hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Konfüçyanizm Nedir? Konfüçyüslük Neleri Savunur, Özellikleri Nelerdir?

    Konfüçyanizm Nedir Konfüçyüslük Neleri Savunur, Özellikleri Nelerdir
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Çin'de ortaya çıkması ile birlikte birçok Asya ülkelerine yayılmış olan ahlaki öğreti konfüçyanizm olarak bilinir. Aynı zamanda bu öğreti içerisinde birçok farklı ritüel ve ibadet yer alır. Bu yüzden ayrıca konfüçyüsçülük bir din olarak da ifade edilmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tek tanrılı bir dini inanç sistemi olarak öne çıkan konfüçyanizm, yaratıcı olarak ise gök tanrı bilinir. Bu şekilde Hristiyanlık eden İslamiyet üzerinden biraz da olsa benzer yanı olduğunu söylemek mümkün. Elbette bununla beraber konfüçyanizm ya da konfüçyüsçülük felsefi bir öğreti şeklinde de ele alınır.

     Konfüçyanizm Nedir?

     Konfüçyanizm içinde ilk defa ortaya çıkmış ve daha sonra Orta Asya ülkelerine yayılmış, ahlaki bir öğreti olarak ele alınır. Günümüzde hala oldukça geniş bir alanda ve sayısız insana hitap eden önemli bir öğreti olduğunu söylemek mümkündür. Bununla beraber konfüçyanizm içerisinde değişik ibadetler ve ritüellerde bulunur.

     Bu bağlamda konfüçyüsçülük olarak da bilinen bu yapı o yüzden bir din şeklinde de ifade edilmektedir. Din olarak ise tanrı tek tanrılı şekilde öne çıkar ve Gök Tanrı olarak bilinir. Bununla beraber öğretileri ve pek çok yapısı ile birlikte felsefi bir yönden de ele alındığını söylemek mümkündür.

     Konfüçyüsçülük Neleri Savunur?

     Erdemli insan ile birlikte uyum içinde yaşayan toplum üzerinden Konfüçyüsçülük tanımlaması yapılır. Bu yapıları savunması üzerinden önemli bir felsefe ve dini öğreti olarak da ön plana çıkar. Tabii bu ideale ulaşabilmek için öncelikle erdemli insanı tanımlamak ve onun ortaya çıkmasına yardımcı olmak ele alınır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Bu sebepten dolayı konfüçyüsçülük öğretisi içerisinde öteki dünya, tanrı, doğaüstü varlıklar ve ruhlar ve benzeri gibi kavramları yer yoktur. Ancak pek çok fazla ritüeli ve ibadeti doğrultusunda dini bir tarafı da olduğunu söylemek gerekir. Ancak daha çok insana odaklıdır ve insana inanan, erdemli bir yapı üzerinden doğru bir toplumda yaşamak şeklinde bir yapıyı savunur.

     Konfüçyanizm Özellikleri Nelerdir?

     Öne çıkan birçok farklı özelliği ile birlikte konfüçyanizm öğretileri doğrultusunda dini ve felsefi açıdan önemli bir yer tutar.

     - Budizm ve benzeri gibi dinlere göre en büyük farkı tek tanrılı dini inanç olmasıdır.

     - Tanım olarak Tanrı konfüçyanizm üzerinden, yolları birleştiren tek ip, şeklinde değerlendirilir.

     - Konfüçyanizm dini içerisinde Tanrı Doğa olarak ele alınır.

     - Güzellik ve Erdem gibi kavramlar konfüçyanizm içerisinde önemli yer taşır.

     - Daha çok insanlar üzerinden öne çıkan doğru toplum içerisinde erdemli insan şeklinde değerlendirilir.

     - Öğretileri ve ibadetleri ile ritüelleri üzerinden Felsefi bir yanı da vardır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Bu şekilde birçok farklı özellikleri doğrultusunda konfüçyanizm ön plana çıkar. Çin üzerinden ortaya çıkmasıyla beraber Asya ülkelerinin önemli bir kısmında yayılmış olan büyük bir dini öğretidir. Daha çok Budizm ve benzeri dinlere benzerliği ile beraber öne çıkar.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow