hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hünkar İskelesi Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı? Hünkar İskelesi Antlaşması Maddeleri Ve Özellikleri Nelerdir?

    Hünkar İskelesi Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı Hünkar İskelesi Antlaşması Maddeleri Ve Özellikleri Nelerdir
    expand

    Hünkar İskelesi Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu ve Rusya arasında imzalanan bir antlaşma olarak bilinmektedir. 8 Temmuz 1833 yılında imzalanan Hünkar İskelesi Antlaşması bir saldırmazlık antlaşmasıdır. Osmanlı ve Rusya arasında dostluğu sağlamak amacıyla imzalanmıştır. İstanbul'un Hünkar semtinde imzalanması nedeniyle de adı Hünkar İskelesi olmuştur. İki devletin birbirlerine saldırmayacaklarını garanti altına alan bir antlaşma olarak bilinmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hünkar İskelesi Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı?

    Hünkar İskelesi Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu ve Rusya arasında imzalanmış olan bir antlaşmadır. 8 Temmuz 1833 yılında imzalanan bir antlaşma olma özelliğine sahiptir. Her iki devletin birbirlerine saldırmayacağını garanti eden bir antlaşma olma özelliğine sahiptir.

    Osmanlı Devleti ve Rusya arasında imzalanan bu saldırmazlık antlaşmasıyla her iki devlette birbirlerine yardımcı olacaklardır. İmzalanan Hünkar İskelesi Antlaşması ile boğazlar meselesi de gün yüzüne çıkarılmış olmaktadır.

    Osmanlı İmparatorluğu'nun boğazlardaki egemenliği de kullanılmıştır. Hünkar İskelesi Antlaşması ile Rusya'nın sıcak denizlere inme politikası sağlanmıştır ve Rusların Karadeniz'de güvenliği sağlanmıştır.

    Hünkar İskelesi Antlaşması 8 sene sürecek olan bir antlaşma olarak imzalanmıştır. İmzalanan antlaşma sayesinde Rusya devletinin, savaş sırasında olsa bile boğazlardan istediği şekilde geçebilmesi mümkün olacaktır. Osmanlı Devleti'nin tarih boyunca imzaladığı saldırmazlık içeren antlaşmalardan birisi olma özelliğine de sahiptir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aynı zamanda Hünkar İskelesi Antlaşması ile Osmanlı'nın boğazlardaki egemenlik hakkını kullandığını söylemekte mümkün olmaktadır. Hünkar İskelesi Antlaşmasından sonra imzalanan Londra Boğazlar Sözleşmesi ise uzun yıllar boyunca İngiliz dış politikasını belirlemiştir.

    Hünkar İskelesi Antlaşması Maddeleri ve Özellikleri Nelerdir?

    Hünkar İskelesi Antlaşması, saldırmazlık içeren bir antlaşma olma özelliğine sahiptir. Antlaşmanın imzalanmasıyla birlikte her iki devletin birbirlerine saldırmayacaklarına karar verilmiştir. Herhangi bir olumsuzluk durumunda ise Osmanlı Devleti ve Rusya birbirilerine yardımcı olacaktır.

    Hünkar İskelesi Antlaşması'nın boğazlar meselesini de gün yüzüne çıkardığı bilinmektedir. Rusların Karadeniz de güvenliğinin sağlanması ve Rusya'nın sıcak sulara inme politikası da gerçekleşmiştir. İmzalanan Hünkar İskelesi Antlaşması ile iki devlet arasında yeni bir dostluğun temelleri atılmıştır.

    Osmanlı ve Rusya ilişkilerindeki dostluk vurgulanmıştır.

    Hünkar İskelesi Antlaşması bir savunma antlaşmasıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Osmanlı Devleti'nin Rusya'dan yardım istemesi durumunda Rusya Karadeniz üzerinden destek verebilecekti.

    Yardım isteyen tarafın Rusya olması durumunda gelen kuvvetlerin masrafları kendi hazinesinden karşılanacaktır.

    Hünkar İskelesi Antlaşma süresi ise 8 yıl olarak belirlenmiştir.

    Gizli maddeye göre ise Ruslara savaş zamanında da boğazdan geçme hakkı verilmiştir.

    Osmanlı Devleti ve Rusya arasında imzalanan antlaşmanın Büyük Britanya'yı rahatsız ettiğini söylemekte mümkündür. Antlaşmanın sonuçlarına göre de Boğazlar Sorununun gündeme gelmesi söz konusu olmuştur. Hünkar İskelesi Antlaşması ise Londra Boğazlar Sözleşmesinin imzalanmasına yol açmıştır.

    Osmanlı ve Rus ilişkileri ise 10 yıl boyunca sürdürülmüştür. Zaman içerisinde ise antlaşma maddeleri geçersiz bir hale gelmeye başlamıştır. Kırım Savaşı sonrasında ise Hünkar İskelesi Antlaşmasının hükümleri kesin olarak ortadan kalkmıştır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow