Doğal Seçilim Nedir? Doğal Seleksiyon İle Yapay Seleksiyon Farkları Nelerdir?

Seleksiyon kavramı, günlük hayatta bir sıkça duyduğumuz terimler arasında yer alıyor. Bu nedenle de insanların önemli bir kısmı seleksiyon konusu ile ilgili bir bilgiye sahip olmak da isteyebiliyor.
Doğal Seçilim Nedir?
Doğal seçilim, belirli bir canlı türünün dış çevreye daha hızlı uyum sağlaması ile ilgili daha elverişli özelliklere sahip olan çeşitli organizmaların, bu elverişli özellikleri taşımayan diğer kişilere göre yaşama ve üreme ihtimallerinin de daha yüksek olması ve bunun sonucunda da genlerini yeni kuşaklara aktarabilmeleri sayesinde işleyen evrimsel bir mekanizmadır.
Doğal seleksiyon ise, evrim teorisinin en önemli kavramları arasında yer alır. Bu teoriye göre ise, sadece iklim ve çevre şartlarına uyum sağlayan güçlü canlı türleri hayata tutunabilir. Adaptasyon sürecini başarı ile tamamlayamayan canlılar ise genellikle elenir ve sonunda yok olur. Doğal seleksiyon görüşü ilk olarak Charles Darwin tarafından savunulmuştur. Adaptasyonlar ise, doğal seleksiyon sonucunda ortaya çıkmıştır. Adaptasyon ile doğal seleksiyon arasında bulunan en önemli fark ise, doğal seleksiyonda canlıda meydana gelen değişmelerin uzun bir süre içinde gerçekleşmesidir.
Doğal Seleksiyon ile Yapay Seleksiyon Farkları Nelerdir?
Bazen neden köpeklerin birkaç farklı ırka sahip olduğunu düşünüyorsanız, yapay seçime uğradıkları içindir. Yapay seçme, bitki ya da hayvanların doğal olmayan yetiştiriciliğinden kaynaklanır. İnsanlar genellikle bu doğal olmayan sürece ise, çok daha cazip bir karakteristik ve nitelik yaratmak için başlatır. Yapay seçime "doğal olmayan seçim" ya da diğer bir ifade ile "seçici yetiştirme" adı verilir.
Örnek verecek olursak, evcilleştirilen köpeklerin birçoğu, orijinal ataları olarak da bilinen kurdun soyundan gelir. İnsanlar ise, yapay seçilim aracılığı ile daha agresif olmayan köpek hayvanlarının üremesi için çeşitli deneyler gerçekleştiriyor. Şimdi ise, kurt soyundan gelen, Bulldogs, Collies, Dachshunds gibi farklı köpek ırklarına sahip bir ülkede yaşıyoruz. İnsanlar yapay seleksiyonu çok seviyorlar.
Çünkü hayvanlar ve bitkiler daha çok istenen özelliklere sahiptir. Bununla birlikte, yapay seçilim nedeni ile başarılı bir şekilde yeni bir cins oluşturmuş olsa da, yapay olarak seçilmiş olan hayat vahşi yaşam için çok da uygun değildir. Yapay bir şekilde seçilen hayvanlar ve bitkiler vahşi hayatta kalamaz. Çünkü genellikle bunlar genetik bazı kusurlar geliştirirler.
Temel olarak da yapılan yapay seçimler insanlar tarafından detaylı bir şekilde kontrol edilir. İnsanlar daha etli bir inek isterse, genellikle her iki bedeni büyük olan bir erkek bir kadın inek seçerler. İki inek eşleştiği zaman, büyük ihtimalle yavruları da büyük ve şişman olur. Bu eşleşmeye devam eden diğer bir uygulama ise, kısa bir süre içinde sığırcık ineklerin sıralamasını sonlandırır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
BURSLULUK SINAVI SONUÇ TARİHİ: İOKBS sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak? Tarih netleşti!
ALES/2 BAŞVURU EKRANI 2025: ALES başvuruları başladı mı, ne zaman, saat kaçta başlayacak? ALES/2 BAŞVURU TARİHLERİ
MEB AGS BAŞVURU ÜCRETİ: AGS başvuruları ne zaman, nasıl yapılır? MEB-AGS Başvuru ekranı!
AÖL KAYIT YENİLEME SON TARİHİ: Açık Lise kayıt yenileme ne zaman bitiyor? AÖL 3.dönem sınav tarihleri!
1 MAYIS’TA OKUL VAR MI? 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda okullar tatil mi? Perşembe günü eğitimin durumu!