. Arkelerin hücre zarındaki eter bağları öne çıkmaktadır.

    Bu şekilde bakteri ve arkeler arasındaki farkları ve benzerlikleri doğrusunda, doğanın en önemli yapılar içerisinde bulunur.

    Bakteri ve Arkelerin Genel Özellikleri

    Bakteri ve arkelerin en önemli ve genel özellikleri tek hücreli olmalıdır. Bu bağlamda her ikisi de eşsiz bir üreme üzerinden çoğalma yapısı oluşturur. Aynı zamanda besin piramidi zincirinin alt kısımlarında yer alan yapılardır. Bölünerek çoğalması ile beraber aynı zamanda prokaryot ve ribozom içeren yapılır olduklarını söylemek gerekir. Bu yönleri doğa açısından önemli bir yere sahiptir. Besin piramidi kapsamında döngü içerisinde yer alır ve ortak özellikleri ve farkları doğrultusunda ön plana çıkar. Özellikle bakteri ve arkeler ile beraber bitkiler besin piramidinin temel yapısını oluşturan unsurlar olarak dikkat çeker.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow