hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstek Kipi Nedir, Nasıl Kullanılır? İstek Kipi Örnekleri Nelerdir?

    İstek Kipi Nedir, Nasıl Kullanılır İstek Kipi Örnekleri Nelerdir
    expand

    Herhangi bir eyleme istek ve niyet kavramı katan yapılar istek kipi olarak ifade edilmektedir. Türkçe üzerinden bu konuda eylemin kök ya da gövdesine gelen, ‘e, a’ sessiz harfleri doğrultusunda gerçekleşmektedir. Böylece bir niyet ya da istek ile beraber aynı zamanda bir emir gibi durum ortaya çıkar. Bununla beraber karşı tarafa sunulacak olan bir öneri olarak da durumu anlatmak mümkün.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kelime bazında bu açıdan bir örnek vermek gerekirse, ‘Bilesin, yapayım, gideyim ve söyleyeseniz’ şeklinde örnekler ön plana çıkar. Verilen bu kelimelerin her birinde bir niyette ve bir istek bulunmaktadır.

     İstek Kipi Nedir?

     Bir eylem doğrultusunda niyet ve isteyin karşı tarafa aktarılması istek gibi biçiminde ifade edilmektedir. Bu bağlamda istek ve dilek ile beraber şart ve emir gibi durumlar kelime üzerinden değerlendirilir. Bunun gerçekleşmesi için ise ‘e ya da a’ ekleri kelimenin kök veya gövdesine getirilir. Bunlar dilek ve şart ile beraber aynı zamanda istek ya da emir gibi yapılır üzerinden değerlendirilir.

     Sonuç olarak bu sessiz harfler üzerinden değişim gösteren kelimeler, cümle içerisinde bir niyet, emir ya da istek ifade etmektedir. Günlük yaşamda taşımış oldukları bu anlamları ile birlikte yaygın kullanılan yapılar içerisinde yer alırlar.

     İstek Kipi Nasıl Kullanılır?

     İstek kiplerinin kullanımı genel olarak bir kelimedeki değişim üzerinden gerçekleşmektedir. Özellikle kelimenin kök ve gövdesine gelecek olan sessiz harfler doğrultusunda niyet ve istek ortaya çıkarılır. Bu bağlamda kelimeye ‘e veya a harflerinden biri getirilir. Böylece kelimenin yapısı değişir ve sonuç olarak niyet ve istek gibi durumlar ortaya çıkar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Daha çok fiilde getirilmesi ile beraber o işin yapılması gerektiği noktasında bir anlam meydana gelir. Bu durum ayrıca hem olumlu hem de olumsuz yapı kapsamında bir anlam çıkarabilir. Burada önemli ve ortak olan durum ise niyet ve isteğin ortaya çıkarılmasıdır.

     İstek Kipi Örnekleri Nelerdir?

     İstek kipi ile birlikte çekimlenmiş olan fiiller bir niyet belirtir. Bu niye de aynı zamanda bir öneri olarak çıkar ve fiilin kök veya gövdesine gelecek olan ekler doğrultusunda ortaya çıkar. Bu ekler ise, ‘a ya da e’ sessiz harfleridir.

     - Hafta sonu işe erken gelesin.

     - Kardeşine söyle gelirken bir tane ekmek ala.

     - Lütfen düzeni bozmayalım ve sıraya geçelim.

     - Biz gelene kadar eşyaları toparlayasınız.

     Bu şekilde görüldüğü gibi gelen sessiz harf üzerinden ek ile birlikte niyet ve istek belirtilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow