Ekolojik Denge Nedir, Neden Bozulur? Ekolojik Denge Örnekleri...

Orijinal dilinde "ecologie" şeklinde yazılan ekoloji sözcüğü Fransızcadan dilimize geçmiştir. Yunanca kökenli olan bu kelime, M.Ö 3. yüzyıldan bu yana kullanılmaktadır. Ekoloji hem çevre ile ilgili olan hem de çevre bilimi demektir. İnsanın ve diğer canlıların birbirleriyle ve doğayla uyumlu bir şekilde yaşamasına ekoloji denir.
Ekolojik Denge Nedir?
Canlılığın devam etmesini ve canlıların doğayla ve çevresindeki diğer canlılarla uyum içerisinde yaşamasını sağlayan sisteme ekolojik denge denir. Ekolojik denge, doğal yollarla oluşur ancak sürdürülebilir hale gelmesi için belli başlı beşeri faktörlerin yerine getirilmesi gerekir. Nüfus planlaması bu faktörlerin başında gelir. Nüfus yoğunluğunun çok olduğu yerlerde ekolojik dengenin bozulma ihtimali, diğer bölgelere göre daha fazladır.
Ekolojik Denge Neden Bozulur?
Günümüzde birçok nedene bağlı olarak ekolojik denge bozulmakta, bu da hem insanların hem de diğer canlıların yaşamını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu dengenin bozulması ile birlikte yüzlerce hayvanın nesli tükenmiş, yeşil alanlar azalmış, dünyanın farklı bölgelerinde yangın ve sel gibi felaketler yaşanmıştır. Başta UNEP (Birleşmiş Milletler Çevre Programı) olmak üzere hazırlanan birçok programla birlikte ekolojik dengenin korunması hedeflenmektedir. Ekolojik dengenin bozulmasına neden olan faktörler şu şekilde sıralanabilir:
1- Tüketim:
Dünya genelinde hem nüfusun hem de üretim olanaklarının artması ile birlikte, tüketim alışkanlıkları değişmiştir. Milyonlarca insan, ihtiyacı olmayan şeyleri satın almakta, bu da "tüketim enflasyonuna" yol açmaktadır. Aşırı tüketim ise ekolojik dengenin bozulmasındaki en büyük nedenlerden biridir.
2- Çevre ve Hava Kirliliği:
Çevre ve hava kirliliği, özellikle endüstriyel üretimin fazla olduğu ülkelerde ve şehirlerde çok daha yüksek orandadır. Buna karşın az ağaçlandırma yapılması ve orman yangınları da çevre kirliliğini tetiklemektedir. Plastik ürünlerin ve pil gibi zararlı atıkların direkt doğaya karışması ise, hem toprağın hem de suyun kirlenmesine neden olmaktadır.
3- Nüfus Artışı
Nüfus artışı, konut sayısının ve endüstriyel üretimin artmasına sebebiyet verir. Bu ise dolaylı olarak hem küresel ısınmaya hem de doğal dengenin bozulmasına neden olur. Aile planlaması ve doğum kontrol yöntemleri, nüfus patlamasının önüne geçmek için alınan temel tedbirler arasında yer alır.
Ekolojik Denge Örnekleri
1- Kedilerin fareleri, farelerin böcekleri ve haşereleri yemesi. Eğer kediler azalırsa farelerin sayısı artar. Bu da ekolojik dengenin bozulması anlamına gelir.
2- Yaban kazları ve leylek gibi göçmen kuşların havalar soğumaya başladığında, toplu halde daha sıcak bölgelere göç etmesi.
3- Aslanların kalabalık gruplar halinde avlanmaları.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
BURSLULUK SINAVI SONUÇ TARİHİ: İOKBS sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak? Tarih netleşti!
Öğretmenlerin il dışı yer değiştirme başvuruları ne zaman, hangi tarihte yapılacak? MEB iller arası atama takvimi 2025!
20 MAYIS OKULLAR TATİL Mİ? 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı ertesi günü (20 Mayıs Salı) okullar tatil mi olacak?
AUZEF Final Sınav Yerleri Belli Oldu mu? AUZEF Bahar Dönemi Final Takvimi Açıklandı!
ALES/2 BAŞVURU EKRANI 2025: ALES başvuruları başladı mı, ne zaman, saat kaçta başlayacak? ALES/2 BAŞVURU TARİHLERİ