hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Pasarofça Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı? Pasarofça Antlaşması Maddeleri Ve Özellikleri Nelerdir?

    Pasarofça Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı Pasarofça Antlaşması Maddeleri Ve Özellikleri Nelerdir
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Osmanlı Devleti’nin imzaladığı antlaşmalar tarihte oldukça fazladır. Bazı antlaşmalar en ağır antlaşmalar arasında yerini alır. Bunlardan birisi de Pasarofça Antlaşması’dır. Uzun görüşmeler sonucunda antlaşma son halini almıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pasarofça Antlaşması Nedir? 

     Osmanlı Devleti 18. yüzyıl başlarında pek çok ülke ile savaşmaya başlamıştır. Bu ülkeler arasında Rus ve Venedik’te yer almaktadır. Bu ülkeler ile savaşın çıkma nedeni arasında Karadağ ile bilinen devletin Osmanlı’ya isyan ederek bağımsızlık kazanması durumudur. Bu ülke kendi çabasıyla Osmanlı’ya baş gelemeyeceğini anladıktan sonra Venedik devletinden yardım almıştır.

     Bunun üzerine Osmanlı, Venedik devletine savaş ilan etme isteği içerisinde olmuştur. Bu savaş sonucunda bir antlaşmaya gidilmiştir. Pasarofça Antlaşması, 1715-1718 tarih aralıklarında gerçekleşen ve Osmanlı, Avusturya ve Venedik savaşına son veren bir antlaşmadır.

     Pasarofça Antlaşması Ne Zaman İmzalandı?

     Pasarofça Antlaşması 21 Temmuz 1718 tarihinde Avusturya ve Venedik ile imzalanan bir antlaşmadır. Osmanlı için ağır bir antlaşma olarak kabul edilmiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Pasarofça Antlaşması Maddeleri 

     Pasarofça Antlaşması’nın bazı maddeleri vardır. Bu maddeler şu şekildedir; 

     - Mora Yarımadası Osmanlı’da kalacaktır.

     - Kuzey Sırbistan Tamışvar, Banat, Semendire, Belgrad ve Eflak bölgelerinin Batı kısmı Avusturya devletinin olacaktır. Bu madde Balkan halkları için önem teşkil etmektedir.

     - Arnavutluk ve Dalmaçya kıyıları Venedik’e bağlı kalacaktır.

     Bu maddeler sonucunda Osmanlı Devleti gerileme döneminde yaptı ve bunun sonucunda toprak kaybettiği bir antlaşmadır. Bu nedenle Pasarofça Antlaşması’nın gerileme dönemi antlaşmaları arasında yerini alır. Osmanlı devleti Pasarofça antlaşmasıyla beraber batının üstünlüğünü kabul etmiş ve batılılaşma hareketlerine başlamıştır. Batıya olan bakış açısında önemli değişiklikler olmuştur.

     Pasarofça Antlaşması Özellikleri

     - Pasarofça Antlaşması, Osmanlı’nın toprak kazanmak amacıyla görüşmelere başlandığı fakat gerileme döneminde olduğu için toprak kaybıyla sonuçlanan bir antlaşmadır.

     - 3 devletin karşılıklı yağmaları ve akınları son bulmuştur.

     - Avusturya’nın, Osmanlı Devletine konsolosluk açması kararı verilmiştir.

     - Balkan devletlerindeki güç durumu değişikliğe uğramıştır.

     - Mora Yarımadası alınmış fakat bölgenin en önemli şehri olan Belgrad, Avusturya’ya verilmiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     - O tarihe kadar çok hızlı ilerleme kaydeden Osmanlı Devleti'nin hakimiyeti bu bölgede büyük ölçüde sarsılmıştır.

     - Osmanlı hakimiyetinden çıkmış olan Belgrad, Avusturya'nın Balkanlar'a girmesi konusunda büyük olanak sağlamıştır. Balkan Halklarında Avusturya etkisi kendini göstermiştir.

     Pasarofça Antlaşması Önemi

     Pasarofça antlaşması ile beraber Osmanlı batı devletlerinin üstün olduğunu resmen kabul etmiştir. Bu sebeple batı cephesinde yaşanan kayıtlarda acil önlemler almaya yönelmiştir. Bu önlemlerin arasında Avrupa’dan askeri personel ve bilim adamı getirtilmiştir.

     Osmanlı bu antlaşma ile beraber önemli dersler almıştır. Osmanlı’nın Viyana bozgunundan sonra en çok kaybettiği bir antlaşma olmaktadır. Antlaşmanın galibi olan Avusturya ve Venedik bu antlaşmadan oldukça kârlı çıkmayı başarmıştır. Osmanlı Devleti için bu antlaşma sonun başlangıcı olarak kabul edilmektedir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow