hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Suyun Özkütlesi: Anlamı, Ölçümü Ve Uygulamaları... Suyun Özkütlesi Değişir Mi?

    Suyun Özkütlesi: Anlamı, Ölçümü Ve Uygulamaları... Suyun Özkütlesi Değişir Mi
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Suyun öz kütlesini anlayabilmek için öncelikle özkütlenin ne olduğunu bilmek gerekir. Bu bağlamda belli bir basınç ve sıcaklık uygulandığı yerde, birim hacimdeki madde miktarı şeklinde anlatılabilir. Aynı şekilde suyun da yine bu kriterler kapsamında belli bir sabit özkütlesi vardır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Ancak diğer sıvılarda olduğu gibi özkütlenin de basınca ve sıcaklığa bağlı olarak özkütlesi değişkenlik gösterebilir. Özellikle de sıcaklık arttıkça genleşmeden dolayı yaşanan bir durum ile özkütle farklılık yaratabilir. Bu bağlamda ölçüm ve uygulamaları ile beraber suyun kullanımı açısından özkütle büyük öneme sahiptir.

     Suyun Özkütlesi: Anlamı

     Suyun özkütlesi daha çok basınç ve sıcaklık üzerinden ele alınmak suretiyle ifade edilir. Bu bağlamda sıfır santigrat derece ile artı 4 santigrat derece içerisinde ortaya çıkan suyun özkütlesi farklılık oluşturabilir. Çünkü özkütle genel çerçevede sıcaklık ve basıncın uygulandığı birim hacimdeki madde miktarını anlatır.

     Sonuç olarak sıcaklığın artmasıyla beraber genleşme meydana gelir. Bu genleşme ile birim hacimdeki özkütlede doğal olarak farklılık yaratabilir. Yani basınç ile beraber sıcak ve soğukluk göz önüne alındığında suyunu öz kütlesi farklı biçimlerde ele alınır.

     Suyun Özkütlesi: Ölçümü ve Uygulamaları

     Sabit sıcaklık ve basınç uygulaması ile beraber birim hacimde kütle arttıkça hacim de doğal olarak artar. Maddelerde kütle ve hacim doğru orantılı olduğundan dolayı, kütlesi veya hacmi artan ya da azalan bir maddenin özkütlesi değişmez.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Ancak söz konusu sıvı olduğu zaman durum farklılık yaratabilir. Sıcaklık ve basınç ile birlikte yaşadığın değişkenler eşliğinde suyun özkütlesi farklılık ortaya çıkarabilir. Bu bağlamda suyun öz kütlesini ölçebilmek için belli bir formül bulunmaktadır;

     - d = m/v

     Burada d harfi özkütleyi ifade etmesiyle beraber m kütle ve v ise hacim olarak değerlendirilir. Sonuç olarak özkütle ve kütle ile hacim üzerinden yapılan işlem neticesinde suyun özkütlesi ortaya çıkarılır. Diğer yandan piknometre ve bu bomemetre gibi aletler kullanmak suretiyle bir cismin özkütlesinin ölçümü yapılmaktadır.

     Buna bağlı olarak suyun özkütlesini de yine bu aletleri değerlendirmek suretiyle ölçmek mümkün. Tabii elbette sıcaklık ve basıncın değişkenliğine bağlı olarak yukarıdaki formül doğrultusunda yine suyun özkütlesini ele almak ve hesaplamak mümkündür.

     Suyun Özkütlesi Değişir mi?

     Sıcaklığın artması ile beraber genleşme olur ve buna bağlı şekilde hacim artar. Hacmin artması demek ise yoğunluğun azalması anlamına gelmektedir. Genel çerçevede su kaynatıldığı zaman genleşme yaşanır ve buna bağlı şekilde ağırlığı azalış göster. Yani suyun yoğunluğu sıcaklık arttıkça düşer. Bu sebepten dolayı suyun özkütlesinin değişkenlik gösterebileceğini ifade etmek gerekir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Tabii bu sadece su değil akla gelecek bütün farklı sıvılar için geçerlidir. Sonuçta süreç içerisinde basınç ve sıcaklık ile beraber genleşme girdiği zaman, doğal olarak özkütle de değişkenlik yaşanır. Bu olduğunda ise suyun özkütlesi azalır ya da artar.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow