Dört Halife Kimdir, İsimleri Nelerdir? 4 Halifenin En Bilinen Özellikleri...

Peygamberimiz Hz. Muhammed'in ölümü sonrasında İslam'ın öncülüğünü yapmış halifeler bulunmaktadır. Bu halifelere dört halife adı verilmektedir. 4 büyük halife Hülefa-yı Raşidin olarak isimlendirilmektedir. Bu dört Halife Hz. Muhammed'in ölümünden sonra görev almış ve dinin halifeliğini idare etmişlerdir. Bu halifelerin özellikleri ve dönemleri ise birbirinden farklıdır.
Dört Halide Kimdir?
Dört Halife dönemi 632 ile 661 yılları arasını kapsamaktadır. Bu dönemde Hz. Muhammet'in vekil olarak atadığı isimler halife olarak görev almaktadır. Halifelerin en temel görevi fıkıh ve alanlarında yapılan çalışmaları düzenlemek ve denetlemektir. 29 yıllık süreç içerisinde İslam hukuku ve sünneti hakkında pek çok eser kaleme alınmıştır. Dört Halife haricinde bazı kaynaklara göre ise 6 ay süre görev yapan beşinci halife hasan bin Ali'yi de dahil edilmektedir.
Dört Halife İsimleri Nelerdir?
Dört Halife veya Hulefa-i Raşidin, Hz. Muhammed'in ölümünden sonra Ümmetin başı sıfatı ile görev yapmış olan halifeler olmaktadır. Urduca dilinde Sünni referanslarda dört arkadaş olarak da ifade edilmektedir. Dört Halifelerin isimleri sırası ile şu şekildedir:
- Hz. Ebu Bekir ( Ebu Bekir )
- Hz. Ömer ( Ömer bin Hattab )
- Hz. Osman ( Osman bin Affan )
- Hz. Ali ( Ali bin Ebü Talib )
4 Halifenin En Bilinen Özellikleri
4 Halife ile beraber halifelerin özellikleri şu şekilde açıklanmaktadır.
- Hz. Ebu Bekir: İlk Müslüman olan sahabelerden birisidir. Dürüst biri olması sebebi ile kendisine es- Sıddık lakabı verilmiştir. Hicret sırasında Mekkeli müşriklerin saldırınsan korunmak amacı ile mağaraya sığınmıştır. Bu dönemde yaşanan en önemli gelişmelerden birisi Kuran-ı Kerim'in mushaf haline getirilmesidir. Böylece Kuran-ı Kerim'i okuyan kişiler ve hafızların sayısı da artmıştır.
- Hz. Ömer: İkinci halife olma özelliği ile ön plana çıkmaktadır. Her zaman adaleti gözeten birisi olan Hz. Ömer kendisine Faruk-ı Ekber ismi verilmiştir. 10 yıllık halife döneminde başta Mısır ve ırak olmak üzere pek çok ülke fethedilmiştir. Fethedilen ülkelerde kimsenin dini ve yaşam tarzına karışmamıştır. Sasani devleti yıkılması ile beraber İslamiyet de hızlı bir şekilde yayılmıştır.
- Hz. Osman: Hz. Osman üçüncü halife olarak karşımıza çıkmaktadır. İslam devletinde ilk içi karışıklıkların bu dönemde çıkması Hz. Osman döneminin en önemli özellikleri arasında yer almaktadır. Ayrıca Kuran'ın bu dönemde çoğaltılması da bir başka özelliğidir. Hz. Osman döneminde Libya ile Tunus fethi tamamlanmıştır. Daha sonrasında ise sınırlar Kafkaslara kadar ulaşmıştır.
- Hz. Ali: Son halife olan Hz. Ali İslam dini peygamberi olan Hz. Muhammed'in damadı ve amcasının oğlu olmaktadır. Hz. Ali halifeliğe Medine halkı desteği ile getirilmiştir. Fakat Emeviler Hz. Osman'ın şehit eden kişinin bulunmayışı sebebi ile Hz. Ali'ye biat etmeyi reddetmişlerdir. Bu olay sonrasında Müslümanlar arasında birlik ve düzen de git gide bozulmaya başlamıştır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
BURSLULUK SINAVI SONUÇ TARİHİ: İOKBS sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak? Tarih netleşti!
ALES/2 BAŞVURU EKRANI 2025: ALES başvuruları başladı mı, ne zaman, saat kaçta başlayacak? ALES/2 BAŞVURU TARİHLERİ
MEB AGS BAŞVURU ÜCRETİ: AGS başvuruları ne zaman, nasıl yapılır? MEB-AGS Başvuru ekranı!
AÖL KAYIT YENİLEME SON TARİHİ: Açık Lise kayıt yenileme ne zaman bitiyor? AÖL 3.dönem sınav tarihleri!
1 MAYIS’TA OKUL VAR MI? 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda okullar tatil mi? Perşembe günü eğitimin durumu!