Durum Fiili Nedir, Nasıl Bulunur? Durum Fiili Örnekleri Nelerdir?

Türkçe de dilbilgisi oldukça önemlidir. Bir konuyu doğru anlatmak karşı tarafa doğru bilgilerin tam olarak ifade edilmesi için dilbilgisinin yerli yerinde kullanılması önem arz etmektedir. Durum fiili yine Türkçe dilbilgisi içerisinde oldukça önemli bir yere konular arasında yer almaktadır.
Durum Fiili Nedir?
Durum fiili bir kişilerin duygularını, eylemlerini özne içerisinde fiil üzerinden durum bildirilmesine Durum fiili olarak tanımlanmaktadır. Durum fiilleri gündelik hayatta fark etmeden sürekli olarak kullanılmaktadır. Durum fiili anlık değişken hareketleri anlatmaktadır. Kısa süreli ve değişkenlik gösteren eylemlerden oluşmaktadır.
Durum fiilleri, eylem ve hareketleri net olarak ifade eden kelimelerdir. Özne, yükleme gizlenmiştir. Şahıs sorularında kim sorusuna yanıt yüklemde verilmiştir.
Durum Fiili Nasıl Bulunur?
Bir cümle içerisinde kim veya kimi soruları sorulmasıyla özne bulunmaktadır. Ancak durum fiillerinde özne fiilin içerisinde gizlidir. Yani neyi veya kimi sorusu sorulduğunda gizli özne ortaya çıkmaktadır.
Durum Fiili Örnekleri Nelerdir?
Durum fiilini örnekler ile detaylarına bakılacak olursa Dün akşam sabaha kadar ağladı sözcüğünde ağlamak fiil ve yüklem olarak görünmektedir. Buradaki durum fiiline kim ağladı olarak sorulması halinde "O" 3. tekil şahıs olarak gizli özne ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla cümlede yer alan ağladı durum fiili olarak ifade edilmektedir. Koşarken düştüm cümlesindeki durum fiili düşmek ve gizli özne ben olarak ifade edilmektedir.
Örneğin Ruhsal açıdan çok kötü durumdayım önce gülüyorum sonra ağlıyorum buradaki gizli özne "ben" olarak ifade edilmektedir. Gülmek, ağlamak ise durum fiili olarak tanımlanmaktadır.
"Eve geldim ve çok yorgunum bu yüzden gidemeyeceğim." Bu örnekte görüldüğü gibi durum fiilleri
geldim, yorgunum, gidemeyeceğim gizli özne "ben" olmaktadır.
Fiil Nedir?
Fiiller, bir iş veya oluş hareket gibi durumları bildirmek amacıyla kullanılan sözcükler olarak tanımlanmaktadır. Fiillerin mutlaka bir eylem içermesi gerekmektedir. Eylemler cümlede yapılan veya yapılacak olan kısmı ifade edilmektedir.
Varlıkların veya insanların zaman, mekan, hareket dahilinde içerisinde bulundukları hareket, durum, oluş ve eylemleri oluşturan kelime kalıplarıdır.
Fiil Örnekleri
Fiiller mutlaka hareket eylemi içermelidir. Örneğin yap, geç, dur, salla, hızlan, koş, uyu sonuna eklenen -mek, mak mastar olarak tanımlanmaktadır. Mastar eki alan sözcükler fiil isim yani fiilimsi olarak ifade edilmektedir. Genellikle mastar kök olarak algılanmakta ve fiil olarak görülmektedir. Bu hatalı bir durumdur. Fiiller kök olarak kabul edilmelidir.
Fiilimsi sözcüklere örnek vermek gerekirse geçmek, görmek, sallamak, hızlanmak, uyumak, yemek, kızmak, sevmek, yatmak belirtilen bu sözcükler belli başlı sözcükler içerisinde yer almaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
AGS BAŞVURU TARİHLERİ 2025: AGS başvuru kılavuzu yayımlandı mı? AGS başvuruları ne zaman?
1 MAYIS’TA OKUL VAR MI? 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda okullar tatil mi? Perşembe günü eğitimin durumu!
GÖZLER BAŞVURU SONUÇLARINDA! Öğretmen atama başvuru sonuçları 2025 ne zaman açıklanacak?
BUGÜN NE SINAVI VAR? 19-20 Nisan sınav takvimi: Hafta sonu hangi sınavlar var?
TUS SONUÇLARI SORGULAMA EKRANI: 2025/1 TUS sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?