hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Doğrusal Fonksiyon Nedir, Nasıl Anlaşılır? Kalkülüs Soruları Nasıl Çözülür?

    Doğrusal Fonksiyon Nedir, Nasıl Anlaşılır Kalkülüs Soruları Nasıl Çözülür
    expand

    Hem matematik üzerinden hem de geometride en çok kullanılan şekiller arasında paralelkenar gelir. Özellikle hem iç hem de dış kısmından ek olarak çekilecek çizgiler eşliğinde, farklı açıları ve kenarları ile alanı kolayca bulma şansı tanımaktadır. Belli başlı özellikleri ve sabit kuralları eşliğinde, paralel kenarlar geometrideki en fazla ele alınan şekillerden biridir. Özellikle farklı açıları bulma noktasında paralel kenarın kullanılması büyük kolaylık sağlamaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

      Paralelkenar Nedir? 

     Karşılıklı kenarları eşit olan ve ayrıca iç açıları toplamı 360 derece olan geometrik şekle paralelkenar denmektedir. Özellikle karşılıklı kenarları aynı uzunluğa sahip olması ile beraber paralelkenar bir yapıya sahiptir. Ancak dört kenarı birbirine eşit değildir. Paralelkenar olmasının yanı sıra bir dörtgen olarak da öne çıkar. Paralel kenarlar aynı zamanda karşılıklı açıları üzerinden de birbirine eşittir. Bu yönleriyle karşılıklı açıları eşit olması üzerinden, paralelkenar kullanarak kolayca diğer açıları bulma şansı elde edilir.

     Paralelkenar Özellikleri Nelerdir?

     Paralelkenar birçok farklı özelliği ile beraber ön plana çıkan en önemli geometrik şekiller içerisinde yer alıyor.

     - Karşılıklı kenarları eşittir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     - İki tane uzun ve iki tane kısa kenarı vardır.

     - İç açıları toplamı 360 derecedir.

     - Karşılıklı kenarları aynı zamanda paraleldir.

     - Yine karşılıklı açıları birbirine eşittir.

     Bu şekilde öne çıkan özellikleri ile beraber geometri üzerinden birçok farklı problemde paralel kenarlar yaygın biçimde kullanılır.

     Paralelkenar Alanı Nasıl Bulunur?

     Paralelkenar üzerinden alan bulmak en çok ele alınan konular içerisinde gelir. Bu bağlamda oldukça basit bir formül üzerinden, elde bulunan kenarlar doğrultusunda paralelkenarın alanını bulmak mümkün. Taban uzunluğu ile yükseklik çarpımı üzerinden paralelkenar bulunabilir. Bu bağlamda taban uzunluğu, ‘a’ olarak ifade edilir ve yükseklik, ‘h’ olarak geçerse, o vakit paralelkenar alanı şu şekilde bulunur;

     Paralelkenar = a x h

     Bu şekilde paralelkenar alanı kolay bir biçimde bulunabilir.

     Paralelkenar Çevresi Nasıl Bulunur?

     Paralelkenar çevresi paralelkenar alanına göre çok daha kolay bir şekilde bulunabilmektedir. Genelde zaten bütün farklı geometrik şekillerin çevresi kenarların üzerinden bulunur. Bu bağlamda paralelkenarın bütün kenarlarını toplamak suretiyle çevresi bulunabilir. Karşılıklı kenarları eşit olduğu için kenarlarından birine, ‘a’ ve diğerine ise, ‘b’ denirse çevre formülü şu şekilde ele alınabilir;

     Paralelkenar çevresi = 2a + 2b Doğrusal fonksiyon 9. sınıf matematik konularından birisidir. Hem matematikte hem de geometride karşılaşılan doğrusal fonksiyon temel konular arasında yer almaktadır. YGS konusu olarak karşımıza çıkan doğrusal fonksiyon en temel şekilde ifade edilişi f(x)=ax+b şeklinde olmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Doğrusal Fonksiyon Nedir?

     Doğrusal fonksiyon diğer adı ile lineer fonksiyon matematik alanında kalkülüs olarak da bilinmektedir. Reel sayılardan reel sayılara girmekte olan fonksiyonlara doğrusal fonksiyon adı verilmektedir. Matematikte doğrusal fonksiyon yerine lineer fonksiyon da sıklıkla kullanılmaktadır.

     Doğrusal fonksiyon bir polinom olarak da ifade edilmektedir. Fonksiyon derecesi sıfır olan polinom olarak ifade edilen doğrusal fonksiyon f(x)=ax+b şeklinde belirtilmektedir. Doğrusal fonksiyona kısaca sıfır polinom da diyebiliriz.

     Doğrusal Fonksiyon Nasıl Anlaşılır?

     Kalkülüs de onun nasıl anlaşılacağı pek denen doğrusal fonksiyonun nasıl anlaşılacağı pek çok öğrencinin kafasını karıştıran konulardan birisidir. Doğrusal fonksiyon reel sayılar kümesine tanımlı olan bir sayı olması gerekmektedir. Bir fonksiyonun doğrusal fonksiyon olabilmesi için f(x)=ax+b fonksiyonunda a sayısının 0 sayısından farklı olması gerekir. Bu tür fonksiyonlara doğrusal fonksiyon adı verilir. Ayrıca bir fonksiyonun doğrusal olup olmadığını çizginin düz gitmesinden de anlaşılmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Lineer yani doğrusal fonksiyonlar derecesi 0 ya da bir olan doğrusal polinom fonksiyon olarak da bilinmektedir. Doğrusal fonksiyon denklemi f(x)=ax+b şeklinde gösterilir. Bu denklemde yer alan a ve b sayısı sabit birer sayı olması gerekir. Formülde bulunan x ise değişken olarak belirtilmektedir. Bu nedenle f(x)=ax+b denkleminde değişkenin kat sayısı olan a'nın sıfırdan farklı bir sayı olması gerekmektedir.

     Kalkülüs Soruları Nasıl Çözülür?

     Kalkülüs sorularında f reel sayılar kümesinden reel sayılar kümesine tanımlı durumda olan bir fonksiyon olarak sayılmaktadır. A ve b birer reel sayı olmak üzere f(x)=ax+b şeklinde bulunan fonksiyona kalkülüs adı verilmektedir. Doğrusal fonksiyonlar birebir ve ören fonksiyon özelliği taşımaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Doğrusal fonksiyon soru çözümlerinde f(x)=ax+b şeklinde bir doğrusal fonksiyon verilmektedir. Ardından x yerine sorusa verilen değer konulmalıdır. Buradan fonksiyon üzerindeki a ve b değerleri bulunarak fonksiyon üzerine yazılır ve f(x)=ax+b formülü üzerinden f(x) bulunabilir. Doğrusal fonksiyon sorularında sorularda mutlaka f(x) doğrusal bir fonksiyondur şeklinde bir açıklama verilmektedir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow