hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hudeybiye Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı? Hudeybiye Antlaşması Maddeleri Ve Özellikleri Nelerdir?

    Hudeybiye Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı Hudeybiye Antlaşması Maddeleri Ve Özellikleri Nelerdir
    expand

    Medineli Müslümanlar ile Mekkeli müşrikler arasında imzalanan Hudeybiye antlaşması 628 senesinde imzalanmıştır. İslam tarihi açısından önemli bir antlaşmadır çünkü Mekkeliler bu antlaşma ile Müslümanları resmi olarak kabul etmişlerdir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hudeybiye Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı?

    Hudeybiye antlaşması Müslümanlar için önemli bir antlaşma olma özelliğine sahiptir. Medineli Müslümanlar ve Mekkeli müşrikler arasında imzalanmış olan Hudeybiye antlaşması 628 senesinde imzalanmıştır. Hz. Muhammed ve yanında bulunan Müslümanlar umre yapmak için Mekke'ye gitmişlerdir.

    Mekkeliler uzun süre Müslümanları şehre sokmak istememişlerdir ve sonrasında Hudeybiye antlaşması imzalanmıştır. Mekkeliler savaşmak amacı ile değil ibadet amacı ile geldiklerini bilseler de Müslümanları Mekke'ye sokmak istememişlerdir. Hz. Osman, Hz. Muhammed tarafından Mekke'ye elçi olarak gönderilmiş ve Hz. Osman Mekkeliler tarafından alıkonulmuştur.

    Bunun üzerine Müslümanlar savaşmak istemişler ve Mekkeliler savaşmak istemeyince antlaşma imzalamışlardır. Bu antlaşma bir barış antlaşmasıdır ve savaş çıkmaması adına Mekke ile Medine arasında 628 yılında imzalanmıştır. Mekkeliler tarafından bozulana kadar devam etmiştir.

    Hudeybiye Antlaşması Maddeleri ve Özellikleri Nelerdir?

    628 senesinde Mekkeli ve Medineli Müslümanların arasında imzalanmış olan Hudeybiye antlaşmasının öne çıkan maddeleri şunlardır:

    Medineliler antlaşmanın imzalandığı tarihte Mekke'ye giremeyeceklerdir. Fakat gelecek sene ziyaretlerini gerçekleştireceklerdir.

    Ertesi sene gerçekleştirilecek olan ziyaret sadece 3 gün olacaktır.

    Bu ziyaret esnasında herhangi bir Müslüman Mekkeliler ile görüşmeyecektir. Ayrıca Hz. Muhammed şehirden giderken herhangi bir Mekkeli de onunla birlikte gidemeyecektir.

    Arap kabileleri birbirleri ile istedikleri şekilde birlik kurabilecektir.

    Mekke'de bulunan biri Müslüman olarak Medine'ye sığınırsa bu kişinin iade edilmesi gerekecektir. Fakat Mekke'ye sığınan kimse Medine'ye iade edilmeyecektir.

    Bu antlaşma 10 sene sürecek ve taraflar antlaşma bitene kadar birbirine saldırmayacaktır.

    Her iki taraf da aldığı esirleri iade edecektir.

    Hudeybiye Antlaşmasının Önemi

    Siyasi açıdan en büyük önem Mekkelilerin imzalamış olduğu bu belge ile Müslümanları tanımak zorunda kalmıştır. Bununla beraber antlaşmanın yarattığı barış ortamında İslamiyet Mekke'de de yayılma imkanı bulmuştur. Hudeybiye antlaşmasının bir diğer önemi de Mekke'nin fethedilmesinin önündeki tüm engellerin kalkmış olmasıdır.

    Mekke içerisinde İslamiyet yayılma imkanı bulunsa 2 sene sonra 630 senesinde Mekke Müslümanlarca fethedilmiştir. Tüm bunlar ile beraber değerlendirildiğinde Hudeybiye antlaşması İslam tarihinde önemli bir antlaşma olmuştur.

    Hudeybiye Antlaşması Sonuçları

    İslam tarihi için önemli bir antlaşma olan Hudeybiye antlaşmasının sonuçları maddeler halinde şu şekildedir:

    Mekkeliler imza attıkları Hudeybiye antlaşması ile beraber Müslümanların siyasi varlıklarını tamamı ile tanımışlardır.

    Bu antlaşma her ne kadar kağıt üzerinde Müslümanların aleyhine gibi gözükse de sonuçlarına bakıldığında Müslümanların lehine olmuştur.

    Hudeybiye antlaşması ile beraber, Mekkelilerin arasında İslam dini yayılma imkanına sahip olmuştur.

    İki tarafın arasında meydana çıkan barış ortamı sayesinde ticari ilişkiler başlamış ve gelişmiştir.

    Hudeybiye antlaşması imzalandıktan çok kısa bir süre sonra Mekkeliler tarafından bozulmuş bir antlaşma olma özelliğine sahiptir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow