hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kızıl Elma Ülküsü Nedir? Kızıl Elma Nereleri Kapsar?

    Kızıl Elma Ülküsü Nedir Kızıl Elma Nereleri Kapsar
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Kızıl Elma iki farklı anlamı üzerinden ele alınan bir yapıya sahiptir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Roma ve Viyana şehirleri için kullanılmış olan sembolik ad şeklinde değerlendirilir. Diğer anlamı ise yeryüzündeki tüm Türk Devletlerini ve Türkleri birleştirmek suretiyle büyük bir imparatorluk oluşturmaktır. Özellikle de günümüz tarihinde Kızılelma ülkesi olarak bilinen bu yapı, daha çok bu anlamı üzerinden bilinir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Günümüzde her ne kadar güncelliğini hala koruyor olsa bile, herhangi bir adım atılmamış ülküler içerisinde gelir. Aynı zamanda Türk devletleri açısından mitolojik bir yapıya sahiptir. Çünkü Türk devletleri için hedefe ve amacı simgeleyen bir yapı oluşturur.

     Kızıl Elma Ülküsü Nedir?

     Kızılelma ülküsü günümüzde Türk dünyasının en önemli ülküleri içerisinde gelir. Hatta bunun en önemlisi olduğunu söylemek mümkün. Çünkü yeryüzündeki tüm Türkleri bir araya getirmekle birleştirmek suretiyle, büyük bir Türk İmparatorluğu oluşturmaktır. Biriyle aralıklarla gündeme gelen ve dile getirilerek konuşulan önemli ülkeler içerisinde yer alır.

     Özellikle de Orta Asya'daki Türkler ile beraber Anadolu'daki Türklerin birleşimi üzerinden ele alınmış büyük Türk imparatorluğudur. Elbette günümüzde çok kolay olmayan ancak yine de pek çok kişi tarafından güncelliğini koruyan bir ülkü olduğunu söylemek mümkün.

     Kızıl Elma Nereleri Kapsar?

     Kızıl Elma hem Osmanlı İmparatorluğu hem de Türk dünyası açısından farklı biçimlerde ele alınarak belirli yerleri temsil eder. Bu kapsamda Osmanlı İmparatorluğu döneminde Avrupa'da fethetmek istediği önemli şehirleri anlatır. Özellikle Roma ve Viyana başla olmak üzere pek çok farklı Avrupa şehri bu konuda ön plana çıkmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Aynı zamanda Türk birliği açısından ise Orta Asya Türkleri ile birlikte Anadolu Türklerini kapsadığını söylemek mümkün. Böylece büyük İmparatorluğu oluşturmak ve Kızıl Elma ülküsünü geriye dönüştürmek şeklinde ele alınır.

     Kızıl Elma Sembolü Ne Anlama Gelir?

     Özellikle hem mitolojik olarak hem de sembol şeklinde Kızıl Elma ön plana çıkmaktadır. Bu bağlamda Türklerin fetih ve hakimiyet anlayışını temsil eden bir sembol şeklinde değerlendirilir. Aynı zamanda bir ideal olarak uzak ve erişilmez bir hedefi ele alma suretiyle temsil eder.

     Gerçekleşmesi konusunda hayal kurduran ve çok büyük bir olayı gösteren yapılar olarak Türk dünyasında değerlendirilmektedir. O yüzden mitolojik olarak ele alınan ve adlandırılan bir simge şeklinde değerlendirilmektedir.

     Kızıl Elma İlk Ne Zaman Çıktı?

     Kızıl Elma ilk defa Orta Asya Türklerinde ele alınmış ortaya çıkmıştır. Özellikle Ergenekon Destanı'nda yer alan bölgelerin kaybedilmesi ile birlikte, bu bölgelerin yeniden alınması üzerine ele alınır. Bu bağlamda oğuzların Türk Birliği üzerinden Hakimiyet idealini anlatır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Bu şekilde altın top, yani diğer bir ifade ile Kızıl elmayı hedef alarak fethetme şeklinde ön plana çıkmaktadır. Günümüzde ise Türk birliğini bir oluşturmak ve Türkleri bir araya getirerek imparatorluk kurmak biçiminde değerlendirildiğini söylemek mümkün.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow