hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Vasvar Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı? Vasvar Antlaşması Maddeleri Ve Özellikleri Nelerdir?

    Vasvar Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı Vasvar Antlaşması Maddeleri Ve Özellikleri Nelerdir
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Vasvar anlaşması Osmanlı devleti ile Avusturya arasında 10 Ağustos 1664 senesinde imzalanmıştır. İki devlet arasında imzalanan bu anlaşma barış anlaşması olarak kabul edilir. Peki, tam olarak Vasvar Anlaşması nedir, maddeleri ve özellikleri neler?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Vasvar Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı?

     Osmanlı-Avusturya savaşlarını sona erdiren bir anlaşma olarak kabul edilen Vasvar anlaşması 10 Ağustos 1664 yılında imzalanmıştır. Tarafları Avusturya devleti ile Osmanlı devletidir ve her iki ülkenin çıkarları doğrultusunda imzalar atılmıştır. Anlaşma hem Latince hem de Osmanlıca olarak kaleme alınmıştır. Anlaşmada her iki ülkenin çıkarları gözetilmiş olsa da asıl galip olan devlet Osmanlı devleti olmuştur.

     Vasvar Antlaşması Maddeleri ve Özellikleri Nelerdir?

     Savaş sırasında Osmanlı kazanmış olduğu Nograf çevresi ve Uyvar kalesini Osmanlı devletine bırakacaktır.

    Her iki taraftaki askeri kuvvetler Erdel'den ve çevresinden çekilecektir fakat Erden Osmanlı devletine bırakılacaktır.

    Erden kralının Avusturya bölgesine saldırmasını Osmanlı devleti engelleyecektir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hem Avusturya hem de Osmanlı devleti birbirlerinin topraklarına saldırmayacaklardır ve bu bölgelerde çeteleşme olmasına da izin vermeyeceklerdir.

    Avusturya devleti Osmanlı devletine savaş tazminatı ödeyecektir. Belli bir süre geçtikten sonra da karşılıklı olarak barış devamı için hediyeler göndereceklerdir.

    Vasvar antlaşmasının geçerliliği 20 yıl olarak kabul edilecektir.

    Vasvar anlaşması her iki hükümdar tarafından onaylanana kadar Osmanlı devletinin ordusu askeri hareketlerine devam edecektir.

     Vasvar Antlaşması'nın Nedenleri Nelerdir?

     Erdel, Boğdan ve Eflak beyleri Osmanlı devletine karşı bir isyan hareketi başlanmışlardır. Bu isyan hareketinde arkalarına Avusturya devletinin tüm gücünü de almışlardır. Yapılan isyan hareketi ve tüm mücadele 2 sene boyunca sürmüş, çatışmalar da devam etmiştir.

     Bu isyan ve mücadelenin sonucunda Osmanlı devleti galip gelmiştir. Bunun sonucunda da isyankar olarak beylikler Avusturya ile beraber bir anlaşmaya gitmiştir.

     Vasvar Antlaşması'nın Önemi Nedir?

     Vasvar anlaşması Osmanlı devletini ekonomik anlamda çok önemli bir pozisyona getireceğinden önemli bir anlaşmadır. Osmanlı devleti Vasvar anlaşma ile beraber yeniden Orta Avrupa'da hakimiyet kuracaktır.

     Bu nedenle de Osmanlı için hayati bir öneme sahip olmuştur. Bunun yanında Uyvar kalesinin ganimetleri ile Osmanlı ordusundaki askerler büyük bir varlığa da sahip olacaklardır. Vasvar anlaşması ile beraber Osmanlı-Avusturya savaşı da son bulmuş olacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Anlaşmanın maddelerine göre galibiyet ve imtiyazlar tamamen Osmanlı devletinde olacaktır. Osmanlı devletinin topraklarında ortaya çıkan isyanlar ve çeteler de en hızlı şekilde temizlenecektir. 

     Vasvar Antlaşması'nın Sonuçları

     Vasvar antlaşmasının sonucu olarak Türklerin yavaş yavaş kendilerini büyütecekleri anlaşılmıştır. Çünkü Osmanlı devleti artık topraklarını kolay kolay büyütememeye başlamıştır. Bu durum batı Avrupa ve orta Avrupa'da birçok yerde duyulmaya başlanmıştır.

     Bu da Osmanlı devletinin çökmesini hızlandırırken diğer devletlerin daha hızlı güçlenmesini sağlamıştır. Osmanlı devleti daha hızlı zayıflamaya başladığı için Türkler kendilerini daha güçlü hissetmiştir. Avrupa ülkeleri de yavaş yavaş Türklerin ortaya çıkacağını anlamış oldular. Vasvar anlaşması Osmanlı için önemli bir anlaşma olmuştur.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow