hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yarıyıl tatili nasıl değerlendirilmeli?

    Yarıyıl tatili nasıl değerlendirilmeli
    expand
    KAYNAKEsra Kara / Eğitim Servisi

    Öğrenciler, öğretmenler ve velilerin hep birlikte ve dört gözle beklediği yarıyıl tatili başladı. Tatil bu; kim istemez, kim sevmez ki? Peki ama veliler ve öğrenciler tatilde ne yapmalı? Belki de biraz düşünmeli, bazı sorulara yanıt aramalı. İşte öğrencilerin ve velilerin yanıtlaması gereken 7 soru.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Okullarda bir yandan karne telaşı, bir yandan tatil heyecanı yaşanırken öğrencilerime “Yarıyıl tatilini nasıl değerlendireceksiniz?” sorusunu yönelttim. Aldığım yanıtlar birbirine oldukça benzerse de aralarında farklı olanlar da vardı elbette.

    Çoğunluğun yanıtı gezerek, uyuyarak, ders çalışmayarak, ders çalışarak, test çözerek, sınavlara hazırlanarak, playstation oynayarak, film izleyerek, bilgisayar başında zaman geçirerek, arkadaşlarla buluşarak türündense de az da olsa hiçbir şey yapmayarak, bir işte çalışarak, kendimi dış dünyaya kapatarak, kendimi sorgulayarak diyenler de oldu. Öğrencilerimden sonra anne babalarına yönelttim bu kez benzer bir soruyu. “Çocuğunuzun yarıyıl tatilini nasıl değerlendirmesini istersiniz?”

    Özgür Bolat'tan önemli karne hediyesi uyarısı

    15 tatilde ödev olmalı mı?

    Şırnaklı Leyla okumak istiyor

    Sözleşmeli öğretmenler anlatıyor

    Öğrencilerine puding hazırlıyor

     

    Velilerin yanıtları da birbirine benzerdi aslında. Çoğunlukla ders çalışsın, sınavlara hazırlansın, test çözsün, dinlensin, gezsin, kitap okusun, sinemaya, tiyatroya gitsin diye yanıtladılar sorumu. Eh daha ne olsun, on beş günlük sürede başka ne yapılabilir ki diye düşünüyor insan değil mi? Başka ne yapılabilirdi? Daha doğrusu bu on beş günlük süre nasıl planlanabilirdi?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aldığım yanıtlardan sonra nasıl ki herkesin başarısızlık nedeni ya da başarmak isteği kişisel farklılıklar gösteriyorsa tatili değerlendirme tercihlerinde de farklılıklar olacaktır elbette diye düşündüm. Bu farklılıkları yine her öğrenci ya da her aile kendine göre düzenlesin diye farkındalık elde edebilecekleri sorular sormanın yararlı olacağı kanısına vardım. Bu anlamda işte usumdan süzülen bazı sorular.

    Öğrencilere:

    Bir dönem daha bitti ve tatilin ardından yeni bir dönem daha başlayacak. Her başlangıç yeni bir umuttur insana. Umudu her dem beslemek gerek. Ancak geçmişi de göz ardı edemeyiz. Bugüne değin yaptıkların seni olduğun yere getirdi. Bugün yapacakların da geleceğe taşıyacak. İyi ya da kötü, beğen ya da beğenme yaşadığın yaşamı şekillendirme sorumluluğu yalnızca senin ellerinde. Elindeki karne de bu anlamda iyisiyle kötüsüyle sana ait. Üstelik daha maç da bitmedi deyim yerindeyse. Her şeyi lehine çevirebilmek için tatilden sonra ikinci yarı var. Başarılar nasıl senin eserinse, başarısızlıklar da öyle.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bugüne değin belki sorumluluk almayı henüz öğrenemedin, belki de bir hedef oluşturamadın ya da hedef oluşturmayı bilmiyor olabilirsin. Sorunun her neyse kendine doğru sorular sorarak çözüme ulaşabilirsin. Soruların yanıtlarının sende olduğunu bil. Yeter ki doğru soruyu sor kendine ve yanıtını iyi dinle. İşte sana birkaç soru önerisi, üzerinde biraz düşünürsen sen kendine daha iyilerini de sorabilirsin. 

    ·       Başarıların kadar başarısızlıklarının da sorumluluğunu alabilecek kadar güçlü müsün?

    ·       Başarsızlıklarını başarıya çevirebilmek için neler yapabilirsin?

    ·       Kendini geliştirebilmek ve başarılı olabilmek için elindeki fırsatlar neler? Bu fırsatları yeterince değerlendirebiliyor musun?

    ·       Kendini geliştirebilmekten ve başarmaktan seni alıkoyan engeller var mı? Bu engelleri ortadan kaldırabilmek için neler yapabilirsin?

    ·       Bir hedefin var mı?

    ·       Hedefin varsa bu tatilde hedefine ulaşmak için neler yapabilirsin?

    ·       Hedefin yoksa oluşturmak ister misin?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ailelere:

    Gönül ister ki çocuklarınızın karneleri hep iyi olsun, hep başarılı olsunlar. Ama bazen de durum böyle olmuyor. Çocuklarınız başarılı da olsa başarısız da olsa onlar yine de sizin çocuklarınız ve onlar oldukları halleriyle sevilmeyi hak ediyorlar. Durumlarının farkında olarak çocuğunuzla birlikte çözüm yolları üretebilir ve ikinci yarıyıla dinlenmiş, eğlenmiş ve motive olmuş şekilde başlamaları için onlara destek olabilirsiniz. Bu anlamda çocuğunuza sorular sorarak yanıtları bulmasına, durumunun farkına varmasına yardımcı olabilirsiniz.

    ·       Bu dönem bu sonucu elde etmenin nedeni ne olabilir?

    ·       Eksiklerini gözden geçirmek için bu tatil senin için bir fırsat olabilir mi?

    ·       Hedef oluşturman motivasyonunu arttırmana yardımcı olabilir mi?

    ·       Hangi konularda desteğimize ihtiyacın var?

    ·       Sana engel olduğunu düşündüğün neler var?

    ·       Kendinle ilgili değiştirmek istediğin neler var?

    ·       Bu tatili nasıl planlarsan ikinci döneme daha enerjik bir şekilde başlayabilirsin? 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kendine ve sevdiklerine sorular sormak önemlidir. Çünkü sizi ancak en iyi siz bilirsiniz.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow