hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Belgrad Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı? Belgrad Antlaşması Maddeleri ve Özellikleri Nelerdir?

    Belgrad Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı Belgrad Antlaşması Maddeleri ve Özellikleri Nelerdir
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Osmanlı Devleti'nin yaptığı önemli antlaşmalardan birisi de Belgrad Antlaşması olarak bilinmektedir. Tarihte, Belgrad Antlaşması'nın nedenleri ve sonuçları değerlendirildiğinde oldukça önemli bir yere sahip olduğunu söylemekte mümkün olmaktadır. Antlaşma ilk olarak Osmanlı Devleti ile Avusturya arasında imzalanmıştır. Daha sonra ise Rusya ile imzalanan bir antlaşma olarak bilinmektedir. İmzalanan antlaşma ise tarihte Belgrad Barış Antlaşması olarak bilinmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Belgrad Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı?

    Belgrad Antlaşması, Avusturya Devleti ve Osmanlı Devleti arasında 18 Eylül 1739 yılında imzalanan bir antlaşma olarak bilinmektedir. Belgrad Antlaşmasının imzalanmasının ardından ise Rusya Devleti de 3 Ekim 1739 yılında antlaşmaya dahil olmuştur.

    Belgrad Antlaşmasının tarihte iki kere imzalandığını söylemekte mümkündür. Belgrad Antlaşmasının imzalanmasıyla Osmanlı Devleti'nin topraklarına yeni topraklar katılmış ve sınırları da genişlemiştir. Beş yıl boyunca devam eden savaş Belgrad Antlaşmasıyla sona ermiştir. 

    Belgrad Antlaşmasıyla Osmanlı Devleti'nin Karadeniz'de kaybettiği hakimiyeti de tekrar kazanması mümkün olmuştur. Osmanlı Devleti'nin gücünü ve hakimiyetini tekrar kazanmasıyla birlikte ise Osmanlı Devleti'nin hakimiyetini birçok ülke kabul etmek zorunda kalmıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Osmanlı Devleti her ne kadar gerileme dönemi içerisinde yer alsa da Belgrad Antlaşması sayesinde kayıplarını telafi etme imkanı bulmuştur. Antlaşma Rus Hükümdarlığını ise hayal kırıklığına uğratmıştır.

    Rusların sıcak denizlere inme hayali ise Belgrad Antlaşması ile son bulmuştur. Osmanlı Devleti'nin hakimiyetini kabul etmek zorunda kalan Ruslar aynı zamanda Osmanlı'nın üstünlüğünü de tanımak zorunda kalmışlardır. 

    Belgrad Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı Belgrad Antlaşması Maddeleri ve Özellikleri NelerdirBelgrad Antlaşması Maddeleri ve Özellikleri Nelerdir?

    Osmanlı Devleti hem duraklama döneminde hem de gerileme döneminde büyük miktarlarda toprak kaybetmiştir. Yaşanan toprak kayıplarının büyük bir çoğunluğu ise Avrupa kıtasında görülmektedir. İmzalanan Belgrad Antlaşması ise daha çok kaybedilen toprakların geri alınmasını hedefleyen bir amaca sahiptir.

    Viyana bozgununun ardından Osmanlı Devleti büyük toprak kayıpları yaşamıştır. Genel olarak ise Avusturya ve Rusya ile yapılan savaşlar sonrasında bu toprak kayıpları yaşanmıştır. Osmanlı Devleti uygun diplomatik ilişkiler sayesinde Belgrad Antlaşmasını imzalamış ve bu anlaşmadan oldukça karlı çıkmıştır. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çarlık Rusya, Avusturya Krallığı ve Osmanlı Devleti arasında imzalanan Belgrad Antlaşması sonrasında Osmanlı Devleti oldukça karlı çıkmıştır. Belgrad Antlaşması sırasında ise Osmanlı Devleti'ne yardım etmek için Fransa sözcülük yapmıştır.

    3 Ekim 1739 yılında imzalanmasıyla hayata geçen bir antlaşmadır. Belgrad Antlaşması'nın imzalanması sırasında Osmanlı Devleti adına ise Fransa diplomatik tercümanları katılmıştır. 

    Sırbistan, Romanya ve Karadağ bağımsız bir devlet olacaktır. 

    Bulgaristan 3 bölgeye ayrılacaktır ve Bulgaristan sınırları küçülecektir. 

    Bosna Hersek bağımsızlığı bir süreliğine Avusturya yönetimine verilecektir. 

    Kars, Ardahan ve Batum Rusya'ya verilecektir. 

    Bulgaristan bölgesi Osmanlı Devleti'ne vergi ödeyecektir.

    Doğu Beyazıt, Osmanlı İmparatorluğu'na bırakılacaktır. 

    Doğu Rumeli Bölgesi, Osmanlı Devleti'ne verilecektir ancak atanacak vali Hristiyanlık inancına mensup olacaktır. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Osmanlı Devleti, Rusya'ya iki katı vergi ödemeyi kabul edecektir. 

    Makedonya Osmanlı İmparatorluğuna bırakılacaktır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow