hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sevr Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı? Sevr Antlaşması Maddeleri Ve Özellikleri Nelerdir?

    Sevr Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı Sevr Antlaşması Maddeleri Ve Özellikleri Nelerdir
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Tarihi bilmek oldukça önemlidir. Özellikle Osmanlı döneminde imzalanan antlaşmalar ön plana çıkmaktadır. Önemli antlaşmalardan biri Sevr antlaşmasıdır. Bu antlaşma Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında yapılmıştır. Aynı zamanda bu antlaşma Birinci Dünya Savaşının son barış antlaşması olarak da bilinmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Sevr Antlaşması Nedir?

     Sevr Antlaşması, Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında yapılan barış antlaşmasıdır. Bu antlaşma Anadolu'da bulunan bazı bölgelerin başka Avrupa devletleri arasında paylaşılmasına neden olmuştur. Bu antlaşma aynı zamanda askıda kalmış bir antlaşma olarak da karşımıza çıkmaktadır.

     Sevr Antlaşması Ne Zaman İmzalandı?

     Sevr antlaşması tarihte önemli bir antlaşmadır. Birinci Dünya Savaşından sonra İtilaf Devletleri ve Osmanlı Devleti arasından imzalanmıştır. Fransa'nın başkenti olan Paris'te, 10 Ağustos 1920 tarihinde taraflar arasında imzalanmıştır. Sevr antlaşması Seramik Müzesinde imzalanmıştır. 

     Sevr Antlaşmasının Maddeleri Nelerdir?

     Sevr antlaşması bir barış antlaşması olarak bilinmektedir. Bazı bölgeler Avrupa devletlerine verilmiştir. Bölgelerin paylaşılması gündeme gelmiştir. Sevr Antlaşmasının maddeleri;

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     - Trakya'nın tamamı Yunanistan'a bırakılacaktır. Bu bölgeye Kırklareli ve Edirne de dahildir.

     - Mardin, Antep, Urfa, Cizre, Ceyhan Suriye'ye verilecektir. 

     - Musul, Irak'a verilecektir. Irak o zamanda İngiliz mandasıydı. 

     - Osmanlı Devletinin başkenti İstanbul olmaya devam edecektir. Ancak azınlıkların hakları korunacaktır. Aksi takdirde Osmanlı devletinin elinden alınacaktır.

     - Boğazlar silahsız kalacaktır. Boğazlarda bir komisyon olacaktır ancak orada Osmanlı devletinden kimse üye olmayacaktır.

     - Azınlıklara tüm hakların verilmesi söz konusuydu. Azınlıklar istedikleri ülkenin vatandaşı olma hakkına sahiptir. 

     - Osmanlı Devletinin mali kontrolü İtilaf devletlerinde olacaktır.

     - İptal edilen kapitülasyonlar yeniden yürürlüğe girecektir. 

     Sevr Antlaşmasının Özellikleri Nelerdir?

     Bu antlaşma ile Osmanlı Devleti kendi kontrolünü kaybetti. Bağımsızlık ve toprak kaybı yaşanmıştır. Bu antlaşma Milli Mücadelenin başlanmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bu antlaşmanın dili Fransızca, İngilizce ve İtalyancadır. Aynı zamanda Sevr antlaşması Osmanlı devletini ve İtilaf devletlerini kapsamaktadır. 

     Sevr Antlaşması Neden Geçersiz?

     Sevr Antlaşması mebuslar meclisinin onayından geçmemiştir, sadece Osmanlı devleti ile İtilaf devletleri arasında imzalanmıştır. Mebuslar meclisinin onayı olmadığından bu antlaşmanın hukuki açıdan geçerliliği bulunmamaktadır. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Sevr Antlaşması Neden Bitti?

     Sevr Antlaşmasında Osmanlı toprakları hakkında bazı ağır maddeler yer almaktaydı. Meclisin, antlaşmayı fesih edilmesi ve aynı zamanda Milli Mücadelenin de başlaması bu antlaşmanın yürürlüğe girmemesine neden olmuştur. 24 Temmuz 1923 yılında, Kurtuluş Savaşından sonra Lozan antlaşması imzalanmıştır. Lozan antlaşması ile Sevr antlaşması ortadan kalktı. 

     Sevr Antlaşması Nelere Neden Oldu?

     Sevr antlaşmasının içeriği bazı tepkilere neden olmuştur. Bundan dolayı Mecliste bu antlaşmayı onaylayanlar, vatan haini olarak sayılmaya başlamıştır. Oldukça sert tepkilere neden olan Sevr antlaşmayı Meclis tanımadığını açıkça belirtmiştir. Sevr antlaşmasından ilk vazgeçen ülke ise Fransa olmuştur. Bu antlaşma, Osmanlı devletini bölmeyi amaçlayan bir antlaşma olarak görülmekteydi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow