hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2 liste 2 gurur! Dünya ünlü kuruluşlar seçti

    2 liste 2 gurur Dünya ünlü kuruluşlar seçti
    expand

    BBC dünyanın en ilham veren ve en etkili 100 kadın listesini açıkladı. Listede İran’daki protestoları desteklemek üzere saçlarını kesen kadınlar, Olena Zalenkska ve Almanya’da bilimsel çalışmalarını sürdüren Türkiyeli kalp cerrahı Dilek Gürsoy da bulunuyor. Öte yandan Forbes dergisinin yayınladığı, ‘Dünyanın En Güçlü 100 Kadını’ listesinde de Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı yer aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İngiliz yayın kuruluşu BBC, 2022’de dünyanın en ilham veren ve etkili 100 kadını listesini açıkladı. Seçilen 100 kadın arasında müzik fenomeni Billie Eilish, Ukrayna’nın First Lady’si Olena Zelenskaya gibi isimlerin yanı sıra Avrupa’da yapay kalp nakli yapan ilk kadın cerrah Dr. Dilek Gürsoy da bulunuyor. 100 Kadın Listesi’nin 10’uncu yılı olduğu için bu yıl son 10 yılda kaydedilen gelişmeler de yeniden gözden geçirildi. Buna göre, kadın lider sayısı artmış ve “MeToo” hareketi gibi kadın hakları bakımından önemli adımlar atılmış olsa da, dünyanın birçok ülkesinde kadınlar için alınacak çok yol olduğu tespiti yapıldı.

    GÜRSOY KİMDİR?

    Almanya’da Türk göçmen bir ailenin çocuğu olarak doğan Dr. Dilek Gürsoy, önde gelen bir kalp cerrahı ve yapay kalp uzmanı. Almanya’da Forbes dergisinin kapağına taşıdığı Gürsoy, hayat hikayesini anlattığı “Buradayım Çünkü İyiyim” adlı bir de kitap yazdı. Gürsoy On yılı aşkın süredir yapay kalp araştırmalarına öncülük ediyor.

    İRANLI KADINLAR...

    2022’nin 100 Kadın Listesi’nde bu yıl, İran’da saçlarını kesen protestocu kadınlar da yerini aldı. 13 Eylül’de ahlak polisi tarafından tutuklandıktan sonra ölen 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ardından İran’da patlak veren geniş çaptaki protestolara İran’da ve tüm dünyada kadınlar saçlarını keserek destek vermişti. BBC kadınların protestolarda oynadıkları rolü, özgürlükleri için ve zorunlu başörtüsüne karşı verdikleri mücadeleyi görünür kılmak adına listeye protestocu kadınları da aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ‘EN GÜÇLÜ 100 KADIN’ LİSTESİNDE TEK TÜRK

    Forbes dergisinin yayınladığı, ‘Dünyanın En Güçlü 100 Kadını’ listesinde yer alan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, listedeki tek Türk oldu. Sabancı, derginin geleneksel olarak her yıl belirlediği listede, 81’inci sırada yer aldı.

    Listenin birinci sırasında Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen bulunurken, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde ikinci, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ise üçüncü sırada yer aldı.

    Derginin internet sitesinde yer alan açıklamada, Güler Sabancı’nın Sabancı Vakfı ve Sabancı Üniversitesi’nde de Mütevelli Heyeti Başkanı olduğu hatırlatılırken, European Round Table For Industry’nin (ERT) ilk kadın üyesi olduğu belirtildi. Ayrıca Sabancı’nın, MIT Energy Initiative Dış Danışma Kurulu’nda görev aldığı anımsatıldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow