hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Garip Şiir Akımı Nedir, Temsilcileri Kimlerdir? Garip Şiiri Özellikleri Nelerdir?

    Garip Şiir Akımı Nedir, Temsilcileri Kimlerdir Garip Şiiri Özellikleri Nelerdir
    expand

    Garip akımı 1940 yıllarında ortaya çıkmıştır. Bu akım şiirin biçim yönünden serbest şiire doğru ilgi oluşması ile meydana gelmiş ve birinci yeniciler şiirlerde tüm kural ve belirli kalıplara karşı çıkmışlardır. Türk Edebiyatının renklerinden olan Garip Akımı Birinci Yeni Şiir olarak da adlandırılmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Garip şiir akımı edebiyatta birinci yeniciler olarak adlandırılmaktadır. Şiirde bu şairler belirli kalıplara karşı çıkmış ve kuralları kabul etmemiştir. Şiirde şairler şairaneyi, mecazlı söyleyiş ve tüm sanatsal yaklaşımları kabul etmemişler, daha sade bir dil kullanmışlardır. Garip akımında süslü ve sanatlı bir dil kullanılmamıştır. Coşkulu söylevden uzak olup daha yergici bir tavır sergileyen şairler ölçü ve uyak olmadan şairanelik duygularından uzak bir şekilde eserlerini vermişlerdir. 

    Garip Şiir Akımı Temsilcileri Kimledir?

    Türk Edebiyatında garip akımının temsilcileri bulunmaktadır. Bu akımın temsilcilerinden olan Orhan Veli Kanık, Oktay Rıfat ve Melih Cevdet garip akımının öncüsü olarak kabul edilmektedir. Bu üç arkadaş Varlık dergisinin ölçü ve uyak olmadan şairanelik duygularından uzak bir şekilde yeni bir şiir akımı başlatmıştır. Orhan veli Kanık şiirlerinde ölçülere baş kaldırmış ve serbest şiirler yazmıştır. Bunun yanı sıra kafiye kullanmadan şairane duyguları şiirlerden silmedi amaçlamıştır.

    Oktay Rıfat Horozcu Garip akımının önemli temsilcilerinden olup toplumsal sanat ilkesini benimsemiştir. Masal ve tekerlemelerden yararlanan Oktay Rıfat Horozcu daha çok sosyal şiirler yazmıştır. Diğer bir temsilci olan Melih Cevdet Anday ise şiirlerinde toplumsal gerçekliği ele almıştır. Yazdığı ilk şiirlerde romantizmden sıyrılarak toplumsal olaylar hakkında şiirler yazmıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Garip Şiiri Özellikleri Nelerdir?

    Garip akımı 1940 yıllarında Garipçiler ismi ile ortaya çıkan topluluğun koyduğu bir sanat anlayışıdır. Özellikle Türk şiirinin gelişiminde Garip akımının önemli katkılarının olduğu da bilinmektedir. Bu akım Orhan Veli ve arkadaşları tarafından başlatılmış ve şiirlerde ölçü, kafiye ve dörtlük uygulamasına karşı çıkılmıştır. Garip şiirlerinin özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz.

     - Garip akımında kural ve kalıplara karşı çıkılmıştır.

     - Şiirlerde şairanelik ve mecazlı anlatım kabul edilmemiştir.

     - Garip akımına kadar hiç işlenmemiş konular ele alınmıştır.

     - Şiirlerde kafiye, ölçü ve dörtlük uygulamasına karşı çıkılmıştır.

     - Garip akımına kadar şiirlerde kullanılmayan sözcükler kullanılmaya başlanmıştır.

     - Halk şiirlerinden faydalanılmıştır.

     - Şiirlere yaşama sunulan bağlılık ve sevinç yansımıştır. 

     - Garip akımı şiirlerinde anlam ve söz oyunları kullanılmıştır.

     - Yalnızlığa önem verilerek, suniliğe, mecazlı anlatıma ve süse karşı çıkılmıştır.

     - Dili konuşma dili olmakta ve sıradan konular işlenmiştir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow