Kolonicilik Nedir? Tarihte Kolonicilik Faaliyetleri Nasıl Başlamıştır?

Kolonicilik Nedir Tarihte Kolonicilik Faaliyetleri Nasıl Başlamıştır
expand

 Tarihte yaşanan bazı olaylar birtakım durumların ortaya çıkmasına sebep olarak gösterilmektedir. Bu olaylardan biri de kolonicilik olarak adlandırılmaktadır. Özellikle ortaçağda yoğun bir şekilde görülen bu oluşum insanların ihtiyaç duyduğu şeylerin daha fazlasını başka devletleri himaye altına alarak onlardan karşılamak olarak değerlendirilmektedir. Tarih boyunca hep var olan koloni kavramı 1. Dünya savaşından sonra farklı bir kılıfla devam ettirilmiştir. Güçlü olan devletlerin güçsüz durumdaki devletleri yavaş yavaş erittikleri bir sistem olarak ifade edilmektedir.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

 Kolonicilik Nedir?

 Koloni kavramı, devletlerin çeşitli sebepleri dayanak olarak göstererek kendi sınırları dışında olan topraklara el koyarak onları yönettikleri bir sistem olmaktadır. Bu devletlerin gösterdikleri sebeplerin başında siyasi, ekonomik ve sosyal sebepler gelmektedir. Bir devletin kolonicilik yapamaya başlamasının en büyük nedeni bu devletin ihtiyaç duyduğu hammadde ve mal temini olmaktadır.

 Kendi ülkelerinde yetişmeyen ürünleri zayıf durumda olan ülkelerden temin etmek maksadıyla o ülkeyi kendi himayelerine almaya çalışmaktadırlar. Bu durumun sonucunda da zayıf ama hammadde bakımından zengin olan devletlerin güçlü ve hammadde temini için arayış içinde olan devletlerin himayesi altına girmek zorunda kaldıkları gösterilmektedir.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

 Kolonicilik yapan devletler ürettikleri fazla malları satmak için bir pazar arayışına girerek zayıf durumda olan devletlere karşı üstünlük kurmaya devam ettikleri belirtilmektedir. Kolonicilik yaparak ekonomik durumlarını geliştiren devletlerin bu durumu korumak için en çok askeri alanda çalışmalar yaptıkları görülmektedir. Bu sayede zayıf olan devletlere karşı her bakımdan üstünlük elde etmişlerdir.

 Tarihte Kolonicilik Faaliyetleri Nasıl Başlamıştır?

 Tarihte kolonicilik faaliyetlerinin başlamasının en önemli sebebi ekonomi olarak gösterilmektedir. Yeni kurulmuş ve güçlü durumda olan devletlerin büyük bir kısmı kendilerine hammadde sağlamak için bu faaliyetlere başladıkları belirtilmektedir. Devletler elde ettikleri hammaddelerle ürettikleri malları satarak ekonomik bakımdan güçlü hale gelmişlerdir.

 Devletler ekonomik güçlerini korumak için diğer devletlere askeri ve siyasi bakımdan üstünlük kurmaya çalışmışlardır. Devletlerin artan nüfusun ihtiyaçlarını gidermek ve onlara yeni yurtlar edindirmek için de kolonicilik faaliyetlerine başvurdukları ifade edilmektedir. Devletler kendi topraklarının ihtiyacı karşılayamadığı durumlarda diğer kentlerin yakınlarında tarımsal faaliyetler yaparak koloniciliğe devam etmişlerdir.

 

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow