hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Teşri Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek? İslam'da Teşri Yetkisi Kime Aittir?

    Teşri Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek İslamda Teşri Yetkisi Kime Aittir
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    İslami bir anlamı olması ile beraber teşviği aynı zamanda sözcük anlamı üzerinden de ifade edilir. Özelde dini ahkam ile genelde din vaazına düzenlenmede bulunma süreci teşri olarak ifade edilir. Bu bir yetkidir ve sadece Allah'a aittir. Bu kapsamda Allah'tan başka hiç kimse ya da kurumun Teşri, yani dini vaaz yetkisi bulunmaz. Yaratan tek yetkilidir ve bu kapsamda önemli bir yere sahip yapılar içerisinde gelir. Arapçadan gelmesiyle beraber aynı zamanda kelime anlamı kapsamında da öne çıktığını söylemek mümkündür.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Teşri Nedir?

     Genelde dini vaaz ile beraber özelde dini ahkam şeklinde öne çıkan düzenlemede bulunma süreci teşri şeklinde bilinmektedir. Bu durum yetkili olanı gösterir ve vaaz verme konusundaki tek yetkili yaratandır. Herhangi bir kişi ya da kişiler ile beraber kurum veya kurumlar yetki veremez. Bu yetkiyi yalnızca Allah'a ait olarak ön plana çıkar.

     Aynı zamanda yasama şeklinde bilinir ve bu kelime anlamı doğrultusunda Arapça da günlük yaşamda yine kullanılır. Aynı zamanda İslami açığından önemli olduğu için Türkiye ile beraber birçok Müslüman ülkede de geçerli bir sözcük olduğunu ifade etmek mümkün.

     Teşri TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

     Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman kelime anlamı doğrultusunda teşri sözcüğü ‘yasama’ olarak ifade edilir. Aynı zamanda farklı kaynaklarda ev yola açık olmak, kapısını doğru yola açmak gibi değişik anlamlara sahip olduğunu da ifade etmek gerekir. Bu kapsamda özellikle İslami açıdan Kur'an-ı Kerim üzerinden ele alındığında teşrin yetkisi Peygamber Efendimize aittir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Bununla beraber genelde dini vaaz ve özelde dini ahkam şeklinde ele alındığında tek yetkili Allah olarak bu ön plana çıkar. Taşımış olduğu bu farklı kelime anlamları ile beraber aynı zamanda İslami anlamı kapsamında Müslümanlığın temelini oluşturur.

     İslam'da Teşri Yetkisi Kime Aittir?

     Allah'ın genel olarak özelde dini ahkam ve genelde dini vaazı üzerinden bulunma süreci teşri olarak ifade edilir. O yüzden bu yetki genel anlamda sadece Allah'a aittir. Allah'tan başka hiç kimsenin veya kurumun genelinde vaaz verme yetkisi bulunmaz.

     Bununla beraber İslami noktada Kur'an-ı Kerim üzerinden bakıldığı vakit teşri yetkisi Peygamber Efendimize ait olarak ön plana çıkar. Bu doğrultuda İslami açıdan öğretiler ve bilgiler ile doğru seçenekler eşliğinde önemli bir yere sahiptir.

     Teşri Neye Denir?

     Genel çerçevede teşri sözlük anlamıyla yasama olarak ifade edilir. Bu sebepten dolayı Arapçada cümle içerisinde veya tek başına yasama anlamı doğrultusunda kullanıldığını söylemek mümkün. Ancak özellikle İslami açıdan ele alındığı vakit genel dini vaaz ile beraber özel dini ahlak olarak değerlendirilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Aynı zamanda bu bir yetki olarak ön plana çıkar. Vaaz ve ahlak bulunma süreci olarak ele alınan bu yetki sadece Allah'a aittir. Bu anlamı doğrultusunda İslamiyet’te kullanılır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow