hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Baltalimanı Ticaret Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı? Baltalimanı Ticaret Antlaşması Maddeleri ve Özellikleri Nelerdir?

    Baltalimanı Ticaret Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı Baltalimanı Ticaret Antlaşması Maddeleri ve Özellikleri Nelerdir
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Baltalimanı Ticaret Antlaşması, Osmanlı Devleti ve İngiltere arasında imzalanan bir antlaşma olarak bilinmektedir. Osmanlı Devleti'nin ve Türk tarihinin ilerlemesine katkı sağlayan bir antlaşma olma özelliğine de sahiptir. 1838 yılında ekonomik ilişkilerin yoğunluk kazandığı bir dönemde imzalandığını söylemekte mümkündür. Balta Limanı Antlaşması ilk olarak Kraliçe Victoria tarafından sonrasında ise II. Mahmut tarafından onaylanmıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Baltalimanı Ticaret Antlaşması, İngiltere ve Osmanlı Devleti arasında imzalanmıştır. Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın çıkardığı isyanı önlemek için Mustafa Reşit Paşa İngilizlerden yardım istemiştir. Baltalimanı Antlaşması, 8 Ekim 1838 yılında imzalanmıştır. Dış ticaret hacminin büyümesiyle birlikte üretimde etkilenmiştir.

    Ticaret malı üretimi dış pazarlar için yaygınlaşmıştır. Aynı zamanda sanayileşmiş devletlerden ithal edilmekte olan mamullerin dışında zanaata dayalı üretimde de çalışmalar gerilemiştir. Özellikle nüfusun büyük bir çoğunluğunun yaşadığı kırsal kesimde de tarım ve tarım dışı üretim çalışmaları giderek parçalanmaya başlamıştır. 

    Osmanlı Devleti'nin ekonomik faaliyetleri daha çok zirai ürünler satan ve karşılık olarak belirli gıda maddelerini satın alan bir ekonomi haline gelmiştir. Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın isyanı sonrasında ise devlet ekonomik bakımdan zor bir dönem içerisine girmiştir. Politik hareketlerin de ekonomiyi etkilediği bilinmektedir. 

    Baltalimanı Ticaret Antlaşması Maddeleri ve Özellikleri Nelerdir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    -İmzalanan antlaşmayla birlikte Osmanlı Devleti, İngiltere'nin yan sömürgesi haline gelmiştir.

    -Osmanlı Devleti'nde küçük işletmelerin kapanmasıyla birlikte üretim azalmıştır.

    -Yerli tacirlerin yabancı tacirlerle yarışması oldukça zor hale geldi ve yerli tacirler ticaret hayatından çekilmek zorunda kaldılar.

    -Baltalimanı Antlaşması ile Osmanlı Devleti'nde işsizlik de artmıştır. Dernekler ise bu antlaşmadan sonra önemini kaybetmiştir.

    -Verilen tüm kapitülasyonlar ve güvence altında tutulan tüm imtiyazlar süresiz şekilde uzatılmıştır.

    -Sanayi ve tarım ürünlerini İngilizler istedikleri gibi satabilecek veya satış amaçlı satın alabilecektir. 

    İngiltere ve kolonilerde üretilen malların yüzde 3 gümrük vergisi ödenmesi şartıyla Osmanlı Devleti'ne girmesi mümkün olacaktır. 

    -Osmanlı Devleti'nde tüm tekeller kaldırılacak ve tezkere uygulamasına son verilecektir. 

    -İngiliz tacirler, Osmanlı Devleti'nde bulunan en ayrıcalıklı tüccarlarla aynı şartlarda ticaret yapma hakkına sahip olacaktır. 

    -Daha önce 14 senede bir yenilenen gümrük tarifeleri 7 senede bir yenilenecektir. 

    -Baltalimanı Ticaret Antlaşmasının imzalanmasıyla Osmanlı Devleti ekonomisinin koruma sistemi olan tekel uygulaması kaldırılmıştır.

    -Ülke içerisinde ticarete İngiliz vatandaşları da dahil edilmiştir.

    -İngiliz tacirler ise vergileri yerli tacirlerden daha düşük tuttuğu için zamanla küçük tacirlerin yok olmasına yol açmıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Küçük işletmelerin azalması ise devletin borçlarında ve işsizlikte artışa sebep olmuştur. Bu durum ise parasal çöküntünün hızlanmasına yol açmıştır.

    -Dernekler ve loncalar ise önemini kaybetmiştir. Baltalimanı Antlaşması politik değişikliklerin ekonomiye önemli yansımaları olduğunu gösteren antlaşmalardan birisi olarak da bilinmektedir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow