hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mizan Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek? Mizan Etmek Ne Demek?

    Mizan Nedir,  TDK Sözlük Anlamı Ne Demek Mizan Etmek Ne Demek
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Köküne Arapça olan Mizan sözcüğü aynı zamanda Türkçede yer alır. Kullanış açısından ise tartı, terazi ya da ölçü gibi anlamlara sahiptir. Aynı zamanda bir tüccarın belirli bir zaman içinde yapmış olduğu işi gösteren ve hesap özetini çıkaran bir durum şeklinde anlatılabilir. Aynı şekilde Türk Dil Kurumu üzerinden de taşımış olduğu bu anlama doğrultusunda tek başına ya da cümle içerisinde kullanılabilir. Arapçadan yerleşik olarak Türkçeye geçmiş ve yaygın kullanılan bir kelimedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Mizan Nedir? 

     Birçok değişik kelime anlamı ile beraber Mizan sözcüğü ele alınır ve ifade edilir. Arapça kökenli bir kelime olarak öne çıkan Mizan, aynı zamanda Türkçede yerleşik biçimde farklı yerlerde kullanılır.

     - Terazi

     - Tartı ve ölçü aleti

     - Sağlama

     - Ölçü

     - Bir tüccarın bir durumunu, işinin genel sonucunu ele alan, gösteren ve belirli zamanlardaki hesap özetini çıkaran unsur

     Bu şekilde yukarıda verilen birçok değişik anlamı doğrultusunda günlük yaşamda yaygın olarak kullanılır. Özellikle ölçüm veya tartı söz konusu olduğunda bu kelime pek çok sektör açısından değerlendirilmektedir.

     Mizan TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

     Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman Mizan kelimesi terazi ya da tartı gibi anlamlara sahiptir. Aynı zamanda ölçü aleti ile beraber sağlama gibi anlamlar doğrultusunda ele alınır. Bu sayede değişik meslek ve sektörler doğrultusunda, herhangi bir ölçüm ya da tartma işlemi yapıldığı zaman bu kelime kullanılmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Çünkü genel anlamıyla bu ifadeye sahip olduğu için kolayca anlatılabilir. Hem Türkçede hem de kökeni Arapça olan Arapçada da günlük yaşamda yaygın biçimde kullanılır.

     Mizan Etmek Ne Demek?

     Herhangi bir şeyin ağırlığını tahmin etmek Mizan etmek olarak ifade edilmektedir. Bu durum ölçü veya tartı ile beraber hem boyut hem de ağırlık olarak ele alınır. Aynı zamanda tartmak ya da ölçüye vurmak gibi anlamlara sahip olduğunu ifade etmek gerekir. Diğer yandan tartmada kullanılan ağırlık, tartma aleti ve benzeri gibi anlamlara sahip olarak Mizan kelimesi değerlendirilir.

     Bu sebepten dolayı Mizan etmek herhangi bir eşyanın veya durumun ağırlığını ya da boyutunu tahmin etmek biçiminde kullanılmaktadır. Diğer yandan benzetme üzerinden de yine adalet manasına geldiğini söylemek gerekir. Türkçede bu açıdan çok fazla kullanılmasa bile Arapçada ele alınır.

     Mizan Kelimesinin Kullanımı

     Genel ve sözlük anlamı doğrultusunda tartmak, ölçmek, sağlama ya da tüccarın durumu ile hesap özüne çıkarma noktasında Mizan kelimesi kullanılır. Aynı zamanda tüm defterlerin borç ve alacak toplam bakiyelerinin bir tabloya yazılmış olmasını sağlayan ve muhasebe işlemlerini kontrol etmek amaçlı ele alınan tablo olarak da değerlendirilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     O yüzden muhasebe alanında çok fazla kullanılan önemli sözcükler içerisinde geldiğini söylemek mümkün. Hem boyut ve ağırlık üzerinden ölçü olarak hem de muhasebe kapsamında tablo biçiminde ifade edilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow