Kimyasal Dünyanın Bileşenleri: Soygaz Nedir Ve Ne İşe Yarar?

Günümüzde herkes platin, altın ya da gümüş gibi asil metalleri bilmektedir. Fakat az sayıda insan soylu olarak ifade edilen gazların olduğunu bilir. Soygazlar kimyasal manada tepkimeye girmek için düşük bir eğilime sahiptir. Periyodik tablo içerisinde bu elementler 18 grubunda yer almaktadır. Bu tür gazlar genel olarak renksiz, tatsız ve de kokusuz bir özelliğe sahiptir. Bunun yanı sıra alev almazlar. Soygazlar asal gaz ismi ile de bilinmektedir.
Kimyasal Dünyanın Bileşenleri: Soygaz Nedir?
Soygazlar ilk defa Hugo Erdman tarafından bulunmuştur. İlerleyen dönemlerde bilimin de hızlı bir şekilde gelişmesi ile birlikte soygazlar ile ilgili yapılan çalışmalarda artışlar yaşanmıştır. Bu nedenle soygazları keşfeden ve çalışmaları ilerleten bilim insanları John William Strutt ve William Ramsay'dir. Soygazların tepkimeye girebilmesi için uygun olan ortam şartlarının ayarlanması gerekmektedir.
Bu artlar altında inert olma özellikleri, reaksiyon şartlarının olmaması gerektiği durumlarda işe yaramaktadır. Soygazların reaksiyona girmemesinin sebepleri atomik boyutlarda açıklanmaktadır. Soygazlar kararlı bir yapıda bulunmaktadır. Bu özellik sayesinde farklı olan soygazların benzer özelliklerde olmasına neden olmaktadır. Örnek olarak kaynama ve ergime sıcaklıkları birbirine yakındır.
Ne İşe Yarar?
Özellikle asal gazlar olarak bilinen soygazların soylu kabul edilmesinin nedeni kimyasal reaksiyona girmeye pek de yanaşmamalarından kaynaklanır. Soygazların birçoğu ayrımsal damıtma ya da sıvılaştırma teknikleri kullanılarak meydana getirilmektedir. Fakat doğalgaz, helyum ve radon gazlarından ayrıştırılarak meydana getirilmektedir. Bakıldığında bu tür gazlar dünya atmosferinde yer almaktadır.
Ayrıca kimyasal olarak da aktif hale gelebilmekte bir nevi bileşik oluşturma yetenekleri mevcuttur. Bu bağlamda soygazların pek çok kullanım alanı mevcuttur. Bunlardan bazıları herhangi bir tepkimeye girmemelerinden ötürü yaygın bir şekilde kullanılan argon, ksenon ve de neon içerikli tabelalar, lambalar, ampullerdir. Bu tür gazların kullanımı ampullerdeki filamanların korunmasını sağlamaktadır.
Soy Gazların Kullanım Alanları Nelerdir?
Sıvılaştırılması oldukça zor olan bu gazlar bakıldığında reaktif ve hafif bir gaz değildir. Dolayısıyla bu tür gazlar çok büyük potansiyele sahip olmaktadır. Bu nedenle, dalgıçlıkta, aydınlatma işlerinde, doğalgaz işlerinde, kaynak işlemlerinde, soğutma işlemlerinde, eksimer lazerlerde kullanılmaktadır. Ayrıca tıp alanında, gaz balonlarında, kriyojenikte ve daha pek çok bilimsel araştırmalar için kullanılmaktadır.
Soygazların Genel Özellikleri Nelerdir?
Soygazlar ya da asal gazlar standart koşullar altında bakıldığında her biri diğer elementler ile kıyaslandığında düşük kimyasal tepkimelere sahiptir. Ayrıca renksiz, kokusuz tek atomlu gaz olan bir kimyasal element grubunda yer almaktadır. Bu bağlamda soygaz kendi içinde bazı özellikler barındırmaktadır;
- Soygazlar saydam bir yapıdadır, ışığı kolayca geçirmektedirler,
- Isı ya da elektriğe karşı geçirgenlikleri yoktur,
- Soygazlar oda sıcaklığında gaz halde bulunmaktadırlar,
- Soygazlar reaksiyona girmemektedirler, Bu nedenle bileşik oluşturmazlar,
- Kaynama ve de erime noktaları çok düşüktür,
- Soygazlar son yörüngesinde 8 elektron barındırırlar. Bu bağlamda kararlı bir yapıya sahiptirler.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
GÖZLER BAŞVURU SONUÇLARINDA! Öğretmen atama başvuru sonuçları 2025 ne zaman açıklanacak?
BUGÜN NE SINAVI VAR? 19-20 Nisan sınav takvimi: Hafta sonu hangi sınavlar var?
TUS SONUÇLARI SORGULAMA EKRANI: 2025/1 TUS sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?
2025 ALES: ALES Sınavı Saat Kaçta Bitecek? ALES Kaç Dakika Sürüyor?
MEB DUYURDU! İhtiyaç ve Norm Fazlası Öğretmen Atamaları Ne Zaman, Hangi Tarihlerde?