hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bükreş Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı? Bükreş Antlaşması Maddeleri ve Özellikleri Nelerdir?

    Bükreş Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı Bükreş Antlaşması Maddeleri ve Özellikleri Nelerdir
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Bükreş antlaşması Osmanlı ve Rusya arasında imzalanmış bir ateşkes anlaşmasıdır. Bükreş anlaşması ile Osmanlı devleti ezici birçok maddeyi kabul etmiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bükreş Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı?

    Osmanlı Devleti ve Türk Devleti'nin arasında sıklıkla mücadele gerçekleşmiştir. Bu mücadelelerin sonucu olarak da birçok anlaşma yapılmış ve imzalanmıştır. Bu anlaşmalardan biri de Bükreş anlaşması olarak karşımıza çıkar. Bükreş anlaşması özellikle Osmanlı Devleti'nin batıda ve doğuda toprak kayıpları yaşadığı bir anlaşma olmuştur.

    Osmanlı ve Rus devleti arasındaki ateşkes anlaşması olarak bilinen Bükreş antlaşması karlı bir anlaşma olarak görülmüştür. Bu anlaşmadan önce Osmanlı Devleti genelde Avusturya ile sorunlar yaşamaktadır. Fakat Osmanlının içindeki bazı topluluklar isyan edince Ruslar için karlı olan Bükreş anlaşması imzalanmıştır. Bükreş antlaşması Osmanlı Devleti ve Rusya arasında gerçekleşmiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BÜKREŞ ANTLAŞMASI MADDELERİ VE ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

    Bükreş antlaşması ile beraber Osmanlı Devleti birçok ezici olan maddeyi de kabul etmek durumunda kalmıştır. Kabul ettiği ve zararlı çıktığı antlaşma maddeleri şu şekildedir:

    Rusya, Eflak, Boğdan ve diğer işgal ettiği bölgelerden çekilecektir. Ve bir daha da bu bölgeleri rahatsız edici hiçbir hamlede bulunmayacaktır.

    Besarabya bölgesi herhangi bir koşul şartı aranmadan Osmanlı Devleti tarafından Rusya devletine bırakılacaktır.

    Sırplar kendi içlerinde özerk bir yapı oluşturacaklar ve bu yapı serbest bir şekilde bırakılacaktır.

    Tuna nehrinde hem Osmanlı Devleti hem de Rusya devletinin serbest ticaretleri ve diğer tüm faaliyetleri yürütülecektir.

    Kuzeyde Kuban ırmağından, güneyde ise Bzıb ırmağının ağzına kadar içinde Anapa kalesi de olacak şekilde Karadeniz bölgesinin büyük bir kısmı Osmanlı Devleti'ne bırakılacaktır.

    Bzıb ırmağından Rioni ırmağına kadar olan bölgeler Rusya devletinin olacaktır.

    Bükreş Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı Bükreş Antlaşması Maddeleri ve Özellikleri NelerdirBükreş Antlaşması'nın Önemi

    Bükreş antlaşmasıyla beraber ilk kez bir antlaşma maddelerinde Osmanlı Devleti'nin içindeki azınlık gruplarına da özerklik verilmiştir. Bu özerklik büyük bir olasılıkla Rusların baskısının sonucunda oluştuğu düşünülür. Osmanlı Devleti bu savaşta Bükreş antlaşması maddelerine göre mantıklı bir anlaşma imzalamıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fakat uzun süreli olarak Bükreş anlaşmasının maddelerine bakıldığında Osmanlı Devleti'nin kararsız olduğu gözlemlenir. Osmanlı Devleti bu anlaşma ile Sırplara verdiği ayrıcalık ve sınırlardan ötürü ilerde birçok hasar alacak ve kötü etkilenecektir.

    Bükreş Antlaşması Sonuçları

    Bükreş antlaşması Osmanlı Devleti'nin felaket ile sonuçlanacak bazı maddelere imza attığı anlaşma olarak bilinir. Bu zarar verici maddelerin başında Sırp azınlık milletine verilmiş olan kendi kendini yönetme imtiyazı yer alır. Bükreş Antlaşması'nın içinde olan bu madde 72 farklı azınlık için de bir yol olma özelliği taşımıştır.

    Osmanlı Devletinde yaşayan birçok gayri Müslim millet de bu maddeden sonra kendileri için bağımsızlık ve özerklik istemişlerdir. Bu durum da Osmanlı Devleti'nin içinde karışıklık çıkmasına neden olmuştur. Osmanlı Devleti bu anlaşmanın sonucunda iç işlerinde birçok karışık durum ve birçok farklı millet ile uğraşmak durumunda kalmıştır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow