Çocuklarda sayısal, sözel ve görsel zeka geliştirme teknikleri! Uzmanı tek tek anlattı
Her çocuğun ayrı ilgi alanları ve yetenekleri vardır. Bu ilgi ve yetenekler keşfedildiğinde ya da sadece gelişmesi istendiğinde yapılabilecek birçok teknik bulunmaktadır. Peki, çocuklarda sayısal, sözel ve görsel zeka nasıl geliştirilir? Teknikleri nelerdir? Eğitimci Can Uysal, merak edilenleri sizler için yanıtladı.
Haberin Devamı
/

Kavramlar ve algılar yardımıyla soyut ya da somut nesneler arasındaki ilişkiyi kavrayabilme, soyut düşünme, muhakeme etme ve bu zihinsel işlevleri uyumlu şekilde bir amaca yönelik olarak kullanabilme yetenekleri zeka olarak adlandırılmaktadır. Zeka gelişiminin hamilelik döneminden itibaren başladığını söyleyebiliriz.
Sözel zeka geliştirme teknikleri nelerdir?
/

Kelimeleri etkili kullanma yeteneğidir. Dinleyerek öğrenmeyi sever, duygu ve düşüncelerini sözel ifadelerle aktarırlar. İyi yazarlar, iyi anlatırlar, kitap okumayı, kelime oyunları severler. Kavramlarla ve kelimelerle düşünürler.
Haberin Devamı
/

Sözel zeka geliştirmenin en etkili yöntemlerinden yazmak ve bulmaca çözmektir. Yazı yazmak, günlük becerileri not almak, günlük tutmak, bol bol kitap okumak, bol bol bulmaca çözme yöntemleri ile sözel zeka gelişir.
/

Sözel zeka gelişimi için etkili yöntemlerden biride hayal gücü egzersizleridir. Çocuğunuzu yaratıcı düşünmeye teşvik edin. En önemlisi ise çocuğunuzun okumasını sağlayın. Birlikte sözel zeka geliştirici online oyunlar da oynayabilirsiniz.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Görsel zeka geliştirme teknikleri nelerdir?
/

Görsel zekası yüksek olanlar işittiklerini değil de, gördüklerini akıllarında daha iyi tutarlar. Soyut kavramları zihinsel olarak boyutlandırma, olayları resmetme veya nesneleri bir araya getirerek kompozisyon çıkarma yeteneğine sahiptirler.
/

Film ve slayt gösterileri eşliğinde öğrenmeyi severler. Hayal dünyaları geniştir. Resimli kitaplara, sanatsal etkinliklere yatkındırlar. Renklere çok hassastırlar. Perspektif hakimiyeti, görsel zeka için belirleyici faktörler arasında çok güçlüdür. Aynı şekilde görsel hafıza, zeka düzeyini etkileyen faktörlerden biridir. Görsel hafızası iyi olan bireyler, perspektife daha kolay hakim olur.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Gezip gördüğünüz yerleri aklınızda tutmaya çalışmak, detaylara odaklanmak, renkleri ve tonları ayrıştırmak, görsel sanatlarla ilgilenme, video oyunları oynamak, resim çizmek, körebe oynamak, görsel zeka oyunları ile egzersiz yapmak görsel zeka geliştirme yöntemlerindendir.
/

Bunlara ek olarak ailecek harita okumaları yapın, resimler ve şemalar çizin. Yine ailecek oyun hamurları ile belirlediğiniz konuları şekillendirin, yap-bozlar yapın.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Sayısal zeka geliştirme teknikleri nelerdir?
/

Sayısal zekası yüksek olanlar sebep-sonuç ilişkisi kurmayı, “neden” demeyi severler, çok soru sorarlar. Olayları kategorize ederek bağlantılar kurmaya kafa yorarlar. Hesap yapmayı, bir makineyi söküp nasıl çalıştığını görmeyi severler.
/

Sayısal zeka, matematiksel işlemleri kolaylıkla çözmemizi veya formülleri kavramamızı sağlayan beyin fonksiyonudur. Sayısal zekası gelişmiş kişiler mantık gerektiren işlerde başarılı olurlar. Çeşitli algoritmaları yorumlama veya kurma konusunda beceriklidirler.Satranç oynamak sayısal zeka gelişimi için en faydalı eğlenceli tekniklerdendir. Satranç, neden-sonuç ilişkisini destekleyici bir oyundur ve sayısal zekânızın gelişmesinde önemli rol oynar. Ailecek satranç oynayabilirsiniz.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Yine ailecek sayısal ağırlıklı bulmacalar çözebilirsiniz. Matematik problemlerini sık sık çözmek yine sayısal zeka gelişimine büyük katkısı vardır. Ayrıca çeşitli mobil uygulamalar vasıtasıyla sayısal zekanızı geliştirebilirsiniz.