hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Nasuh Paşa Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı? Nasuh Paşa Antlaşması Maddeleri Ve Özellikleri Nelerdir?

    Nasuh Paşa Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı Nasuh Paşa Antlaşması Maddeleri Ve Özellikleri Nelerdir
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Nasuh Paşa Antlaşması, Osmanlı Devletiyle İran arasında imzalanmış bir antlaşma olarak bilinmektedir. 20 Kasım 1612 tarihinde imzalanan antlaşma ile Osmanlı Devleti Ferhat Paşa Antlaşmasıyla elde ettiği toprakları kaybetmiştir. Nasuh Paşa Antlaşması türü bakımından ise bir barış antlaşmasıdır. Antlaşma yaklaşık 3 sene kadar yürürlükte kalmıştır. Safeviler ve Osmanlı Devleti'nin arası ise bu sürenin ardından tekrar bozulmuştur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Nasuh Paşa Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı? 

     Nasuh Paşa Antlaşması, Safevi Hanedanı yönetiminde olan İran ve Osmanlı Devleti arasında imzalanan bir antlaşma olarak bilinmektedir. İmzalanan antlaşma bir barış antlaşmasıdır. 20 Kasım 1612 tarihinde imzalanmış olmakla birlikte antlaşmanın bazı şartları da bulunmaktadır. Safeviler ve Osmanlı Devleti'nin arasının bozulmasıyla birlikte 3 yıl sonra ise Nasuh Paşa Antlaşması yürürlükten kalkmıştır. 

     Nasuh Paşa Antlaşmasının Farsça ve Osmanlı Türkçesi olmak üzere iki farklı türü olduğunu söylemek mümkündür. Osmanlı Devleti'nin yapılan savaşlarla birlikte doğuda daha ileriye gitmek istediği bilinmektedir.

     Yapılan antlaşmayla birlikte Osmanlı Devleti'nin doğuda daha fazla ilerleyemeyeceği kesinleşmiştir. Nasuh Paşa Antlaşmasının temelinde ise Osmanlı'nın eski sınırlarına tekrar kavuşma amacı bulunmaktadır. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     İran ve Osmanlı arasında yapılan savaşın sadece para ve toprak amacına sahip olmadığı bilinmektedir. İran sıklıkla Osmanlı Devleti'nin iç ve dış siyasetine de karışmaktadır. Osmanlı Kuyucu Murat Paşa'nın İran'a düzenlediği seferler sonrasında İran ile Nasuh Paşa Antlaşması'nın imzalanmasına karar verilmiştir. Antlaşmanın genel olarak ise Osmanlı Devleti'nin lehine olan bir anlaşma olduğunu söylemek mümkündür. 

     İran'a düzenlenen seferler sonrasında Nasuh Paşa Antlaşması imzalanmıştır. Anlaşmanın maddeleri ise açık ve net bir şekilde belirtilmiştir. Nasuh Paşa Antlaşması'nın imzalanmasıyla birlikte Osmanlı Devleti'nin doğuda daha fazla ilerleyemeyeceği de anlaşılmıştır. 

     Nasuh Paşa Antlaşması Maddeleri ve Özellikleri Nelerdir?

     Nasuh Paşa Antlaşmasının maddeleri genel olarak Osmanlı'nın lehine olan bir anlaşma olarak bilinmektedir. Osmanlı Devleti'nin doğudaki sınırlarının net olarak belirlenmesini sağlamıştır. Yapılan antlaşmanın Osmanlı Devleti için oldukça karlı bir antlaşma olduğu ifade edilebilir. 

     Osmanlı Devleti, İran'dan ipek karşılığı vergi alacaktır. 

     Sınırlar ve topraklar tekrar Kanuni Sultan Süleyman döneminde imzalandığı haline dönecektir. 

     Dağıstan ve Şemhal Osmanlı Devleti'nin egemenliğinde kalacaktır. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Osmanlı Devleti, Ferhat Paşa Antlaşmasıyla aldığı toprakları boşaltarak geri verecektir. 

     Basra Yolu'nun ve Bağdat'ın İran Devleti tarafından kullanımı yasaktır. 

     Rus Devleti'nin Osmanlı Devleti'ne saldırması durumunda ise Safevi Devleti Osmanlı'nın yanında olacaktır. 

     Safevilerin hacca gitmek için Halep- Şam yolunu tercih etmesinde herhangi bir sakınca bulunmayacaktır. 

     Bağdat ve Basra Yolu'nun İran Devleti tarafından kullanılması ise yasaklanmıştır.

     Nasuh Paşa Antlaşması'nın doğu sınırlarını güvene alması açısından oldukça önemli bir anlaşmadır. Aynı zamanda yapılan antlaşma ile Osmanlı Devleti yeni bir ittifak bulmuştur. İran'ın desteğini alarak Rus Devleti'ne de gözdağı vermeyi başarmıştır. Osmanlı Devleti yapılan Nasuh Paşa Antlaşmasıyla doğuda daha fazla ilerleyemeyeceğini de anlamıştır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow