Cumhuriyet Dönemi Şiir Nedir, Temsilcileri Kimlerdir? Cumhuriyet Dönemi Şiir Özellikleri Nelerdir?

Türk edebiyatının 1923 - 1940 yıllarını ve 1940'dan sonrasını kapsayan Cumhuriyet Dönemi, Cumhuriyet'in ilanından hemen sonra ortaya çıkmıştır. Çağdaş anlayışları ile de zamanla gelişerek devam etmiştir. Kurtuluş Savaşı nedeniyle Anadolu'ya ve Anadolu insanının özelliklerine ağırlık verilmiştir.
Cumhuriyet Dönemi Şiir Nedir?
Cumhuriyet Dönemi'nde birden fazla şiir içeren dönem ve topluluk vardır.
1-Öz Şiir Anlayışını Sürdüren Şiir: Türk edebiyatında "saf şiir" eğilimi Ahmet Haşim'in yazmış olduğu "Şiir Hakkında Bazı Mülahazalar" adlı makalesiyle başlamıştır.
2-Serbest Nazım ve Toplumcu Şiir: Serbest nazım, genelde ölçü ve kafiyeye bağlı bulunmayan, dizelerindeki hece sayıları değişik olan şiirlerdir. Toplumcu şiir ise halkı ve halkın ele alan şiir türüdür.
3-Milli Edebiyat Zevk ve Anlayışını Sürdüren Şiir: Cumhuriyet Dönemi saf şiiri andırsa da tema açısından ondan farklıdır. Kaynağı halk şiiridir. Memleketçi şiir anlayışı ile vatan ve millet konularını işler.
4-Garip Hareketi: Garip adlı ortak bir kitap yayımlayıp şiirle ilgili görüşlerini kitabın ön sözünde açıkladılar. Bu ön sözde yerleşik şiir anlayışına meydan okuduklarından bahsettiler.
5-Garip Dışında Yeniliği Sürdüren Şiir: Garip hareketinin olduğu yıllarda şiiri olar kadar bayağılaştırmak istememişlerdir. Şiirde lirizmi kaybetmeden yeniliği sürdürmüşlerdir.
6-İkinci Yeni: Garipçilere ve Toplumcu Gerçek Kuşağına tepki olarak ortaya çıkmıştır. Değişik imge, çağrışım ve soyutlamalar ile yeni bir söyleyiş amacında ola akımdır.
7-İkinci Yeni Sonrası Toplumcu Şiir: Marksist felsefeyi benimseyen şairler, çoğunlukla sosyal ve güncel politikayı konu edinmiş, halkın ve işçi sınıfının sorunlarını ele alan şiirler yazmışlardır.
8-1980 Sonrası Şiir: Geleneksel birikimin öneminin vurgulandığı en yeniden en eskiye tüm Türk şairlerini okumayı savunmuşlardır.
9-Cumhuriyet Döneminde Halk Şiiri: Halk kültürüne önem verilmiştir. Halkın duygularına tercüman olan halk şiiri örnekleri verilmiştir.
Temsilcileri Kimlerdir?
Ahmet Hamdi Tanpınar, Sait Faik Abasıyanık, Faruk Nafiz Çamlıbel, Ziya Osman Saba, Orhan Veli Kanık, Oktay Rıfat Horozcu, Melih Cevdet Anday, Enis Behiç Koryürek, Halit Fahri Ozansoy, Yusuf Ziya Ortaç, Orhan Seyfi Orhon, Ahmet Kutsi Tecer, Halikarnas Balıkçısı, Ahmet Muhip Dıranas, Memduh Şevket Esendal, Cahit Sıtkı Tarancı, Nurullah Ataç, Bedri Rahmi Eyüpoğlu, Necip Fazıl Kısakürek, Arif Nihat Asya, Falih Rıfkı Atay, Yaşar Kemal, Atilla İlhan, Orhan Pamuk, Kemal Tahir, Orhan Kemal, Özdemir Asaf ve Tarık Buğra temsilcileridir.
Cumhuriyet Dönemi Şiir Özellikleri Nelerdir ?
Şiirlerde kullanılan dil sadedir.
Aruz ölçüsü yerine hece ölçüsü yaygınlaşmıştır.
Ahmet Haşim ve Yahya Kemal aruzla yazmaya devam etmiştir.
Halk şiiri geleneği bu dönemin en önemli kaynağı olmuştur.
Şiirlerde destansı söyleyişler vardır.
Nutuk havası taşıyan didaktik şiirler yazılmıştır.
Gurbet teması sıkça işlenmiştir.
Anadolu ve insanını anlatan şiirler yazılmıştır.
Ulus sevgisi ve yurdu yüceltme coşkusunun şiirlerde önemli bir yeri vardır.
Anadolu'ya yönelme ülkü gibi dursa da çoğu şair Anadolu'ya dıştan bakmıştır.
Şiirde biçim ve içerik açısından değişiklikler meydana gelmiştir.
Çeşitli şiir toplulukları ortaya çıkmıştır.
1940'tan sonra serbest şiir anlayışı yaygınlaşmıştır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
AÖL KAYIT YENİLEME SON TARİHİ: Açık Lise kayıt yenileme ne zaman bitiyor? AÖL 3.dönem sınav tarihleri!
1 MAYIS’TA OKUL VAR MI? 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda okullar tatil mi? Perşembe günü eğitimin durumu!
GÖZLER BAŞVURU SONUÇLARINDA! Öğretmen atama başvuru sonuçları 2025 ne zaman açıklanacak?
BUGÜN NE SINAVI VAR? 19-20 Nisan sınav takvimi: Hafta sonu hangi sınavlar var?
TUS SONUÇLARI SORGULAMA EKRANI: 2025/1 TUS sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?