Cömertlik Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek? Cömert Kime Denir?

İki ayrı kelimenin birleşmesinden oluşan cömert kelimesi Farsça kökenlidir. Kelimenin özgün hali civan mert şeklinde yazılır. Kelime yıllar içinde cömert şeklinde telaffuz edilmeye başlanmıştır. Civan kelimesi, hem delikanlı hem de genç ve diri manasına gelir. Mert ise gözü pek, korkusuz, cesur ve cüretkar kelimeleriyle eş anlamlıdır.
Cömertlik Nedir?
Cömertlik sözcüğü hem birleşik hem de türemiş bir kelimedir. Yapım eklerinden biri olan -lik eki alan sözcük, elindeki imkanları başkalarının yararına kullanmak ve bonkörce harcamak demektir. Cömertlik hem Türk kültüründe hem de İslam dininde en çok övülen erdemlerden biri olmuş, gerek peygamberler gerek alimler tarafından her zaman tavsiye edilmiştir.
Bazı kimseler cömertlik ile savurganlık kelimelerini aynı anlamda kullansa da iki kelimeden biri olumlu, biri olumsuzdur. Savurganlık, yarını düşünmeden bol bol harcamak, sonradan muhtaç olacak şekilde elindekinin kıymetini bilmemek anlamına gelir. Cömertlik ise, eldeki maddi olanakları mümkün olduğunca başkalarının çıkarlarını gözetmek demektir.
Cömertlik TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?
Yaklaşık 200 yıldır kullanılmakta olan cömertlik kelimesinin sözlük anlamı bonkörlük ve eli açıklıktır. Kelime mecazen verimli manasında da kullanılır. Örneğin tarım yapmaya elverişli arazilere "cömert toprak" denir. Kelimenin üçüncü ve son anlamı ise, elindeki fırsatları iyi değerlendirememektir. Örneğin cümle: "Yıldız futbolcu gol pozisyonlarını cömertçe harcadı." cümlesinde kelime mecazi anlamda kullanılmıştır.
Sözcüğün sıfat hali "cömert" şeklinde yazılır. Kelime cümle içerisinde hem zarf hem de sıfat olarak kullanılabilir. Örneğin "cömert bir adam" dendiğinde isim soylu bir kelime tanımlandığı için cömert sıfat olarak kullanılır. "Cömert davranmak" kelimesinde ise davranmak fiil olduğu için sözcük zarf görevindedir. "Cömertlik" isim cümle içerisinde belirtisiz nesne olarak kullanılabilir.
Cömert Kime Denir?
Parasını, malını, mülkünü ihtiyacı olan kişilerle paylaşmaktan çekinmeyen, hesapçı ve çıkarcı olmayan kişilere cömert denir. Cömert olarak nitelendirilen kişiler paraya önem vermezler. Ancak harcamalarında da her zaman ölçülü davranırlar. Bu nedenle cömert kişiler ne cimri ne de savurgandır. Cimri dışında nekes, pinti, eli sıkı, bi-zer ve hasis kelimeleri cömert ile zıt anlamlıdır. Bunun dışında halk arasında varyemez ve dini imanı para deyimleri de cömert ile zıt anlamlı olarak kullanılır. Cömert ile eş anlamlı olan sözcüklerden ikisi Arapça biri Fransızca kökenlidir. Semih, kerim ve bonkör kelimeleri cömert ile eş anlamlıdır.
Örnek Cümleler
1- Cömertlik denince aklıma ilk önce babam ve dedem geliyor.
2- Yap bir cömertlik de bize bugün yemek ısmarla.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
AÖL KAYIT YENİLEME SON TARİHİ: Açık Lise kayıt yenileme ne zaman bitiyor? AÖL 3.dönem sınav tarihleri!
1 MAYIS’TA OKUL VAR MI? 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda okullar tatil mi? Perşembe günü eğitimin durumu!
GÖZLER BAŞVURU SONUÇLARINDA! Öğretmen atama başvuru sonuçları 2025 ne zaman açıklanacak?
BUGÜN NE SINAVI VAR? 19-20 Nisan sınav takvimi: Hafta sonu hangi sınavlar var?
TUS SONUÇLARI SORGULAMA EKRANI: 2025/1 TUS sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?