hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dikdörtgen Prizma Nedir? Dikdörtgen Prizmanın Alanı Ve Hacmi Nasıl Bulunur?

    Dikdörtgen Prizma Nedir Dikdörtgen Prizmanın Alanı Ve Hacmi Nasıl Bulunur
    expand

    Dikdörtgen prizma, geometride işlenen konulardan bir tanesidir. Prizmalar çok boyutlu yapılardır. Önemli konular olması nedeni ile öğrencilerin öğrenmesi oldukça önemlidir. Günlük hayatımızda da dikdörtgen prizması ile karşılaşmak mümkündür.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Dikdörtgen Prizma Nedir?

     Dikdörtgen prizma, 6 adet dikdörtgensel bölgenin birleşmesi sonucunda meydana gelmektedir. Kibrit kutusu dikdörtgen prizmaya örnek olarak verilebilmektedir. Dikdörtgen prizmanın 3 boyutu olduğunu da söylemek mümkündür.

     Dikdörtgen prizmanın farklı bir takım özellikleri bulunmaktadır. Bunun yanında hacmi ya da alanı ile ilgili çeşitli sorular gelebilmektedir. Dikdörtgen prizmanın farklı boyutları vardır.

     Dikdörtgen prizmanın özellikleri;

    4 adet yanal yüz

    6 adet yüz

    2 adet taban sayısı

    12 toplam ayrıt sayısı

    8 adet taban ayrıt sayısı

    8 adet köşe sayısı

    4 adet yanal ayrıt sayısı

    Yanal ve tabanın dikdörtgen olması şeklindedir.

    Bu özellikler dikkate alınarak dikdörtgen prizmasının hacmi ile alanının hesaplanması mümkün olmaktadır. Ancak maddelerin boyutsal anlamda farklılıkları olabilmektedir. Bu nedenler formül kullanılarak elde edilen hacim ve boyutlar da değişiklik gösterebilmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Dikdörtgen Prizmanın Alanı ve Hacmi Nasıl Bulunur?

     Dikdörtgen prizmasının hacminin formülü harfler ile gösterilmektedir. Hacim V ile gösterilmektedir. Boyutlar ise a, b, c şeklinde gösterilmektedir. Dikdörtgen prizmasının hacim hesaplaması V= a x b x c formülünden bulunmaktadır.

     Dikdörtgen prizmasının taban alanının hesaplanması için a ve b sayıları çarpılmaktadır. Buradan a x b eşitliği Ta olarak ifade edilmektedir. Yükseklik ise c olarak gösterilmektedir. Buradan dikdörtgen prizmasının hacminin daha kısa şekilde yazılımı V = Ta x c şeklinde olur.

     Dikdörtgen prizmasının kenarları metre cinsinden ele alınmaktadır. Bu nedenle 3 tane metrenin çarpımı metreküp olarak ifade edilmektedir. Dikdörtgen prizmasının hacmi m3 şeklinde ifade edilir.

     Dikdörtgen prizmasının hacminin yanında alanının da hesaplanması mümkündür. Alan hesaplaması yapılırken de kenarların dikkate alınması gerekmektedir. Dikdörtgen prizması üç boyutlu bir yapıya sahiptir. Bu nedenle kenarların ele alınması farklı çarpma işlemleri ile olmaktadır.

     Dikdörtgen prizmasının alanı A şeklinde gösterilir. Kenarlar ise a, b, c şeklinde gösterilmektedir. Buradan formül;

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     A= 2 x (ab + bc + ac)^2 şeklinde olur.

     Alan hesaplaması yaparken kenarlar kendi aralarında farklı şekillerde çarpılır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow