Metalürji: En Sert Metaller Ve Kullanım Alanları

Metaller doğada bulunan veya madenlerin içerisinden çıkarılarak elde edilen maddelerdir ve her biri farklı özelliklere sahiptir. Bunlara dayanarak her mineral farklı bir kullanıma uygundur. Bu nedenle onları iyi tanımak son derece önemlidir. Metallerin işlenebilirliği işlemler çoktur. Parçanın metalurjik durumu her halükarda sertliğin yanı sıra işlenebilirliği belirleyen en önemli faktörlerden biridir. Özellikle tane boyutu, sünek ve yumuşak malzemeler dışında genellikle iyi işlenebilirliğe karşılık gelir.
Sert Metallerin Çeşitleri
Metal türleri incelecek olursa, alüminyum çok hafif ve dayanıklı bir malzemedir. Aynı zamanda onu içeren minerallerden çıkarmak için büyük miktarda elektriğe ihtiyaç duyulması nedeniyle nispeten yakın zamanda kullanılmaya başlanmıştır. Yiyecek ve içecek kapları yapımında, demirbaşları kapatmak için kullanılır. Aynı zamanda havacılık endüstrisinde de kullanılır ve onunla motorların hafif olması gereken parçaları yapılır.
Bakır ve kalay gibi metaller, erime noktalarının nispeten düşük olması ve atalarımızın bunları kolaylıkla kullanabilmesi nedeniyle binlerce yıldır kullanılmaktadır. Bunlar aynı zamanda çok esnek malzemelerdir ve alaşımların oluşturulmasına elverişlidirler.
Örneğin; bakır, bronz elde etmek için kalay ile bir araya getirilebildiği gibi, pirinç elde etmek için çinko da birleştirilebilir. Bakırdan tencere yapılabilir ancak çok iyi iletken olduğundan elektrik tellerinde de kullanılır. Kolay oksitlenmeyen ve korozyona dayanıklı kalay ise esas olarak kaplama olarak kullanılır.
Metalürji: En Sert Metaller ve Kullanım Alanları
Gümüş, tüm metaller arasında ısıyı ve elektriği en iyi ileten maddedir ancak aynı zamanda madeni para, fotoğraf ve mücevher yapımında da kullanılır. Değerli metallerden bahsetmişken, yumuşak, esnek ve çok şekillendirilebilir bir metal olan altın, diş hekimliğinde, elektronik endüstrisinde ve elbette mücevherlerde de kullanılıyor.
Demir ve alaşımı çelik çok güçlü, sert ve dayanıklıdır, ancak en dayanıklı ve "en güçlü" metal, alaşımları havacılık ve uzay endüstrilerinde kullanılan titanyumdur.
Adı CrCoNi olan element, bilim insanları tarafından keşfedilen, krom, kobalt ve nikelden oluşan, Dünya da şimdiye kadar kaydedilen en sert alaşımdır. Bu malzemenin ilginç yanı, her şeye rağmen şaşırtıcı derecede sünek olması ve dolayısıyla insan yaşamının birçok alanında kullanılabilmesidir. Ayrıca CrCoNi diğer bileşiklerin aksine soğudukça güç kazanır.
Metallerin Sertliği Sıralaması
Dünyanın en sert metalleri sıralamasında, füze ve mermi üretiminde kullanılan ve 3422 derecelik erime noktasıyla karakterize edilen tungsten ilk sırada yer alıyor. İkinci sırada ise hepimizin çok iyi bildiği, binaların, altyapıların, otoyolların ve demiryollarının yapımında kullanılan çelik var.
Podyumun üçüncü basamağı paslanmaz çelikte bulunan krom tarafından kaplanırken, ilk beş basamağı sırasıyla havacılık kapsülleri ve sütunlarında bulunan titanyum ve demir ile tamamlanıyor.
Dünyadaki altıncı en güçlü metal, çelik için bir bağlayıcı olan vanadyumdur ve yedincisi, petrol üretiminde katalizör olarak kullanılan lutesyumdur.
İlk on sıralamasında sırasıyla nükleer santrallerde bulunan zirkonyum, osmiyum ve tantal, platin ve çeşitli elementler yer alıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
1 MAYIS’TA OKUL VAR MI? 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda okullar tatil mi? Perşembe günü eğitimin durumu!
GÖZLER BAŞVURU SONUÇLARINDA! Öğretmen atama başvuru sonuçları 2025 ne zaman açıklanacak?
BUGÜN NE SINAVI VAR? 19-20 Nisan sınav takvimi: Hafta sonu hangi sınavlar var?
TUS SONUÇLARI SORGULAMA EKRANI: 2025/1 TUS sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?
2025 ALES: ALES Sınavı Saat Kaçta Bitecek? ALES Kaç Dakika Sürüyor?