hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Versay Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı? Versay Antlaşması Maddeleri Ve Özellikleri Nelerdir?

    Versay Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı Versay Antlaşması Maddeleri Ve Özellikleri Nelerdir
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Versay Antlaşması 1. Dünya Savaşının sonunda imzalanan tarihin en önemli antlaşmalarından biridir. Versay Antlaşması Almanya ve İtilaf Devletleri arasında imzalanmıştır. Versay Anlaşması 5 yıllık Birinci Dünya Savaşını resmen sona erdiren birkaç antlaşmadan biridir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Versay Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı? 

     Versay Antlaşması 28 Haziran 1919 tarihinde imzalanan bir antlaşmadır. Versay Antlaşması Fransa’nın başkenti olan Paris’in biraz dışındaki Versay Sarayı'nda imzalanan ve Almanya'nın cezalandırılmasının şartlarını belirleyen 440 maddeden oluşuyordu.

     Tarihteki en tartışmalı ateşkes antlaşmalarından biri olan Versay Antlaşması Almanya’yı ve diğer merkezi güçleri Birinci Dünya Savaşı’nın tüm suçunu üstüne almaya zorladı. Bu durum toprak kaybı, müttefik güçlere tazminat ödemek ve askeri kuvvetlerde azalma anlamına geliyordu.

     Versay Antlaşması Hangi Devletler Arasında İmzalandı? 

     Versay Antlaşması Birinci Dünya Savaşı’nda yenilen Almanya ile itilaf devletleri olarak bilinen; Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Japonya, Fransa, Yugoslavya, Romanya, Yunanistan, Yugoslavya, Romanya, Belçika, Uruguay, Hicaz, Çekoslovakya, Portekiz, Polonya, Bolivya, Ekvador, Brezilya, Haiti, Çin Cumhuriyeti, Honduras, Nikaragua, Küba, Panama, Liberya, Tayland ve Peru arasında imzalandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Antlaşmada en büyük rolü oynayanlar büyük üçlü diye adlandırılan: Fransa, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri’ydi. Georges Clemenceau (Fransa) Almanya'nın dizlerinin üzerine çökmesini, Fransa'yı tekrar işgal etmekten tamamen aciz hale getirilmesini istedi.

     Savaşın vahşeti ve yıkımından dehşete düşen Wilson (ABD), uzlaşmayı ve Avrupa'nın sürdürülebilir bir şekilde yeniden inşasını savundu. Lloyd George (İngiltere), komünizme karşı bir siper olarak güçlü bir Almanya inşa etme isteği ile 'Almanya'ya Ödeme Yap' yönündeki kamuoyu baskısı arasında kalmıştı.

     Versay Antlaşması Maddeleri ve Özellikleri Nelerdir?

     Versay Antlaşması toplamda 440 maddeden oluşan bir anlaşmaydı. Versay Antlaşması ile Almanya'nın Avrupa’daki toprakları yaklaşık %14 oranında küçüldü. Versay Antlaşmasının en önemli maddeleri şunlardır.

     Almanya Yeni Kurulan Milletler Cemiyeti’nden dışlanacak.

     Rheinland ve nehrin 51 mil doğusundaki tüm tahkimatlar yıkılacak ve yeni inşaatların yapılması yasaklanacak. Almanya bu bölgede askeri operasyon düzenleyemeyecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Alsace Loraaine Fransa’nın olacak.

     Zengin kömür yataklarına sahip Saar Nehri 15 yıllığına Fransa'nın olacak.

     Almanya ile Avusturya arasında yapılacak ittifaklar 80. Madde uyarınca Milletler Cemiyeti’nin iznine bırakılacak.

     Almanya ordusunun yapısı değiştirilecek, zorunlu askerlik kaldırılacak ve asker sayısı azaltılacak.

     Almanya bütün deniz topraklarından ve denizaltılarından vazgeçecek. Aynı zamanda denizaltı üretimini durduracak.

     Almanya yüklü miktarda savaş tazminatı ödeyecek. (32 milyar dolar)

     Almanya hava kuvvetleri elindeki tüm cephaneyi bırakacak ve altı ay boyunca uçak üretimi yapmayacak.

     Almanya savaşı başlatma suçunu üstlenecek.

     İtilaf devletleri Almanya donanmasını aralarında pay edecekler.

     Versay Antlaşması, Birinci Dünya Savaşı'nın ana nedeni olarak Alman saldırganlığını gösterdi. Yaklaşık beş yıl devam eden savaşın maliyetlerinden ağır darbe alan Almanya ekonomisi üstüne 32 milyar dolarlık tazminat ödemek zorunda kaldı.

     Almanya ekonomisi 1920'ler boyunca mücadele etti, 1923'te hiperenflasyonla karşılaştı ve ardından dünya Ekim 1929'dan itibaren bunalıma girerken ağır bir düşüş yaşadı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow