YKS’de puan-sıralama uçurumu... Matematiğin en etkisiz yılı
Üniversiteye giriş sınavı YKS sonuçları açıklandı ancak adaylar aldıkları puana göre sıralamada çok geriye düşünce şoke oldu. Sınavın geçen yıllara göre kolay olması, barajın kaldırılması ve aday sayısının çokluğu puanlar ve sıralamalar arasında uçurumlara yol açtı. Eğitim uzmanları bu yılı, matematik netlerinin en etkisiz olduğu yıl olarak tanımladı.









* Eğitim Uzmanı Onur Soğuk, 27 Temmuz-5 Ağustos tercih süreci için öğrencilere şu önerilerde bulundu:
* Artık sonuç itibarıyla netlerin ve puanların önemi yok. Tek geçerli veri sıralamalardır. Dolayısıyla geçen yılın verilerini kullanarak, sıralamalar doğrultusunda tercih edilebilecek bölümleri düşünmeye başlayabilirsiniz. Üniversite, bölüm ve şehir araştırması yapın.
* Tercih arz-talep meselesidir. Örneğin bilgisayar ve yazılım mühendisliği daha çok tercih edildiği için sıralamalarda yukarı çıkıyor ama fizik tedavi gibi bölümler az talep aldığı için düşüyor. Bu yıl çok atama aldığı için okul öncesi öğretmenliği daha çok tercih edilen bölümler arasına girebilir.

* 400-500 binlerden sonraki sıralamalarda daha dikkat lazım. Baraj kalktığı için tercih yapacak aday sayısı çok fazla olacak.
* Bu süreçte sakin kalın. Tercih dönemi sis ve toz bulutu olarak başlar, sonra netleşir.
* Rekabet yoğun, 24 tercih hakkının hepsini kullanın.


Bahadır Selim Bakla (AYT sayısalda Türkiye birincisi ve TYT Türkiye ikincisi): Muhasebeci bir baba ile ev hanımı bir annenin oğlu olan Bakla, Kayseri İdeal Koleji mezunu. Başarısının sırrını düzenli çalışmaya bağlı yor: “Sınavdan çıktığım an Türkiye birincisi olacağımı düşünmesem de ilk 10’a girerim dedim. Türkçe’de bir yazım kuralı soru sunu emin olamadığım için boş bıraktım. O nedenle TYT’de ikinci oldum. ODTÜ ya da Bilkent’te okumak istiyorum. Elektrik elektronik ya da bilgisayar mühendisliği olabilir.”

Selin Aşıkiraz (AYT eşit ağırlıkta Türkiye birincisi): İz mir Atatürk Lisesi mezunu yum. Üniversiteye hazırlanırken kısa hedefler koyarak ilerledim. Boğaziçi Üniversitesi’nde ekonomi okumak isti yorum. Sınavdan iyi bir sonuç bekliyordum ama birinci olma yı beklememiştim. Sonucu görünce çok şaşırdım hatta inanamadım.”

Zeynep Dila Kuyucu (TYT ve YDT’de İngilizce Türkiye birincisi): “9’uncu sınıftan itibaren derslerine düzenli çalışan bir öğrenciydim. 11’inci sınıfa geldiğimde ise her hafta ya da iki hafta da bir düzenli TYT denemesi çözmeye başladım. Boğaziçi Üniversitesi’nde Bilgisayar Mühendisliği okumak istiyordum bunun için sayısalda en az ilk 500’e girmem gerekiyordu. Sayısal puanım beklediğimden düşük geldi. Bu yüzden Boğaziçi Üniversitesi’ne girebileceğimi çok düşünmüyorum.”